Afval scheiden doe je niet voor Jan Lul

Jan (Bakoenin)

Onlangs was er een man van de afvalverwerking op het nieuws met een verhaal over het scheiden van plastic. Hij vertelde dat de afvalverwerkers niet langer plastic afval accepteren dat in grijze ondoorzichtige zakken wordt aangeleverd.

Waarom niet? Ze willen met het blote oog kunnen controleren of er geen troep in de zakken zit. Bij grijze ondoorzichtige vuilniszakken kun je dat niet zien. ‘Op het moment dat het bij ons binnenkomt kunnen wij niet zien wat de kwaliteit van het materiaal is en dan moeten we het afkeuren.’

Een en ander schijnt te komen door nieuwe regels van de afvalbedrijven. Daarin wordt aan de gemeenten uitgelegd dat PMD-afval in gewone vuilniszakken niet langer welkom is. Als de mannen van de afvalverwerkingsbedrijven grijze zakken aantreffen dan gaan ze er vanuit dat het huishoudelijk restafval is. Bij de gemeenten zitten blijkbaar ook grijze zakken, want die hebben tot nu toe nog nooit iets hierover aan de burgers verteld.

Ik kwam er via die uitzending ook achter dat er gemeenten waren die doorzichtige vuilniszakken aan de burgers leverden. Dat waren dus zakken die wel geaccepteerd werden. Tegenwoordig worden die echter niet meer verstrekt en ik, die in Rijswijk woont, heb er nog nooit eentje gehad via de gemeente.

Nu krijg je me niet snel kwaad, maar bij het zien van die man met dat verhaal werd ik toch wel even pisnijdig.

Ik scheid al jaren het plastic van het gewone huisvuil. Ik zie nog die plastic soep in de oceaan voor me en wil graag mijn steentje bijdragen om die te voorkomen. Daarom had ik eerst een extra grote vuilnisemmer in de kast staan en deed daar al het plastic in. Het duurde echter altijd zo’n twee weken voor hij vol was en het ging enorm stinken, dus op een gegeven moment heb ik die emmer in de schuur gezet. Ik gebruikte grijze vuilniszakken, want wij kregen geen doorzichtige zakken van de gemeente en bij Appie hebben ze geen doorzichtige zakken.

Die grijze zakken met plastic troep gooide ik altijd heel netjes in een container die speciaal voor plastic zakken was. Dat zou dus goed moeten komen. Maar blijkbaar pleuren die idioten van de afvalverwerking ze later weer allemaal door elkaar. AL mijn werk is dus al die tijd blijkbaar voor niets geweest.

Bij een vriendin van me was het nog erger. Die ging die zakken altijd speciaal op haar fietsje naar het verzamelpunt brengen. Dat blijkt dus achteraf allemaal voor de kat zijn viool te zijn geweest.

Wat is er nou moeilijk aan om de zakken uit de containers voor plastic afval apart te houden voor de verwerking van dat plastic afval? Of zouden er weer idioten zijn die hun zakken met restafval ook in die containers voor plastic gooien?

Ik krijg zo langzamerhand het idee dat ik in een gekkenhuis woon waarin iedereen maar wat doet. Waarin langs elkaar heen wordt gewerkt en geluld. Waarin de ene regel de andere tegenwerkt en waarin de gewone burgers zich helemaal voor niets de pleuris werken om alle rotzooi die onze welvaartstaat produceert door anderen te laten recyclen, zodat de troep niet nog erger wordt dan hij al is.

Want waarom is er zoveel plastic? Als ik bami goreng maak, dan heb ik een hele berg plastic voor de afvalbak voor plastic. De mie zit in plastic, de taugé ook, de paksoi idem dito, de oesterzwammen eveneens en zelfs de komkommer die ik op de bami wil zit in plastic. Alleen de bamboescheuten zitten in een blikje en de sjalotjes zijn los verkrijgbaar, maar als ik bijvoorbeeld lente-ui wil dan zit die wel weer in plastic.

Als men zo door gaat dan gaan veel mensen gewoon weer alles door elkaar pleuren. Ik heb nog tijd om alles goed te scheiden. Ik ben met pensioen. Heb je echter een drukke werkkring dan lijkt het me niet gemakkelijk om alles in de gaten te houden wat men graag wil. Toch is dat eigenlijk wel belangrijk want het is al zo’n rotzooi overal. Als het je echter ook nog zo moeilijk wordt gemaakt door allerlei rare regels en langs elkaar heen werkende instanties, dan kan ik me voorstel dat je bij jezelf denkt: zoek het uit.

Ik wil dus best de rotzooi blijven scheiden, maar doe niet graag werk voor mezelf met de korte achternaam. Dus of de gemeente geeft me doorzichtige zakken en die ga ik niet helemaal bij het loket halen. Of ik blijf de grijze zakken in de speciale containers voor plastic gooien en zou dan graag willen dat die afvalverwerkende mannetjes het ook gescheiden houden van de zakken met restafval. Als ik het kan, kunnen zij het ook.