Hackers ontmaskeren klimaathoax

Hackers die hebben ingebroken in de systemen van Climate Research Unit, University of East Anglia in Engeland zijn ervandoor gegaan met ruim 61 MB aan e-mails waaruit blijkt dat onderzoekers doelbewust informatie achterhouden die de opwarming van de aarde tegenspreekt, en doelbewust onzin verkopen om aan te tonen dat de aarde niet aan het afkoelen is geweest de afgelopen tijd.

In de ruim duizend e-mails tussen een aantal vooraanstaande klimatologen en klimatologisch onderzoekers is bewijs te vinden dat ze niet alleen zouden sjoemelen met cijfers, maar ook doelbewust onderzoeksresultaten verzwijgen of wissen als het niet in het global climate change plaatje past.

Na de inbraak zijn de e-mails op een Russische site gezet en zodoende de hele wereld rondgegaan.  Diverse Britse media noemen het, het grootste moderne schandaal.  Ook de term Climategate lijkt zich in te burgeren.

De PVV wil middels een spoeddebat opheldering van milieuminister Cramer.  "Als het klopt dat er door wetenschappers gesjoemeld is met cijfers om zo de al tien jaar gaande afkoeling van de aarde tegen te spreken, dan is dat een 'bloody shame'", aldus PVV-Kamerlid Richard de Mos.

Vooral opvallend is hoe de media hierover bericht.  Een aantal kranten komen zelfs niet verder dan te spreken over diefstal van e-mails, en gaan geheel voorbij aan het feit dat onderzoekers op grote schaal rommelen met de onderzoeksresultaten. 

UPDATE 23-11 7:56:
Historisch klimatoloog Prof Dr Tim Ball heeft de stukken ook bekeken en komt tot opmerkelijke uitspraken.  Met name wat betreft peer reviews, het proces waarbij andere onderzoekers het werk van een onderzoeker herzien voor een onderzoeksresultaat binnen de wetenschap geaccepteerd wordt en tot publicatie wordt overgegaan.

"42 onderzoekers die allen samen werken en hierbij betrokken zijn publiceren tezamen, maar voeren ook onderling de peer-reviews uit (...) Globaal gezien is dit beangstigend omdat deze groep mensen niet alleen het Hadley center controleren, waar wereldwijde temperatuurdata wordt bijgehouden en beheerd, maar ook de IPCC.  En de IPCC is de basis geweest van alle overheden die zich aansloten bij onder meer het Kyoto Protocol en het Kopenhagen Akkoord...

De mening van een aantal Nederlandse wetenschappers over manmade global climate change kun je hier ook nog bekijken.


Het hele gesprek met Dr Tim Ball

Het 61 MB grote bestand is overigens hier te downloaden. 

UPDATE 23-11 16:49:
HLN.BE meldt dat de mails zouden zijn vervalst.  Waaruit dat zou blijken wordt er niet bij verteld.  Eerder al meldden mensen van het CRU dat de mails wel degelijk echt zijn, maar 'uit hun verband' zouden zijn gehaald.
Intussen wordt de roep om een onafhankelijk onderzoek in climategate groter.