[Tour] Een Tour met twee gezichten

Jan (Bakoenin)

Renners waren er vooruit
Iedereen deed wat hij kon
Maar het was weer tevergeefs
Massaspint en Greipel won

Ik ben vandaag jarig. Dat is op zich natuurlijk niet interessant voor jullie, maar omdat ik vanwege die verjaardag vanavond in Scheveningen met mijn familie mosselen met patat ga eten en dan aan en bepaalde tijd ben gebonden, was het niet zeker of ik de uitzending van de finish kon meemaken. In dat geval zou ik jullie voor wat betreft het gedicht onder de epiloog een keuzemogelijkheid geven. Het was gelukkig niet nodig.

Op Twitter las ik dat Bardet zou hebben aangevallen bij het begin van de etappe. Dat zou vreemd zijn want het is altijd een gezapig stelletje dat grappend en grollend tijdens het drinken van een glaasje champagne richting Parijs rijdt. Ik vermoedde een grap. En toen ik vast op de Belg keek omdat de NOS begon met Verstappen, zag ik dat het inderdaad een grap was geweest. De koers was namelijk nog niet officieel begonnen.

Het viel me nog mee na kilometer nul. Ik heb ze wel langzamer zien rijden en meer gekke toeren zien uithalen. Ik denk dat de renners dachten: laten we maar zo snel mogelijk aan die rondjes over de Champs-Elysées beginnen, dan zijn we klaar.

Ik begrijp dat het lastig is voor commentatoren om de tijd vol te lullen tijdens het eerste deel van de etappe, maar als Herbert dan voor de tweeduizendste keer zegt dat Bardet niet tegen de hitte kan, terwijl ik Bardet regelmatig voorin zag tijdens hete etappes, dan vind ik dat wel een beetje jammer.

Daar kwamen de beelden van Parijs. Mijn Europese lievelingsstad, maar ik ben lang niet in alle Europese steden geweest. Ik vind het echter geweldig dat ze de oude stad hebben gespaard en moderne stad er buiten hebben gebouwd. Voorbij la Défense.

Al voor ze de Champs-Elysées opdraaiden werden treintjes gevormd en de ploeg van Sky ging op kop rijden. Rodriguez mocht voorop het parcours opdraaien. Hij stopte met wielrennen en mocht een ererondje. De straaljagers spoten weer een kwak milieuvervuiling de licht in, maar ach, het hoort er allemaal bij. De rondjes begonnen.

De ontsnappingen begonnen ook meteen. Het was er lange tijd maar eentje. De treintjes van de sprinters waren natuurlijk al op kop van het peloton. Het is gewoon altijd een kansloze missie voor vluchters. Het is alleen reclame.

Er was nog een raar bericht dat Tony Martin op had gegeven. Buikloop?

Kittel had problemen en niet zo’n klein beetje. Ik vroeg me af of hij nog terug kon komen, want het viel natuurlijk niet stil en als hij terug zou komen, kon hij dan nog meedoen voor de overwinning? Hij kreeg in ieder geval een zere hand tijdens de achtervolging. Martin had ook pech en op kop van het peloton reed een ploegmaat. Op dat moment reden twee skymannetjes naar de kopgroep. Poels en Rowe. Wat was de bedoeling? Het ging allemaal niet door. Er kwamen nog wat losse flodders, maar dat was het. Coquard en Groenewegen konden we afschrijven, want die hadden pech.

En dan kwam de sprint. Een stampede die op de finish af stormde. We zagen het weer van de zijkant. Daar kwamen ze.

EPILOOG

Ik vond het een Tour de France met twee gezichten.

Er waren erg leuke etappes bij met strijd. Die strijd werd over het algemeen echter door vluchters gestreden. Ik heb echt geweldige etappes gezien met De Gendt, van Avermaet, Dumoulin, Sagan, Pantano, Clement, Majka en nog meer van die aanvallers. Strijd om de dagzege.

Uiteraard was de koninginnerit in de Pyreneeën die door Dumoulin gewonnen werd een hoogtepunt. Hij liet gerenommeerde klimmers achter zich toen hij in de aanval was gegaan. De aanval was ook slim gekozen. De tijdrit die hij won was verwacht, maar de bergrit niet. We gaan zeker in de toekomst nog veel meer van hem horen.

De rit van De Gendt op de Mont Ventoux was net zoiets. Het was alleen jammer dat die prestatie niet de aandacht kreeg die hij verdiende, vanwege de loopactie van Froome. Ik blijf er nog steeds bij dat de jury daar Mollema flink genaaid heeft. Zonder dat naaien stond hij wel gewoon in de top tien. En daar had hij recht op.

Het andere gezicht van de Tour was de ‘strijd’ om het klassement.

Wat heeft Froome nou eigenlijk moeten doen om weer de Tour te winnen? Ze laten hem gewoon wegrijden in een afdaling, dat zag er overigens wel spectaculair uit. Ze laten hem met Sagan samen wegrijden uit een waaier en verder hebben ze hem nauwelijks aangevallen. Man wat miste ik Contador deze Tour. Niet dat Contador het zou hebben gewonnen van Froome, maar ik weet zeker dat hij zou hebben aangevallen. Hij valt nog aan als hij achterstevoren op zijn fiets zit vanwege de pijn.

Wat hebben we gezien van Quintana? Als hij ziek was dan hebben we tenminste een verklaring, maar er waren meer klassementsrenners die hem eigenlijk nauwelijks hebben getest.

Natuurlijk heeft Froome een sterke ploeg. En dat is ook zo jammer. Ze kijken wie er ontsnapt en laten die vervolgens zo ver wegrijden dat al duidelijk is wie er gaan strijden voor de dagzege. Je kunt zeggen van Astana en Movistar wat je wilt, maar als zij niet af en toe het tempo in de koers houden, dan wordt het wel erg saai om naar te kijken.

De strijd om het algemeen klassement was dus eigenlijk gewoon kut. Het was dat Bouke lange tijd tweede stond, want anders was er helemaal niets aan geweest. De strijd om het groen was alleen maar leuk vanwege Sagan. Dat is toch een held. Spanning was er echter niet. De strijd om de bollen was soms wel spannend, maar daarvoor zit je niet voor de tv.

Eigenlijk hebben renners als Pantano, Majka, De Gendt, Dumoulin, Alaphilippe, Clement, Vuillermoz, Nibali, Impey, van Avermaet, Zakarin en Rolland deze Tour nog een beetje gered.

En de Nederlanders? Ik vond het de meest succesvolle Tour sinds jaren. Daar heb ik ook van genoten. Jammer dat er op het laatst een dieptepunt was, maar dat vergeten we maar snel. Dumoulin, Mollema en Clement hebben de Tour rood-wit-blauw gekleurd. Groenewegen viel me zat mee. Hij is nog jong en we gaan zeker van hem horen. Ik had veel kritiek op Kelderman. Natuurlijk was hij gevallen en daar moet je van herstellen. Hij hoefde ook niet per se voor het klassement te gaan. Hij zei echter steeds dat hij wel wat wilde in de etappe, maar het kwam er niet van. Tot de laatste bergrit. Daar heeft hij voor mij alles goed gemaakt.

O ja, ik heb geen problemen met Froome. Ik vind het een aardige vent. Hij moet alleen niet nog twee keer de Tour winnen, want dan wordt het wel weer saai.

Op naar de Olympische Spelen en de Vuelta.

Tot volgend jaar.

De tweet van de dag: Bart van Gils: Het nadeel van dit tempo op de laatste dag is dat verslaggevers nog meer slappe verhalen hebben. Ze kunnen niet anders, maar toch.

Uitspraak van de dag: Toine van Peperstraten: Over naar de vrouw in de omgekeerde bolletjestrui: Dione de Graaff