Fietsers van rechts voorrang

The Animated Gif*Friends had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De nieuwe verkeersregel dat auto's voorrang moeten verlenen aan fietsers van rechts, gaat in mei 2001 in. Dat is vijf maanden later dan eerst de bedoeling was. Dat heeft minister Netelenbos van Verkeer bekendgemaakt op een congres over verkeersveiligheid.

De voorrangsregeling geldt voor gelijkwaardige kruisingen, niet voor kruisingen waar verkeersborden of verkeerslichten staan. Sommige lokale en regionale wegen dienen nog te worden aangepast aan de nieuwe regel.

Reden voor het uitstel, is de betere voorlichting te geven, die aan weggebuikers gegeven moet worden. Ook krijgen gemeenten meer tijd kruisingen eventueel aan te passen. Verder is het een prettige bijkomstigheid dat het in mei langer licht is, wat gunstige 'bijwerkingen' heeft.

De Fietsersbond betreurt het uitstel maar heeft wel begrip voor de redenen. De bond is bijzonder blij met de maatregel, omdat deze zal leiden tot minder verkeersongevallen;. ,,De verkeersregel wordt eenvoudiger en dus veiliger. Alle verkeer van rechts heeft voorrang, er is geen uitzondering meer.'' De bond wijst erop dat Nederland het enige land in Europa is, waar nog een voorrangsuitzondering voor langzaam verkeer van rechts geldt. Volgens de bond stamt deze maatregel nog uit de Tweede Wereldoorlog: de Duitse bezetters vonden het maar vervelend om steeds te moeten wachten voor de vele fietsers.

Submitter:  Bron: <a href="www.nieuwsklik.nl/trouw/BIN/ANP-130400-151-anp.html" target=new>Trouw</a>