Altijd maar weer Paul

Jan (Bakoenin)

Als er een prijs is voor degene die in de laatste decennia het meest op televisie te zien is geweest dan zou die prijs weleens naar Paul de Leeuw kunnen gaan. Je kunt de televisie niet aanzetten of je ziet zijn babyface. Volgens mij is hij nog vaker op tv dan de reclames van Specsavers.

Paul is al vanaf 1985 werkzaam in medialand en vooral in de jaren 90 was hij erg populair op tv. Toch heb ik in die tijd nooit naar zijn programma’s gekeken, maar de uitdrukking ‘helaas, pindakaas’ ken ik wel.

Ik had het niet zo op Paul. Ik zag natuurlijk wel eens een stukje van zijn shows en dat vond ik vaak helemaal niet leuk. Soms kwam er wel een leuk grapje voorbij, maar over het algemeen vond ik dat wat ik zag niet echt grappig. Ik denk dat je hem of erg leuk vindt, of je hebt een hekel aan hem. Dat laatste had ik niet echt, maar ik vond hem toch wel irritant.

Ik hou wel van zwarte humor, maar niet van de zwarte humor van Paul en zijn manier van afzeiken. Veel grappen gingen over de rug van anderen en daar hou ik niet zo van. Zelfspot is vaak veel leuker. Dus keek ik gewoon niet. Dat ik er van weet komt door de stukjes die je toch af en toe zag en door het nieuws, want destijds was Paul nog wel eens op het nieuws vanwege zijn harde humor.

Het was wel grappig dat Paul destijds voor de NCRV ging werken. Het werd geen gelukkig huwelijk. Ze dachten zeker dat ze met Paul een soort Farce Majeure hadden binnengehaald. Die waren ook kritisch, maar dan op het wereldgebeuren. Al snel bleek dat ze niet goed hadden opgelet. Anneke Grönloh kan er van meepraten.

Het gekke is dat Paul ondanks de kritiek die er vaak op hem was, toch gewoon door medialand gevraagd bleef worden. De man moet ongelooflijk veel energie hebben gehad en heeft die volgens mij nog steeds. Wat hij niet allemaal heeft gedaan op de buis!

Oké, hij heeft een tijdje rustiger aan gedaan vanwege het gezinsleven. Maar hij is in deze eeuw sterker teruggekomen dan ooit. Hij is de laatste tijd niet meer van de buis af te slaan. Is het niet met een show op zaterdagavond dan is het wel bij Matthijs en nu zag ik hem ook weer bij Margriet zitten.

Zo’n tien jaar geleden deden zijn programma’s het nog best goed, maar nu lijken zijn hoogtijdagen toch aardig voorbij, maar het net als met veel bekende mensen: afscheid nemen is moeilijk. Het is nu een soort Heintje Davids en Rintje Ritsma aan het worden. Die gingen ook te lang door.

Ik moet wel toegeven dat ik De Kwis wel af en toe keek en ook leuk vond, maar dat lag niet aan Paul. Ik vraag me echt af waarom hij nog zo vaak te zien is. Zijn er nou echt geen alternatieven als er een grote show op de zaterdagavond moet worden gepresenteerd? Hij heeft niet eens altijd meer goede kijkcijfers en toch blijven ze hem maar vragen bij de VARA.

Als ik Paul was zou ik niet eens meer blij zijn met zijn keuze voor de zaterdagavondshows. Het is toch een beetje uit armoe dat ze hem maar steeds weer uitkiezen, denk ik dan. Het zou onderhand toch eens tijd worden voor wat vernieuwing op de buis. De jeugd kijkt al geen tv meer. Die kennen Paul wat dat betreft niet eens, hoewel ik hem in staat acht om een uitgebreid zaterdagavondvlog te gaan maken op YouTube.

Er is nog iets waarom ik Paul nogal irritant vind. Hij kan absoluut niet tegen kritiek. Zelf heeft hij zo’n beetje iedereen in de wereld de grond in geboord, maar als een ander het over een pisnicht heeft dan wordt hij boos. En die pisnicht was hij nog niet eens zelf. Dat heb je wel vaker met mensen die alleen hun eigen grappen leuk vinden.

Ik zou zeggen: VARA, ga alsjeblieft eens kijken of er niet iemand anders kan worden ingezet op de zaterdagavond en in talkshows. Het kan toch niet zo zijn dat Paul de enige is die zoiets kan? De Efteling heeft hem ook al gedumpt en alle kinderen waren blij. Maak nu de volwassenen ook eens blij. Zelfs zijn eigen zoon is hem zat. Doe er iets aan.