Vuurwerk en de boetes...

Het Rotterdams Dagblad heeft een heel artikel over het (vroegtijdig) afsteken van (illegaal) vuurwerk. De politie heeft vaak last van het probleem dat als ze aankomen om te bekeuren, de ‘afstekers’ vaak allang weg zijn. Komen de cops wél op tijd, dan zijn er boetes van tussen de 170 en 280 gulden, afhankelijk van het aantal stuks vuurwerk wat je in je bezit hebt.
Betrapte handelaren moeten tussen de 225 en 500 gulden neertellen. Ligt het aantal strijkers of rotjes hoger dan 1500 stuks, dan wordt zelfs een maand cel geëist (lekker zo met kerst en oud & nieuw). Als je het helemaal te gek maakt (meer dan 100.000 knallers), dan geldt een gevangenisstraf van 2 maanden.

Bovenstaande heeft allemaal betrekking op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Voor illegaal materiaal gelden hogere boetes en straffen. De hoogste boete is zo’n 750 gulden, en de hoogste celstraf 4 maanden.

Voor minderjarigen worden andere middelen toegepast. Het schijnt dat er een toename is van het afsteken van illegaal vuurwerk door kinderen tussen de 10 en 11 jaar. Voor deze leeftijdsgroep zijn er speciale cursussen opgezet bij bureau HALT. En het schijnt nog te werken ook (ze worden dus behoorlijk bang gemaakt )
Ben je een minderjarige, maar boven de 12 jaar, dan moet je als straf een paar uur gaan werken. Ook deze aanpak blijkt te helpen.
Submitter:  Bron: <a href="http://www.rotterdamsdagblad.nl/html/008401.html" target="rd">Rotterdams Dagblad</a>