Google for President

KAF-submit

In de afgelopen twee weken heeft een stukje software van Google DeepMind een menselijke grootmeester verslagen in zijn eigen spelletje. Dit is op zich eerder gebeurd, zoals toen in 1997 schaakgrootmeester Gary Kasparov werd verslagen door DeepBlue, een schaakcomputer van IBM. Maar in dit geval ging het om het duizenden jaren oude bordspel Go, waarvan het verslaan van de sterkste mensen werd gezien als een Heilige Graal van de kunstmatige intelligentie (ook wel artificial intelligence, AI).

AlphaGo versloeg Lee Sedol in een strijd die bestond uit 5 wedstrijden, met 4-1. Natuurlijk zat zoiets er een keer aan te komen, maar mensen met verstand van de ontwikkeling van computer-Go hadden gedacht dat het nog een jaar of tien zou duren. De reden daarvoor is de enorme complexiteit van Go vergeleken met andere spellen die eerder door computers gewonnen werden. Conclusie: de ontwikkeling van AI gaat snel. Erg snel. Binnenkort nemen robots onze wereld over.

AlphaGo heeft het spel geleerd simpelweg door te kijken naar een enorme hoeveelheid menselijke potjes, en door tegen zichzelf te spelen en te zien wat wel en niet werkt (een ietwat versimpelde weergave). De tweede wedstrijd (en overwinning twee van drie op rij voor de computer) was het resultaat van een heel belangrijke zet van AlphaGo. Een zet die bijna geen mens ooit speelt. Toch had de software door dat het een uitstekende move was en Sedol verdween een kwartier achter de schermen om terug te kunnen komen van deze verassende move. Het vierde potje werd door Sedol gewonnen, eveneens met een move die zelden gespeeld zou worden, en daarom niet was voorzien door AlphaGo.

Volgens kenners liet AlphaGo niet merken dat het een computerprogramma was en leek het soms te spelen op menselijke intuïtie. Intuïtie getraind door een "neuraal netwerk". Geen echt brein, maar een stukje software dat leert alsof het een brein is/heeft. Als we nu eens een programma schrijven dat door een neuraal netwerk niet beslist welke zet op een Goban (zo heet dat bord) de beste is, maar welke politieke beslissing de beste is? Een soort alwetende Watson met intuïtie.

Go mag dan wel een van de meest complexe spellen zijn om een computer te laten doen, het laten reilen en zeilen van een bedrijf of de wereld heeft nog wel wat meer omhanden. Ik denk dan ook niet dat onze vriendelijk ogende metalen eigenbeelden het zaakje binnenkort van ons gaan overnemen. Mocht Google nu aankondigen er hard mee bezig te gaan, dan hebben ze nog tot november de tijd. In een verkiezingsstrijd tussen Trump en AlphaPrez zou bij een dergelijke belofte mijn stem naar de Humanoïde Overlord gaan.

Deze column werd geschreven door Marcel, schrijver bij Kaf.