[Tour] 1 + 1 gratis

Jan (Bakoenin)

Stuyven ging al vroeg alleen
En zijn voorsprong groeide snel
Maar de rit die won hij niet
Dat deed Omar Fraile wel

De strijd om de eerste plaats was spannender dan die van de klassementsrenners. Stuyven moest buigen voor Fraile en Alaphillippe. Dan moesten we een tijd wachten op de klassementsrenners en ik was benieuwd of er zou worden aangevallen.

Daar kwamen ze. Als een slang de klim op en zo bleef het lange tijd tot een geel-zwart pionnetje demarreerde. Roglic. Maar veel kreeg hij niet. Dumoulin deed een Armstrongetje en deed net of hij niet goed was, maar niet ver van de top viel hij aan. Herbert werd bijna hysterisch, maar Thomas en Froome niet. Die volgden, hoewel Froome wel moeizaam. Uiteindelijk waren de mannen die al lager staan in het klassement de lul. Quintana, Landa en Bardet. Roglic pakte een paar secondjes.   

Ik had al even op Eurosport gespiekt voordat de uitzending met Maarten en Herbert begon en zo kon ik zien dat Team Sky niet wilde dat er in waaiers zou worden gereden en dat ze een kopgroep lieten wegrijden die na enige tijd uit het halve peloton bestond. Kan iemand in de organisatie niet gewoon de Sky-ploeg diskwalificeren vanwege dictatoriaal optreden?

En toen kwamen Maarten en Herbert, want ik heb a. een hekel aan de reclames van Eurosport en b. een hekel aan het commentaar van José Been en Karsten Kroon. Natuurlijk is dat van Maarten en Herbert ook niet fantastisch, maar daar zit nog wel eens iets grappigs in en dat is bij die andere twee absoluut niet het geval. En dan die verhalen van Karsten. Tenenkrommend.

Oké, er was een half peloton vooruit met onder andere ALaphillippe, Sagan, Gilbert en van Avermaet en het peloton werd aangevoerd door Sky en zo zou het wel even blijven. En ik vermoedde dat Sky weer met het bekende sukkeldrafje de voorsprong groter en groter zou laten worden en dat de klassementsrenners niet bij de eersten in de uitslag te vinden zouden zijn. Iets, dat ik gisteren al wel dacht, maar ik had er toch maar voor alle zekerheid een paar bijgezet in mijn rijtjes. Slagter zat ook in de kopgroep en de aankomst zou ook wel wat voor hem zijn, maar dan zou hij wel moeten afrekenen met Alaphillippe.

Tot de eventueel spannende finale deden we het met prachtige plaatjes van de omgeving.

Herbert ging maar eens alle 32 renners in de kopgroep noemen. Voor de meeschrijvers zei hij. Nou, dan moet je wel heel snel kunnen schrijven, Herbert, want het ging razendsnel. Gelukkig zijn er waarschijnlijk helemaal geen meeschrijvers meer, want de namen kun je overal op internet vinden.

Zou het nog gaan regenen in de beklimmingen straks? Dacht ik. Ik had namelijk een tijdje niet echt op het scherm gelet en ineens was de voorsprong van de kopgroep opgelopen tot bijna zeven minuten. Dus er moest iets anders gebeuren om de koers attractief te maken.

De tussensprint kwam eraan, Ik was benieuwd of ze Sagan nog zouden aanvallen. Van Avermaet ging in ieder geval in zijn wiel zitten, maar sprintte toch niet echt mee. De groene won dus gewoon. Boudat van Direct Energie probeerde nog wat centjes voor zijn team te verdienen, maar Peter de Grote was souverein.

Ik had net een leuke tweet hieronder ingevuld bij tweet van de dag, waarin geld verdiend kon worden met een uitspraak van Maarten die hij steeds herhaalde, maar als ik iedere keer dat Herbert het over de uitspraak van de naam Geraint heeft vijf euro zou krijgen dan zou ik er een dikke vakantie aan overhouden.

Een tijdlang bleef de voorsprong constant, zo’n zeven minuten, maar ineens ging hij weer oplopen tot bijna negen minuten. Wat had Sky nu weer bedacht? Werden ze moe? De voorsprong werd steeds groter. Zo langzamerhand kon je het peloton zowat met een step bijhouden. Ik verwachtte ieder moment een omaatje op een e-bike langs het peloton te zien gaan.

En dan zul je net zien dat op het moment dat Herman en Danny gaan staan lullen, Izagirre uit de kopgroep ontsnapt. Maar ja, het was nog zestig kilometer. Dan is het toch een soort Kruijswijkje. Maar misschien kreeg hij iemand mee. En inderdaad, Slagter ging achter hem aan en sloot samen met Stuyven aan bij Izagirre.

Ik had Sky wel door. Die stabilisatie op zes minuten die er een tijd was, was om te kijken of er misschien ploegen mee gingen werken om de kopgroep te achterhalen. Dat gebeurde niet en toen lieten ze het lopen. Inmiddels gingen we naar de vijftien minuten. Bedankt Sky, dat wordt laat eten vanavond.

De kopgroep was tijdens de achtervolging op de drie vluchters behoorlijk uitgedund. Sagan zou vandaag niet winnen, dat was duidelijk.

Oorlog in de kopgroep en Slagter loste, De Gendt kwam eraan maar de anderen waren niet ver.

Stuyven was ondertussen de held van België aan het worden, want met bijna twee minuten moest hij toch die klim aan het eind wel kunnen overleven. Het zou er vanavond bij Quick-Step behoorlijk stuiven aan tafel, dat ze dit uit handen hebben gegeven.

Stuyven was aan de klim begonnen, zou de voorsprong genoeg zijn? De Gendt ging meteen aan in het begin van de klim. Hij werd teruggepakt, maar toen Fraile ging gaf ik geen stuiver meer voor Stuyven. Ook Alaphillippe ging hem nog voorbij.
En dan kwam het lange wachten.

De klassementsrenners gingen niet tot het uiterste had ik de indruk, maar Dumoulin, Thomas en Froome deden wel weer goede zaken en Roglic nog iets betere. Zij zijn op dit moment echt de vier beste.

Tweet van de dag: Rik van Es: Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik Maarten Ducrot “De Sky-ploeg heeft een plan en daar wijken ze niet van af.” heb horen zeggen, zat ik nu in het vliegtuig om een nieuw leven in de Caraïben op te bouwen...

Opmerking van de dag: Herbert: Als je vandaag de benen niet hebt, dan ga je tijd inleveren. Roglic is een man die dat wel goed kan.

De rit van morgen

De rit van morgen is een echte rit voor Herbert. Hij voert naar een van de belangrijkste steden die in de dertiende eeuw de strijd van de legers die door Paus Innocentius III op pad waren gestuurd om tegen de Katharen te vechten te verwerken kreeg. Het was een gruwelijke strijd. Herbert heeft het er ieder jaar over als de renners daar ergens in de buurt fietsen en nu gaan ze die stad zelfs in, maar ze komen uiteraard niet in de vestingstad zelf.

Het is de grootste middeleeuwse vestingstad van Europa. Mijn vrouw en ik zijn er geweest toen we in de Languedoc kampeerden. De benedenstad is modern en de vestingstad toornt er bovenuit. Er is een prachtig 12e-eeuws kasteel: Cháteau Comtal. Je kunt er rondwandelen langs de middeleeuwse versterkingen, wachttorens, uitvalpoortjes en machicoulis van waaruit men kokende olie op de vijand gooide. Het heeft de Katharen destijds niet geholpen. Er is ook een kathedraal en er zijn tegenwoordig heel veel toeristen die de terrasjes bezetten.

Wij fietsten voor een deel langs het Canal  du Midi. Je kunt een fietstocht houden van Sète naar Bordeaux. Hou er wel rekening mee dat er vrijwel altijd veel wind staat in de Languedoc.

Zeer waarschijnlijk zullen de renners morgen ook veel wind te verwerken krijgen. Misschien is er wel kans op waaiers. Er is echter maar één ding zeker morgen: Herbert gaat het over de Katharen hebben.