Geen 4 mei voor mij

Maurits (Tocqueville)

Afgelopen weekend was er nogal een ophef om een bericht op Facebook waarop een nobody met de naam Christa Noëlla uitlegde waarom zij op 4 mei geen herdenking hield. Het zou alleen voor de witte man, de boze onderdrukker, zijn. De witte man is heel fascistisch en vooral een flinke moslimhater. Onverwachts zeg.

Ik herdenk ook niet mee met het comité. Niet omdat ik zo’n liefde voor moslims heb, zeker niet. Ook niet omdat ik fascistisch ben, dat lijkt mij duidelijk. Er is een hele simpele reden waarom ik op 4 mei niet volgens de regeltjes van het “Nationaal comité 4 en 5 mei” dodenherdenking vier: de herdenking is voor iedereen.

Het officiële gedenkschrift voor 4 mei zegt: ‘Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’ Daar ben ik het absoluut niet mee eens.

Ten eerste herdenk ik vooral de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog zelf. Dus niet de slachtoffers van de latere oorlogen. Dat lijkt mij evident bij een evenement die vooral in het teken staat van de Tweede Wereldoorlog.

Ten tweede herdenk ik niet alle slachtoffers van oorlogen. Dat klinkt hard, maar het is eigenlijk vrij simpel. Waarom zouden wij de slachtoffers bij onze vijanden herdenken? Ik zie geen enkele reden waarom ik de doden onder IS zou willen herdenken. Zij plegen aanslagen en moorden, zetten het Midden-Oosten in de brand en proberen ook Europa te vernietigen. Ik weet geen enkele reden waarom ik de slachtoffers onder hun zou willen herdenken.

Het gedenkschrift is veel te breed geworden. Waar het eerst nog ging om de slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit, gaat het nu om alle slachtoffers in alle oorlogen die gevoerd zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Echter worden de slachtoffers voor de Tweede Wereldoorlog niet meer meegerekend. Als je dan toch alle slachtoffers erbij wilt betrekken, doe dan ook gelijk alle slachtoffers die voor de Tweede Wereldoorlog gevallen zijn.

Ik herdenk mensen die zijn gevallen voor de vrijheid voor Nederland. Niet de mensen die oorlog hebben gevoerd tegen Nederland. Niet de mensen die onze tegenstander waren tijdens WOII of de mensen die tegenstander waren daarna. Niet de mensen die tegen (of voor) de Verenigde Staten van Amerika zijn of waren. Niet de mensen die voor of tegen Israël zijn.

Ik zal stil zijn om 8 uur. Niet omdat ik achter het comité sta, maar om mijn eigen redenen. Voor Nederland, voor onze militairen, voor onze vrijheid. Ik wil niet mee herdenken op 4 mei voor het comité. Ik doe het op mijn manier, door stil te staan bij onze gevallen helden. Op 4 mei, dat dan weer wel.