Oud is niet altijd oud

Jan (Bakoenin)

Zondag is het 24 juli en dat is een belangrijke dag in de historie. Wie er op die dag niet allemaal zijn geboren! Victor Emanuel, koning van Sardinië en Alexander Dumas. Ook de beroemde Franse baanwielrenner Daniel Morelon is op die dag geboren. Net als Colin Bluntstone. En er is nog een belangrijke muzikant op die dag geboren, namelijk Jan Hollestelle. Jenifer Lopez is ook zo’n vroege leeuw. De allerbelangrijkste persoon die op die dag is geboren dat ben ik echter. Ik ben op 24 juli 1944 geboren en word zondag 72 jaar. Een oorlogskindje dus, maar daar weet ik echt niets meer van.

Mijn vader is op zijn 72e jaar overleden. Ik was toen negentien en dienstplichtig militair bij de Koninklijke Marine. Ik vond het destijds een mooie leeftijd om te overlijden. Daar ben ik nu wel van teruggekomen. Ik heb namelijk helemaal geen tijd om dood te gaan. Ik doe de boodschappen, maak het huis schoon, kook het eten voor mijn vrouw en mij, maak lange fietstochten, loop hardloopwedstrijden, speel in een band, maak af en toe horoscopen voor mensen, ga een paar keer per jaar op vakantie, waarvan minstens eentje altijd een wintersportvakantie en schrijf dus ook columns. Iedere week eentje en tijdens de Tour de France ook elke dag eentje. Dus je begrijpt dat God maar moet wachten tot ik er genoeg van krijg en dat kan nog erg lang duren.

Ik vraag me dan ook wel eens af wat dan het verschil is met vroeger. Niet alleen ik ben nog zo actief op deze leeftijd, maar heel veel mensen van mijn leeftijd zijn dat. Kijk eens in een willekeurig weekend in de bossen en bij de heidevelden. Als je van bovenaf kijkt, is het net alsof een grijs-wit lint door het landschap meandert. Dat was in de tijd van mijn ouders echt niet.

Mijn vader is overleden aan galstenen. Daar heb je al een verschil met nu. Ik denk niet dat daar nu nog mensen aan dood gaan. Tegenwoordig haalt men desnoods gewoon de galblaas weg. Je schijnt heel goed zonder te kunnen leven als je maar niet te vet eet want dan kun je er wat last van krijgen. Als ze dat destijds bij mijn vader hadden gedaan, had hij dus nog gewoon verder kunnen leven.

Medische wetenschap is dus een reden dat de mensen nu ouder worden dan die van vroeger. Dat gaat soms ook wel erg ver. Mensen worden soms tegen zeer hoge kosten voor een paar maanden nog opgelapt. Ik vraag me af of ik dat zelf zou willen. Je hebt dan niet veel meer om voor te leven tenzij je nog net de finale van een Wereldkampioenschap voetbal kunt halen en je weet dat Nederland de gedoodverfde kampioen is. Dan ben je niet graag zelf de gedoodverfde dooie. Dus gooi er wat mij betreft dan toch maar wat zware medicatie of moeilijke en dure operaties tegenaan. Ik heb ook mijn hele leven zorgpremies betaald en de laatste jaren zijn dat enorme bedragen.

Er is nog een verschil. Vroeger zag je nooit iemand na het eten of op een vrije zaterdag hardlopen. Je werd ook niet door hordes wielrenners omver gereden in de duinen als je eens zelf een stukje fietste daar. En als er al mensen aan het fietsen waren in de duinen of de bossen dan waren het meestal geen ouderen.

Het gekke is wel dat er in mijn jeugd vrijwel geen auto’s waren. De lucht was dus veel schoner dan nu, want het is bekend dat de auto tot de grootste vervuilers behoort. Toch gingen de mensen in zijn algemeenheid eerder dood dan nu. Tenminste, dat zeggen de cijfers.

Misschien is de voeding een belangrijke factor. Toen ik jong was aten we hoofdzakelijk Hollandse pot. Ik weet eigenlijk niet meer precies of die nou zo vet was, maar dat lees je wel. Mijn moeder is pas laat begonnen met nasi goreng. Nederlandse nasi, dat wel. En macaroni. Die had ze op een gegeven moment ook ontdekt. Het was maar één recept van macaroni. Tegenwoordig kun je ieder uur een andere soort macaroni, spaghetti, tagliatelle, penne of een andere  pasta eten als je zou willen. Pasta is trouwens behoorlijk aanzettend. Gebakken aardappelen zijn minder aanzettend dan pasta, heb ik gemerkt. Ik weeg me namelijk iedere dag, want ik heb aanleg om dik te worden ondanks al het bewegen wat ik doe.

Mijn vrouw en ik eten tegenwoordig veel gevarieerder dan mijn ouders, dus misschien is dat een reden dat de mensen tegenwoordig ouder worden? Ik betwijfel het. Je ziet mensen altijd eten en dat is vaak geen gezonde voeding. Fastfood is modern. Kant-en-klaar maaltijden ook en die zijn echt net gezond.

De mensen drinken tegenwoordig ook veel meer dan de mensen vroeger, maar die rookten weer meer dan de mensen nu. Hoe zit het met drugs? Ik speelde in de jaren zestig in een band en er werd wel eens wiet gerookt, maar zelf heb ik maar een paar keer een jointje gerookt. LSD en speed deed het destijds ook goed. Ik heb ook daar nooit aangezeten. Een keer had ik een peppilletje genomen omdat ik al drie dagen lang had opgetreden en ik die dag weer moest optreden en geen stem meer over had. Ik heb er nog steeds spijt van, want ik had dan wel een spetterend optreden, maar de energie die ik had ging de volgende dag ook nog door tot ik helemaal verrot was. Toch werd er in de muziekwereld aardig wat gespoten, geblowd en geslikt en dat kon natuurlijk niet gezond zijn. Onze ouders deden dat allemaal niet en dus is het nog vreemder dat wij over het algemeen ouder worden dan zij.

Ik las dat het door de hygiëne komt. Nou, ik dronk als kind uit de plassen op straat en at de oude broodkorstjes op die door de bovenburen op ons schuurtje werden gegooid. Ik geloof niet dat ik dus erg hygiënisch te werk ging en mijn leeftijdgenoten ook niet. We speelden altijd in de bossen en duinen en kwamen vaak met geschaafde knieën thuis. Onze ouders deden hetzelfde toen ze kind waren, dus ik zou niet weten waarom wij dan wel in het algemeen ouder worden dan zij. Sterker nog. Te veel hygiëne zoals er nu is, maakt alles zo steriel dat je geen weerstand kweekt.

Het feit dat de medische wetenschap nu zover is dat ze ouderen via ingrepen nog op de been houden is dus een van de weinige dingen die ik heb kunnen vinden waardoor de mensen van nu in zijn algemeenheid ouder worden dan die van vroeger. En, o ja, de cijfers. Vroeger had je veel meer kindersterfte binnen de eerste levensjaren en dat trekt het gemiddelde ook wel naar beneden natuurlijk.

Nee, vroeger werden de mensen ook gewoon oud. Een van mijn tantes is 98 geworden. Kijk, dat is nou een mooie leeftijd om er tussenuit te gaan, vind ik. Tot ik het zelf ook ben, denk ik.