Op de vlucht

Jan (Bakoenin)

Oostenrijk wordt de laatste weken overspoeld door Nederlandse vluchtelingen. Duizenden Nederlanders zijn hun land ontvlucht. De laatste dagen staan de grenzen vol overvolle bussen die door bepaalde organisaties de Oostenrijkse richting op worden gestuurd. Veel Nederlanders proberen bovendien op eigen kracht in hun auto's Oostenrijk te bereiken.

Mijn vrouw en ik zijn per bus gevlucht. Voor ons was dat een goede mogelijkheid omdat we een eerste klas bus konden krijgen, maar er waren ook talloze gezinnen met kinderen die gewone Royal Class bussen hadden moeten boeken en die zaten daarin erg krap. Die bussen waren overvol.

Er zijn een aantal redenen aan te wijzen waarom er zoveel Nederlanders op de vlucht zijn. Voor ons waren dat bijvoorbeeld die verschrikkelijk weken voor Oud en Nieuw. Weken waarin Nederlanders al vanaf Sinterklaas met kerstbomen sjouwen en waarin je tijdens de kerstdagen kilo's aan gaat komen door al die overvloedige feestmaaltijden. De dufheid slaat dan toe. Daarna komt de ontstellende hoeveelheid jaaroverzichten en terugblikken. In Oostenrijk komt de kerstboom pas op Heiliger Abend in huis en gaan dan pas de kaarsjes aan en heb je alleen dan een feestmaal. In Nederland zorgt die verschrikkelijke middenstand er wel voor dat je dagenlang blijft eten en daarna komt diezelfde middenstand met allemaal reclames voor dieetpreparaten, Weight Watchers en fitnessapparaten. Wegwezen dus.

We zijn echt heel vriendelijk ontvangen in ons opvangkamp in Saalbach Hinterglemm. Het zat daar wel helemaal vol met gevluchte Nederlanders. De Nederlandse vluchtelingen zouden eigenlijk meteen hebben moeten integreren. Dat gaat het beste door alvast in het eigen land de taal onder de knie te krijgen, maar veel Nederlandse vluchtelingen bleken dat toch niet te hebben gedaan. Gelukkig bleken de Oostenrijkers snel van begrip en konden ook het Nederlands wel zodanig begrijpen dat ze de vluchtelingen toch goed konden bedienen. Je kon er als Nederlander trouwens ook goed terecht met Engels. Die taal ligt minder dichtbij het Nederlands dan Duits, maar blijkbaar spreken veel Nederlanders toch beter Engels dan Duits.

Natuurlijk waren wij Nederlanders hier allemaal gelukszoekers, maar daar hoorde je de meeste Oostenrijkers niet over. Ze bleven vriendelijk, maar het moest wel allemaal sober. Zo hadden we bijvoorbeeld niet de hoeveelheid sneeuw ter beschikking die gebruikelijk is in Oostenrijk. Saalbach Hinterglemm is het grootste Oostenrijkse skigebied, maar van de 270 kilometers piste waren er maar 100 open. Dat was dus wel erg sober. Er waren dus geen meters sneeuw en geen witte kerst voor ons.

Voor veel Nederlanders was het weer in Nederland een reden om te vluchten. In Nederland werd er steeds maar code rood of geel afgegeven en dat betekent kutweer. In Oostenrijk was alleen maar code geil. Het maakt de Oostenrijkers namelijk niet uit of Nederlandse mannen nogal eens met hun handen aan Oostenrijkse meisjes zitten. Sterker nog: ze moedigen het aan. Als de zon schijnt en het bovenop de berg boven de twintig graden is, laten ze de meisjes met diep uitgesneden bloesjes bedienen en in de après-skibars gaat het er vaak heet aan toe. Er zijn kooien boven de bars waarin de meisjes kunnen dansen en dan is het gebruikelijk dat er veel kleding uitgaat. Later op de avond in de clubs kun je eurobiljetjes in de brievenbussen van de lieve vrouwtjes stoppen als ze langs dansen en daarmee kun je leuke dingen bereiken. Nederlandse mannen maken er massaal gebruik van en niemand in Oostenrijk die erover klaagt of angst heeft vanwege hun meisjes.

Je hebt er wel schreeuwlelijkerds, maar die roepen niet: 'Daar moet een piemel in'. Die zingen: 'Hey, sie hatte nur noch Schuhe an' en dan zingen alle Nederlandse vluchtelingen gewoon mee. Dat gebeurt echter wel pas na een flinke hoeveelheid bier.

Er zijn in Oostenrijk blijkbaar ook nog andere vluchtelingen dan die uit Nederland. Er zijn er ook uit Duitsland, Engeland, Denemarken en Rusland, maar de meeste kwamen uit Nederland. Er zijn er ook uit Syrië. Aan die stroom vluchtelingen wordt echter wel een grens gesteld. het mogen niet meer dan 100.000 asielzoekers worden, want meer kan het land niet aan. Logisch. Als je al zoveel vluchtelingen uit Nederland hebt en er ook nog Duitse, Engelse en Russische vluchtelingen zijn, dan kun je er niet nog eens zoveel bij hebben. Ze kunnen waarschijnlijk nog slechter de taal spreken dan de Nederlandse, Engelse en Russische vluchtelingen. Ze spreken vaak wel Engels, maar ze kunnen niet eens skiën, dus wat moet je dan? Straks zitten ze zonder te betalen ook aan de Oostenrijkse meisjes en dat kan natuurlijk niet.

Ik heb ze dan ook niet in onze opvangkampen gezien. Daar zaten alleen maar de vluchtelingen die een dikke bankrekening hadden. Dat waren wel gelukszoekers, maar geen economische gelukszoekers. Integendeel. Ze brachten allemaal veel geld in het laatje.