[Tour] Groenewegen!

Jan (Bakoenin)

Cavendish deed mee vandaag
Want hij wilde wel een zege
Maar hij kwam toch veel te kort
Op de jonge Groenewegen

Eindelijk roken de sprinters de finish en gingen ze ervoor. Energie genoeg na zo’n rustige rit. Zelfs de oude Cavendish sprintte mee, maar de jaren gaan tellen. Er zijn er nu een aantal jonger en sneller. Kristoff ging het eerste aan. Gaviria en Sagan volgden hem. Er kwam echter een sneltrein voorbij en die luisterde naar de naam Groenewegen.

Toen de uitzending van Studio Sport begon bleek dat Lotto Jumbo alweer had zitten slapen. Er was namelijk in het begin een grote kopgroep gevormd met allemaal mannetjes van de ploegen van de sprinters, maar van welke ploeg weer niet? Juist. Die moesten dus weer gaan achtervolgen. En zo wordt Gesink langzaam leeggezogen voor wat betreft zijn energievoorraad.

Verder had ik al snel door dat het een lange, saaie zit zou worden als er geen wind voor waaiers zou zijn, want er was een kopgroep die meer dan zeven  minuten had met no 160 kilometer te rijden, maar de ploegen van de sprinters reden nu al op kop. De kopgroep bleek trouwens een koploper.

Herbert maakte weer eens duidelijk dat hij niet alles snapt. Hij zei dat de gemiddelde snelheid nogal laag was tot dan toe, maar dat de Clerq dat gemiddelde wel zou opvoeren nu hij op kop van het peloton ging sleuren. Nee, Herbert. Het gemiddelde wordt bepaald door de kopgroep en niet door het peloton, tenzij dat compleet is en er geen kopgroep is. Ook al bestaat die kopgroep uit een eenzame Offredo.

Het enige dat in lange tijd een beetje in het oog sprong was dat Offredo in een afdaling ook al aan buikfietsen deed. Maar hij belandde niet in de struiken.

Op zo’n 110 kilometer van de streep was er een bergje dat meetelde voor de bergpunten. Ik hoefde niet nieuwgierig te zijn wie als eerste boven zou komen. Edet mocht ook even alleen naar boven van het peloton. Al zwaaiend naar het publiek ging hij naar boven. Veel familie langs de kant van de weg waarschijnlijk Daarna begon Maarten over de tekentafel en dan weet je zeker dat er echt niets noemenswaardigs meer zal gebeuren.

Vandaag was ook weer zo’n dag dat we konden zien dat er heel heel heel veel zonnebloemen zijn in Frankrijk. Goed voor de export van zonnebloemolie, maar neem van mij aan dat olijfolie gezonder is.

Net dat ik schrijf was er blijkbaar voldoende wind voor waaiers.  Eindelijk! Het was Moviester samen met de ploeg van Bardet die de boel op de kant trokken. Het duurde niet lang of Offredo werd overspoeld door een tsunami van renners. De winnaar van gisteren had zich laten verrassen. Ook Yates was de lul.

Op 90 kilometer was alles weer samengeklonterd en kwam de klad er weer in. Zou er nog iemand zin hebben in een vlucht?

Gelukkig hoorden we van Sebastiaan Timmermans op de motor wie van de Nederlanders een plaspauze hadden gehouden. Stel je voor dat we dat hadden gemist.

Oeps, ineens was er weer een koploper. Pichon. Waarschijnlijk had zijn ploegleider gezegd: als je niet gaat demarreren dan moet je vanavond voor straf naar foto’s van oude dikke naakte vrouwen kijken. Het is nu zover dat ploegleiders haast moeten dreigen om renners vooruit te sturen. Jammer.

Er kwam een tussensprint aan. Een kort ontwaken in een lange slaap. Pichon won natuurlijk zonder concurrentie. Gaviria won de sprint van het peloton met Sagan achter zich. Daarna was het weer een tijdje slapen voor het peloton totdat de bonussprint kwam. Van Avermaet pakte gewoon zelf de bonuspunten. Herbert vond het slim. Nu kon het peloton weer verder slapen. Ondertussen kreeg ik wel een beetje honger, maar kon nog niet gaan koken, want de renners hadden geen honger en  gingen weer verder sukkelen.

Op zo’n 9 kilometer van de streep gingen de treintjes van de sprinters dan eindelijk vaart maken.  Zelfs die van Cavendish. Het werd wel eens een keertje tijd. Het was tot nu toe nog niet zo’n succesvolle Tour voor de Jumbootjes, maar Groenewegen maakte vandaag alles goed. Ze hoeven niet meer te wachten tot Parijs. De eerste is binnen.

Tweet van de dag: Maurice Gijzen: Kunnen ze de mannen van Wanty niet gewoon mee laten rijden met de reclamekaravaan?

Opmerking van de dag: Pichon is nog jarig in deze Tour. Hij is nu 31 en zal dus 32 worden.

 

De rit van morgen

Er zal de Franse sprinters veel aan gelegen zijn om morgen te winnen in Amiens, want het is 14 juli en dan is het feest in Frankrijk. Amiens is voor een feest wel een geschikte stad. Alles is daar groot. Ze hebben de grootste kathedraal van Frankrijk en de grootste rommelmarkt.

Er is nog iets heel bijzonders in Amiens. Dichtbij het centrum vind je een plek van 300 hectare waar je drijvende tuineilandjes kunt vinden. Ze verdringen elkaar bijna. Ze zijn omgeven door waterwegen. Vroeger waren het groentetuinen en de groentetelers verkochten dan hun waren op de markt van Amiens, maar tegenwoordig zijn er nog maar een paar groentetuinen. De meeste zijn gewone tuintjes met soms een hutje of huisje erop. In de maand juni vindt er een groot festival plaats waarbij een watertocht wordt aangeboden. Erg leuk om te doen.

Niet ver van Amiens ligt het onbekende stadje Abbeville waar de Nederlandse wever Joost van Robais met een groot aantal medewerkers van zijn weverij in Middelburg zich op verzoek van een minister onder koning Lodewijk de XIV vestigde. Hij begon daar het textielbedrijf Manifacture royale des Rames en dat groeide uit tot de grootste fabriek van Europa in die tijd. De familie Robais was dan ook de rijkste familie van de Picardie.

Het is niet te hopen dat de sprint morgen net zo’n rommeltje wordt als de rommelmarkt in Amiens.