Bankier vertelt

Wat een mooie tijd om te beginnnen met schrijven over mijn passie – Private Banking. Toen ik dit schreef, stond de AEX ruim 8% in de min, de koppen van alle kranten zijn bloedrood en de straat staat helemaal blank van een gigantische regenbui.

Waarom vind ik dit mooi? Laat ik beginnen bij het begin.

Sinds 2006 werk ik bij Van Lanschot, ik begon op de administratie/backoffice en ben via de midoffice (assistant) gegroeid tot Senior Relatiemanager. What’s in a name? Niks. Bank-mannetje. Maar wat ik doe? Dat is wat telt. Met een duur woord heet het Vermogensregie. Simpel gezegd: regie over het vermogen. Niet per se het belegde of belegbare vermogen, maar een totaal-plaatje van iemands financiële wensen en doelstellingen, afgezet tegen de vermogenspositie en cashflow.

Dat betekent dat ik dagelijks met veel relaties spreek over hoe hun vermogen zich ontwikkelt. Dat zijn vermogende particulieren, maar ook verenigingen en stichtingen. Tijdens deze gesprekken gaat het natuurlijk ook over de beurs, maar veel meer gaat het over wat mensen echt belangrijk vinden. Dat kan het weer zijn, de kinderen, een hobby of de geplande vakantie. Want het vermogen dient meestal een aantal doelen, en is geen doel op zich.

En zo is het ook met beleggen. Het moet een bepaald doel dienen, en niet een doel op zich zijn. Vaak is dat doel geformuleerd als “instandhouding kapitaal gecorrigeerd voor inflatie en belasting”. Simpel gezegd: je hebt nu duizend euro. Dat koopt in euro’s van vandaag precies 450 broden. Ik wil over 5 jaar nog steeds het vermogen hebben om 450 broden te kopen. Dus ik moet rekening houden met de inflatie van die 5 jaar, alsmede met het betalen van belasting over dat geld. Nu weet ik wat er dus ongeveer jaarlijks aan vermogensgroei moet worden gerealiseerd.

Bovenstaand voorbeeld is erg versimpeld, maar in de basis is dit wat ik doe. Het inzichtelijk maken van de haalbaarheid van die doelstelling.

Als je de lange-termijn doelstelling hebt, moet je periodiek toetsen hoe zaken ervoor staan. Had je deze toets 1 maand geleden gedaan, was het een heel rooskleurig plaatje geweest. Doe je het vandaag ten opzichte van 1 januari, dan is het geen feest. Maar doe je dit periodiek en laat je je niet gek maken door de waan van de dag (emotie is een hele slechte beleggingsadviseur!) dan kan dat heel slecht uitpakken.

Kortom: een bloedrode beurs kan een mooi instapmoment zijn. En een hele flinke regenbui betekent dat ik de tuin niet hoef te wateren. Elk nadeel heeft een voordeel!

Volgende week: hoe ziet zo’n haalbaarheidsanalyse er dan uit?