Wimbledon - Dag 1

Redactie

'Shall i compare thee to a summer's day?..' Sonnet nr. 18 van Shakespeare. Aldus begon de BBC-uitzending van de 130e Wimbledon. Verbeeld ik me dat of kan alleen de BBC een uitzending beginnen met een sonnet en ermee wegkomen?

De eerste inleidende babbel was tussen Sue Barker, Tim Henman en, tot mijn verrassing, Jim Courier. Erg leuk die weer eens te zien en vooral te horen als commentator bij wedstrijden. In de eerste partij die wordt uitgezonden, hoe kan het ook anders, speelt een Engelsman: Kyle Edmund vs Adrian Mannarino uit Frankrijk. Set 1 gaat in 20 minunten naar Mannarino. In set 2 speelt Edmund veel beter, maar ook set 2 en 3 gaan uiteindelijk naar Mannarino.

Ik zag Edmund spelen op Queens en ik had de indruk dat hij daar veel beter speelde. Zenuwen misschien, vooral in de 1e set? Erg tof was Mannarino's reactie toen Edmund achter een bal aanrende, teveel vaart had, over zijn eigen stoelen moest springen en toen op het beton langs de baan landde. Mannarino liep meteen bezorgd naar hem toe, maar er was gelukkig niets aan de hand met Edmund. Jammer genoeg werd niet de hele partij uitgezonden, omdat de eerste partij op Centre Court begon.

Novak Djokovic, winnaar van vorig jaar, vs. James Ward, net als Edmund ook een Engelsman, met Jim Courier als een van de commentatoren. De 1ste set gaat gemakkelijk naar Djokovic, maar aan het begin van de 2de set wint Ward een game en het publiek gaat uit zijn dak. Bij 3-1 Djokovic krijgt Ward de kans de nummer één van de wereld te breken en door een eigen fout van Djokovic wordt het dan 3-2. Ward gaat steeds beter spelen (of de Serviër slechter) en met een schitterend punt komt Ward op 3-3.

Djokovic wordt wakker, gaat weer beter spelen, maar Ward behoudt zijn opslag 4-4. Dan 5-5, 6-5, 6-6... tiebreak. De Serviër zet een tandje bij en de tiebreak eindigt in 7-3 dus set 2 gaat ook naar de veelvoudig Grand Slam-kampioen. In de 3e set wordt Ward meteen gebroken en uiteindelijk wint Djokovic ook deze set met 6-4. Echt een leuke partij.

Cliff Richard die in het publiek zit, was even in beeld. Ik herinner me dat hij, jaren geleden, een keer tijdens een regenpauze een paar liedjes zong voor het overgebleven publiek. Was lief en zag er spontaan uit. Dan wordt er geschakeld naar de partij tussen Pablo Carreno Busta en Milos Raonic. Na de tiebreak van de 1ste set, die gewonnen wordt door Raonic, gaan we weer naar een Engelsman: Marcus Willis (nr. 772 op de wereldranglijst) vs. Ricardas Berankis uit Litouwen. En dat was een hele leuke partij die door Willis gewonnen werd.

Door de commentatoren werd verteld dat Willis eerder dit jaar wilde stoppen met tennissen, maar dat zijn vriendin hem had overgehaald door te gaan. En met een beetje geluk, iemand kon niet op tijd in Wimbledon zijn voor de kwalificatierondes, kreeg Willis zijn ticket. En ziedaar: hij is door naar de 2e ronde van het hoofdtoernooi.

Dan nog een stukje van de partij Robson/Kerber en de zendtijd van de BBC zit erop. Op naar 'Today at Wimbledon' waar tot mijn grote schrik Marion Bartoli aan tafel zit, dus dat heb ik uitgezet. Heb dat mens al moeten verduren tijdens Roland Garros en dat was al te veel van het slechte. O ja, ik las dat Monfils er al uitligt. Jammer!