(In)correct Nederland

Thako (Okaht)

Het woord 'correct'. Ook te vertalen als 'juist' of 'goed'. Taalkundig is daar geen speld tussen te krijgen. Correct is goed en incorrect is fout. Tot je er het woord 'politiek' aan verbindt.

Eén plus één is twee. Dat is correct. Wiskundigen kunnen daar misschien een andere draai aan geven, maar als ik mijn hand tussen mijn benen steek voel ik toch echt twee ballen. Eén links en rechts. Samen twee. Correct antwoord dus. Met tieten werkt dit overigens ook en dat is wat mij betreft óók een prima wetenschappelijk experiment.

Nu ik het dan toch – nogal snel – over seks heb. Op dat vlak wordt het lastiger. Correcte seks? Daar zijn de meningen over verdeeld. De 'eerste keer' verloopt per definitie zelden correct. Maar na een tijdje oefenen ontwikkelt iedereen wel zoiets als smaak en voorkeuren. De ene dame zal een fikse klets op haar billen niet echt kunnen waarderen. De ander laat zich met liefde aan een verroest hekwerk snoeren en afslaan.

Dikke sekstip: altijd handig om vooraf te bespreken wat als correct wordt ervaren.

Die afspraken worden doorgaans ook binnen een samenleving gemaakt. Rechts rijden op de openbare weg. Je een beetje aan de snelheden houden. Niet meteen iemand op z'n bakkes slaan als je een beetje sacherijnig bent. Diefstal, moord en verkrachting worden in Nederland in ieder geval niet geaccepteerd als correct gedrag.

Toch heb je hier wel ontwikkelingen in gezien. De kleding waarin een beetje tiener genaamd Anita momenteel op een warme zomerdag naar het VMBO fietst, zou een halve eeuw geleden voldoende zijn geweest om deze jongedame van haar fiets te trappen en aan te geven bij de plaatselijke veldwachter. Als hoer! Correctheid is dus aan tijd onderhevig. Tegenwoordig zijn het hooguit de respectievelijke vaders van de respectievelijke Anita's die er nog jaren vijftig kledingnormen op nahouden.

Alhoewel. Er wordt inmiddels wel heel vaak gesproken over joods/christelijke normen die ernstig moeten worden verdedigd. Lieden die een kerk of synagoge waarschijnlijk nooit van binnen hebben gezien, maar wel hun folderteksten gebruiken. Dat riekt wat mij betreft toch wel naar spruitjes.

Met politieke correctheid is het eigenlijk niet veel anders. De normen zijn gigantisch verschoven. En door de kracht van internet en herhaling heeft de term 'politiek correct' een compleet nieuwe lading gekregen. Vaak ook een verdraaide lading.

Jarenlange betutteling van niet-westerse burgers wordt vaak opgevoerd als 'politiek correct'. Dit is echter niet correct. Mislukte integratie is falen en dus niet correct handelen van eerdere politiek van een hele serie aan linkse- midden en rechtse kabinetten. Een beetje medemenselijkheid wordt vaak in een negatieve zin als 'politiek correct' weggezet. Maar is medemenselijkheid dan niet juist een belangrijk onderdeel van die joods/christelijke tradities? De paasfolder van de HEMA een voorjaarsfolder noemen wordt ook 'politiek correct' genoemd. Maar dan wordt vergeten dat juist chocolade-eieren en paashazen verder van het christelijke paasfeest staan dan de islam.

Als 'politiek correct' dan als zo negatief wordt ervaren. Wat is dan die 'politieke incorrectheid' waar zovelen naar verlangen? Voorlopig zie ik de  politieke incorrecte lieden vooral tweespalt zaaien, angst creëren, heel de rest van de wereld als vijand neerzetten, de nostalgische jaren vijftig als ideaalbeeld schetsen en … heel veel liegen om al deze zaken te verdedigen.

Nou ja. Tegenwoordig is iedere stelling van de andere kant meteen een leugen. Dan hoef je namelijk je eigen stelling niet te onderbouwen.

O ja! De vluchtelingencrisis! Volgens sommigen is het gewenst om al die politieke correctheid te laten varen, mensen te laten creperen, groepen in kampen te interneren en dikke muren en elektrische hekken langs grenzen te bouwen. Dat heeft eerder namelijk altijd al geweldige resultaten opgeleverd. Serieus?

Politieke correctheid zou ons hele land naar de kloten helpen. Ik vind dat nogal een uitspraak in een land waar de afgelopen decennia 130km/u rijden, Zwarte Piet en een ontploffende potvis de zwaarste maatschappelijke discussies hebben opgeleverd en waar de mondiale economische crisis niet voor het compleet instorten van onze natie heeft gezorgd. Volgens mij heb je dan een heel degelijk en prima functionerend politiek systeem. Heel correct dus.

Of is juist politiek incorrect dan het nieuwe politiek correct geworden? Waarom wordt politiek correct dan zo vaak als 'fout' neergezet? Verwarrend.