Rechter verbiedt website medische aanklacht

Een Rotterdams echtpaar, dat op hun website een aanklacht plaatste aan het adres van het AZR (academisch Ziekenhuis Rotterdam), moet de site aanpassen nadat het AZR protest had aangetekend bij de rechtbank.
De rechter stelde helaas het AZR in het gelijk en dwong het echtpaar de site te verwijderen op straffe van een boete van 1000 gulden per dag met een maximum van 100,000 gulden.

Op de site maakte het paar het ziekenhuis bittere verwijten. Chirurgen zouden nalatig hebben gehandeld bij de behandeling van de ziekte van de vrouw. Uit woede schreven de twee op hun pagina:
"Het is uiterst onprofessioneel en daarmee onzorgvuldig, onrechtmatig en crimineel dat dr. W. er niet voor gezorgd heeft dat ik binnen enkele dagen geopereerd kon worden. Ik ben van mening dat dr. W strafrechtelijk vervolgd zou moeten worden."
Verder moeten zij teksten als: "honds behandeld" en "tekeergaan als een beul" van hun pagina verwijderen.

De president van de rechtbank oordeelde dat de site onnodig grievende teksten bevat en sommeerde het paar de citaten onmiddellijk te verwijderen. Met name de kwalificatie crimineel overschreidt volgens hem de grens van het recht op vrijheid van meningsuiting .

De zaak sleepte al sinds de zomer van 1999 toen artsen van de Daniel den Hoedkliniek bij de vrouw kanker constateerden. Een van hen zou gezegd hebben dat de aandoening niet urgent was en wilde de behandeling tot na zijn vakantie uitstellen (want vakantie gaat natuurlijk voor de gezondheid van je patiënten.

Het echtpaar meende dat er wel haast bij was. Woedend over de gang van zaken begon de man vorige zomer een website op internet.
Volgens het AZR zijn de aantijgingen onjuist en smadelijk.

De vrouw (Arja Rotgers) heeft haar site inmiddels aangepast. De grievende teksten zijn weg, maar haar klacht houdt ze overeind. Om haar betoog kracht bij te zetten publiceerde ze foto's van haar, volgens de medici van het AZR niet medich-urgente gezwel.

De website van het echtpaar vind je hier. Let wel, de foto's van het gezwel - dat zich rond de anus bevindt - zijn duidelijk, scherp en liegen er niet om. Hoe een arts dit ooit als niet-urgent kan bestempelen is mij een compleet raadsel.