[Tour] De boog stond niet gespannen

Jan (Bakoenin)

Nibali  wilde de rit
Maar op de berg zat hij snel stuk
Cummings reed al lang op kop
En had de hele kopgroep tuk

De boog stond zeker niet gespannen vandaag. Letterlijk en figuurlijk niet. Het peloton liet gewoon de gele trui wegrijden en op de Aspin gingen ze lang  niet voluit. Geen spervuur aan demarrages. Gewoon rustig naar boven, afdalen en naar de streep. Dat was het. Of toch niet? Renners lopen nog wel eens tegen de lamp vanwege dopinggebruik, maar nu reden ze bijna tegen een boog die in elkaar was gezakt. Gelukkig zakte er niemand van de renners in elkaar, want ze konden op tijd tot stilstand komen. Het was wel één van de vrij weinig hoogtepunten deze etappe. Ik had al zoiets verwacht, want er komen twee zeer zware bergetappes aan dit weekend en daarbij vergeleken was dit meer een opwarmertje. 

Bij het begin van de uitzending waren de renners bezig om een kopgroep te vormen, maar het lukte nog niet. Ik blij. Nu had je tenminste strijd vanaf het begin. En er waren Nederlanders bij. Maar zowaar ook de gele trui! Nu moest Sky aan de bak, maar die laten altijd een kopgroep gaan. Zou Van Avermaet vandaag de Tour winnen? Nibali zat er ook bij en die had ik wel verwacht. Hij was op achterstand gekomen en moest natuurlijk deze Tour wel in dienst rijden van Aru, maar is wel trots genoeg om zelf ook een keer in de kijker te rijden.

Zoals verwacht met Sky op kop liep de voorsprong van de kopgroep met Van Avermaet en veel andere toppers snel op. Sky is echt hopeloos wat dat betreft.

En wat was dat nu? Sky was ineens weg. Nu was BMC op kop en die gingen natuurlijk niet Van Avermaet terugpakken. Echt niet te geloven, dacht ik. Volgens mij reed het peloton weliswaar op de juiste weg, maar was het toch de weg kwijt. Opeens was Sky toch weer terug op kop. Ze hadden natuurlijk gehoopt dat een andere ploeg van een kanshebber het van ze zou overnemen, maar nee. Alleen Movistar zette er naar veel smeken en bidden van Sky een mannetje bij. Toen de koers richting de zestig kilometer ging liep de voorsprong wel terug.

Nog even over Van Avermaet. Zou het niet kunnen dat hij een nieuwe uitvinding aan het testen is? Een zendertje in de helm en een paar klemmen tegen de enkels. Dat zendertje zorgt voor stroomstoten in de klemmen en door die stoten gaan de voeten vanzelf sneller ronddraaien zonder dat het kracht kost. Oké, het is ver gezocht, maar dat dachten we van motortjes in de fietsen ook. Volgens Herbert zat Van Avermaet vandaag op rozen. Ik denk dat hij morgen op de doornen van die rozen zit.

Toen de etappe richting de vijftig kilometer ging, kwamen er ineens meer Movistartjes op kop. Wat zou dat betekenen? Bij het eerste bergje van de vierde categorie verwachtten Herbert en Maarten een sprintje tussen Van Avermaet en Roelands omdat die laatste de belangen van de Gendt moest verdedigen in verband met de bolletjestrui. Het werd een puntje voor Nibali. En Nibali wilde door. Het bleef onrustig in de kopgroep, want de voorsprong liep terug.

Dat Kiryienka zich terug moest laten zakken was wel interessant. Moest hij dan het peloton naar de kopgroep rijden? Later bleek dat hij gewoon niet goed was.

De tussensprint was voor Cummings, maar die reed niet om te sprinten, maar om weg te springen van de kopgroep. De Aspin kwam eraan.

Nibali had er meteen zin in toen de klim begon. Het peloton was ook begonnen. Eerste aanvaller Barguil, maar dat werd niets. Ik hoopte dat er nog wat zou gebeuren in het peloton. Er gebeurde wel wat. Pinot moest namelijk lossen toen er nog niet eens voluit werd gereden. Er waren meer verrassingen. Impey en Navarro reden weg bij Nibali in de jachtgroep. Er kwam nog een aanval van Possovivo en eentje van Alaphilippe, maar het liep allemaal op niets uit omdat Poels de zaken voor Froome rechttrok.

Cummings had intussen iedereen weer eens een poets gebakken en won de rit. Dat op de tweede plaats een sprinter eindigde, zegt genoeg.

Tweet van de dag: Henk van Os: Hey Dijkstra. Vertel anders dat verhaal van die keeper nog een keer.

Opmerking van de dag: Ducrot: Zonde van Pinot. Gelukkig hebben ze (de Fransen) het elftal nog.

De rit van morgen

De Aspin van vandaag was een voorproefje. Morgen gaat het klimwerk pas echt beginnen. Vier joekels in de etappe. De finish is weliswaar na een afdaling maar ik weet zeker dat daar geen sprinter gaat winnen.

De finish is in Bagnère-de-Luchon, oftewel in de ‘koningin van de Pyreneeën’. Ik heb al eens eerder in de columns van de Tour geschreven dat er in de Pyreneeën veel kuuroorden zijn en deze koningin heeft ook kuren. Maar ze heeft nog meer te bieden dan alleen geneeskrachtig water. Het bloemenfeest onder andere. Dat werd voor het eerst georganiseerd in 1888. Wij hebben ons bloemencorso in de bollenstreek in april, maar zij hebben hun bloemenfeest in augustus. Prachtige praalwagens kun je dan bewonderen. En het is niet één dagje. Het feest duurt vijf dagen. Het zijn trouwens niet alleen de bloemen die je kunt bewonderen en ruiken. Er zijn tijdens het feest ook allerlei folkloristische groepen die er opvoeringen houden, zowel uit binnenland als uit het buitenland. Er is een lasershow op het dak van het Vaporarium en dat Vaporarium is al een kunststuk op zich. Het bestaat uit een netwerk van onderaardse galerijen. Het bronwater dat vanuit het gebergte opwelt, wordt daar gefilterd en geeft dampen van zo’n veertig graden. Je kunt door de galerijen lopen en daarna lekker zwemmen in het bronwater en dat heeft dan inmiddels een temperatuur van zo’n dertig graden.

Uiteraard kun je in het Vaporium een uitgebreide massage krijgen van een mooie masseuse. Ik ben bang dat de renners het zullen moeten doen met de handen van een lelijke kerel.