Verdomd beroerde gokkers

Thako (Okaht)

Meedoen aan een gokspel. De Staatsloterij. Dan weet je dat je kans op grof geld verdienen minimaal is. De kans is zelfs aanzienlijk dat je nooit ook maar ene rooie rotcent van je inleg terug gaat zien. Hoe haal je het dan in je domme harses om de Staatsloterij aan te klagen?

193.000 'gedupeerden' hadden zich verenigd in Stichting Loterijverlies om gezamenlijk bij de Staatsloterij hun inleg van de jaren 2000 tot 2008 terug te eisen. Het zou bij elkaar om zo'n 300 miljoen euro gaan. Dat is €1.546,40 per persoon. Dat vind ik nogal een stevige beloning voor stupiditeit.

De Staatsloterij zou destijds de winkansen hebben overdreven. Echt waar joh? In de volksmond heet dat reclame maken. Je product verkopen. Klanten winnen. Er is geen enkele dienst en geen enkel product dat anders wordt verkocht dan door minimaal een beetje overdrijving. Soms subtiel. De andere keer vrij stevig, maar dat soort reclame-uitingen noemen we dan ook al snel irritant. Persoonlijk vond ik die van de Staatsloterij ook al vrij snel irritant.

Wat in die reclames werd beloofd kon nogal makkelijk worden geverifieerd met toegankelijke cijfers. Het is geen staatsgeheim hoeveel de overheid met de Staatsloterij binnen harkt en wat er wordt uitbetaald. Dat staat gewoon in de kasboeken van Moedertje Staat. En er wordt dus vooral gruwelijk veel geld binnen geharkt.

Iedere vorm van gokken bestaat bij de gratie van één simpel principe: als organisator kun je gruwelijk veel geld verdienen aan de hebzucht van de gokkers. Vind je het leuk om af en toe een spelletje te doen met de daaraan verbonden opwinding door die ene minieme kans op wat extra geld? Doen! Op het moment dat je echter denkt dat je 'recht' hebt op winst, dan ben je gewoon één van die hebzuchtige eikels.

Het is een mooie droom dat je met een beetje inleg heel rijk kunt worden. Maar veel meer dan die ene droom is het niet. Het is in ieder geval zeker geen recht. Als je werkt heb je recht op je salaris en als je heel veel en heel hard werkt heb je recht op een dikker salaris. En als je onverhoopt zonder werk komt te zitten heb je in Nederland ook nog recht op een inkomen waar je toch menswaardig van kunt leven. Maar je  hebt géén recht op winst omdat je acht jaar lang heel dom hebt geïnvesteerd in een loterij.

Ze willen hun inleg voor de periode van 2000 tot 2008 terug. Ik vraag me dan stiekem af of ze van 2009 tot 2015 wel weer mee hebben gedaan. Ik mag tenminste aannemen dat de Staatsloterij hun beloftes wat hebben ingedamd en dat een rechtszaak voor de periode ná 2008 niet meer haalbaar was. Wel grappig want de reële winkansen zijn gewoon net zo gruwelijk minimaal gebleven. En diezelfde lui hebben dan de afgelopen jaren dus weer bijna €1500,-  uitgegeven. Niet veel minder dan wat ze over de jaren vooraf claimen.

De rechter de Staatsloterij in het gelijk gesteld. Er wordt géén 300 miljoen uitgekeerd. En als we het dan toch over winkansen hebben: 193.000 idioten die één rechtszaak tegen één andere partij verliezen. Dan moet onderhand het besef toch indalen dat je een verdomd beroerde gokker bent?