Financiële strop dreigt voor gemeente Asten

De gemeente Asten hangt een financiële strop van een miljoen euro boven het hoofd. De Brabantse gemeente heeft een deposito uitstaan bij de in de problemen geraakte IJslandse Landsbanki en is bang het geld kwijt te raken. Dat zei wethouder van Financiën Peter Gerrits (VVD) tegen Omroep Brabant.

Volgens het Eindhovens Dagblad, dat het nieuws zaterdag meldde, wil de oppositie in de gemeenteraad opheldering. "Ik vind het ontzettend vervelend, maar het is een geval van botte pech", zei Gerrits tegen Omroep Brabant. "Wij hebben ons keurig aan de regels gehouden, regels die zijn opgesteld met medeweten van de gemeenteraad. Bovendien was deze IJslandse bank betrouwbaar. Wij gaan in Asten zorgvuldig met gemeenschapsgeld om."

Gerrits durft niet te zeggen of het geld nog zal terugvloeien naar de Astense gemeentekas. "Wij blijven de zaak intensief volgen en hopen dat we het geld terugkrijgen." De Nederlandse overheid heeft een garantieregeling voor spaargeld, maar die geldt niet voor bedrijven en overheden. De gemeente Asten heeft in totaal twintig miljoen euro aan deposito's bij verschillende banken uitstaan.

Ook het kabinet denkt niet dat de gemeente Asten iets valt te verwijten. Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) zei zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed het 'uiterst normaal' te vinden dat gemeenten geld uitzetten bij buitenlandse banken. "De IJslandse bank had een betrouwbare status en op basis daarvan mag een gemeente besluiten hier geld weg te zetten", zei Rouvoet.

De minister gaf te kennen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek begint om na te gaan of er meer gemeenten of provincies door de financiële crisis in de problemen zijn gekomen. Landsbanki is het moederbedrijf van Icesave, de internetspaarbank met 120 duizend Nederlandse klanten die zijn verplichtingen niet meer kan nakomen.