Even afrekenen

Jan (Bakoenin)

De zaak Holleeder is nog steeds groot nieuws. De kranten en twitter staan nog bol van de berichten en tweets over het proces tegen de Neus. Op zich is dat logisch. Hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor een aantal liquidaties. Dat is natuurlijk niet niks.

Of hij inderdaad schuldig is, weet ik niet. Ik weet wel dat het allemaal liquidaties waren die andere topcriminelen betroffen en dat ze netjes werden uitgevoerd. Vooral dat laatste is belangrijk, want dat is in tegenstelling tot dat wat er tegenwoordig allemaal aan de gang is.

Er loopt sinds enige tijd een stelletje huurmoordenaars rond in Nederland die voldoen aan het motto: wat hun ogen zien, maken hun handen kapot. Die schieten maar wat in het wilde weg. Djordy Latumahina, Rob Zweekhorst, Augustine Nyantakyi, Augustine Beyhan Demirci, Stefan Eggermont en Mohammed Alrasi waren allemaal slachtoffers van ‘foutje bedankt’.

De politie is al zover dat men terugverlangt naar de tijd dat Joegoslavische huurmoordenaars werden ingevlogen voor het vuile werk, want die werkten tenminste netjes en zorgvuldig.

Ik heb er totaal geen bezwaar tegen dat criminelen elkaar uitmoorden. Graag zelfs. Maar laat de gewone burger er buiten. Doe eerst een cursus gezichtsherkenning of iets dergelijk want momenteel loopt iedereen die ergens in de buurt van zo’n crimineel woont, gevaar. En over het algemeen weet je niet dat je in de buurt van een crimineel woont. Ja, in Amsterdam-Zuidoost loop je een grote kans, maar verder in Nederland kun je ook gevaar lopen.

Ik woon zelf in Rijswijk. Voor zover ik weet wonen daar geen topcriminelen, maar niets is zeker in Nederland. Je zou ook niet denken dat er een topcrimineel in Berkel en Rodenrijs woont, maar dat bleek wel het geval. Heel Brabant kan vol zitten met drugscriminelen als je kijkt naar de bergen drugsafval die daar in de bossen worden gedumpt. Dus niemand in Nederland weet of hij of zij of het gevaar loopt. Ik zou dus voor mijn eigen veiligheid een aantal veiligheidsvoorstellen willen doen.

Ik wil dat Appie kogelwerende winkelwagentjes ter beschikking stelt, want je loopt zomaar de kans dat je tijdens het boodschappen doen wordt getrakteerd op een kogelregen omdat één van de klanten toevallig op een Marokkaanse crimineel lijkt.

Misschien kan de politie in risicowijken of risicodorpen naast de defibrillators die al in de stad hangen, een paar kogelwerende vesten ophangen.

Ik ben er ook een groot voorstander van dat op het vmbo het vak huurmoordenaar wordt onderwezen. Je wordt immers ook niet zomaar timmerman of bakker. Stel je voor dat je zonder gedegen opleiding kok zou kunnen worden. Dan loop je de kans dat je in plaats van die overheerlijke champignonsaus een sausje van groene knolamaniet voorgeschoteld krijgt. En dat is geen pretje. Bij een afgestudeerde huurmoordenaar is de kans veel groter dat de juiste persoon wordt geliquideerd dan bij een amateurtje. Dat is een win-win situatie. Er is geen collateral damage en er is een crimineel minder. Het is dus een kwestie van investeren in veiligheid.

Ik zou ook willen dat de aanstaande huurmoordenaars voor ze er op los gaan knallen, even naar Specsavers gaan om te zien of ze misschien een bril nodig hebben. Dan hoeven we later niet te zeggen: ‘Was nou maar naar Specsavers gegaan.’ Wat mij betreft mogen ze dan nog een extra korting hebben en een zonnebril op sterkte, als het maar garandeert dat ze niet de verkeerde mensen neerknallen.

De politie kan ook meer doen. Je hebt tegenwoordig verschillende apps zoals ‘veilige buurt’. Laat de politie lijsten met adressen van criminelen ter beschikking stellen van die apps. Dan kun je altijd zien of er in jouw buurt een verhoogd risico is op een vergismoord. Als de politie bepaalde adressen niet heeft dan kunnen ze die wellicht opvragen bij Facebook, want Facebook weet alles van iedereen.

Als dit soort maatregelen worden genomen dan kunnen we weer iets geruster zijn als we de boodschappen doen, onze hond uitlaten, naar de bioscoop gaan of uit eten. Dan hoeven we alleen nog maar op het verkeer te letten want dat wordt ook steeds gevaarlijker met al die appende chauffeurs.