[Tour] E.T. slaat toe!

Jan (Bakoenin)

Dit was dan de eerste berg
Gesink wilde daar de roem
Maar terwijl hij super reed
Won dit keer die gele Froome

Na de bestorming van de Bastille werd de Franse koning gevangen genomen en later onthoofd. Vandaag heeft Froome op de dag van de Bastille alle hoofden van de andere favorieten op het hakblok gelegd en op die manier de Tour onthoofd van de meeste zogenaamde favorieten. Ik denk trouwens dat ze Froome morgen gaan aanvallen in de afdalingen.

Het was vandaag Quatorze juillet! Fédrigo probeerde het in ieder geval als Fransman. Volgens Herbert wilden de Fransen zich laten zien vandaag, maar bij de eerste beelden zagen we Movistar op kop van het peloton en dat was niet voor een Fransman. Quintana was dus wat van plan. De koplopers hadden toen echter wel veertien minuten voorsprong.

De Fransen van FDJ gingen Movistar helpen. Dus wilde Pinot winnen. Dat vond Maarten Ducrot wel een beetje gemeen. De oude ploeg van Fédrigo die achter hem aan ging jagen op de 14e juli. Kijk, Maarten. Dat heet merkenbelangen. De voorsprong smolt als een waterijsje in de zon.

Intussen pakte Greipel nog maar weer eens zijn puntjes in de tussensprint en pakte zo de groene trui terug, want zelfs Herbert had al gezegd dat de sprinters vandaag niet zouden winnen. De bolletjestrui zou aan het einde van de dag ook niet meer van die Eritrese tekkel zijn.

Nog voordat de klim begon gebeurde er iets erg voor de Fransen. Oei, daar lag op de Franse feestdag hun troetelkind, Wawa Barguil. Het was meteen paniek op Twitter bij de Fransen..

En toen kwam de slotklim. Het was eigenlijk al vrij snel gedaan met de kopgroep. Fédrigo krijgt in ieder geval het rode rugnummer op Quatorze Juillet, denk ik.
Meteen aan het begin van de klim gingen de renners er bij bosjes af.
Canondale had gereden voor Talansky, maar die gaf niet thuis op de berg.
Voor Bardet werd het ook geen feestdag vandaag. En ook FDJ werd niet vrolijk van Pinot nadat ze als gekken de voorsprong van de kopgroep hadden weggereden.
Ik heb Kwiatkowski ook wel eens beter zien klimmen, maar onder de gesel van Movistar waaide hij er snel af.

En dan opeens. Wat kregen we nou? Een aanval van Gesink! Nibali, Uran en Mollema moesten de handdoek gooien. Maar wat dacht je van Ten Dam. Kwam zelf uit de ambulance en zat nu in de kopgroep. Ook Rodriguez moest eraf. Poels moest nu achter Gesink aan.

Helaas merkten ze bij Sky dat ook Contador in de problemen kwam en dat werd meteen in het oor van die dunne gele spijker getoeterd, dus die ging samen met Porte en Quintana gas geven. Gesink werd achterhaald. Hij loste later nog wel Van Garderen en kwam als vierde binnen. Hulde! Froome was gewoon te sterk voor de rest.

Quintana is al zo klein, maar Froome zag hem steeds kleiner worden als hij achterom keek. Het was weer een chaos op de berg. De renners hadden Mozes met zijn staf nodig om zich een weg door de zee van supporters te banen. Het lukte en Froome was als eerste in het beloofde land.

Zomaar wat dingetjes:

Basso eruit. En Maarten Ducrot zei nog tijdens de ploegentijdrit dat Basso achterin een beetje zat te linkeballen.

Dinsdag: gehacktdag.

Volgens Herbert heeft Mollema zichzelf op de Mûr de Bretagne naar voren gereden. Was dat dan op een bakfiets? Of heeft hij zichzelf naar boven geduwd?

Leukste uitspraak van Herbert: Fédrigo: de man die kilometers lang hard kan fietsen.

Tweet van de dag: Jeremy: Christian Prudhomme neutralise la course pour permettre à Barguil de rentrer dans le peloton

De rit van morgen

Morgen is er weer een bergetappe. Dan beklimmen de renners de Aspin en de Tourmalet. Dat zijn al pittige klimmen, maar dan zijn ze er nog niet. De renners moeten dan ook nog naar Cauterets. Een klim van ongeveer 15 kilometer.

Het is jammer voor de renners dat ze te moe zullen zijn om nog te gaan wandelen na de rit. Je kunt vanuit Cauterets namelijk een heel leuke wandeling maken. De wandeling heet: 'het pad van de watervallen' en die naam is niet voor niets gekozen. Je vertrekt van de Place de la Mairie en het pad leidt naar de Pont d'Espagne. Onderweg zijn een paar van de mooiste watervallen van de Midi-Pyrénées te zien. En gevaarlijk of moeilijk is hij niet, want de wandeling is voor iedereen toegankelijk, hoewel het met krukken wel wat lastig wandelen zal zijn.

Als je eenmaal bij het eindpunt Pont d'Espagne bent, dan kun je ook nog het meer van Gaube bezoeken. Dat is een van de bekendste bergmeren van de Pyreneeën. Je kunt er met een stoeltjeslift komen.

Er is trouwens heel veel natuurschoon daar hoog in de bergen. De lucht is er gezond en het water ook, want er zijn erg veel kuuroorden daar. Ook in Cauterets kun je kuren, maar je kunt er ook gokken. Er is namelijk een casino. Het is klein en er staan gokautomaten die na vijf minuten leeg zijn, dus het is niet handig om daar je geld te gaan verspelen.

We kunnen wel gokken wie er morgen de rit gaat winnen. Eerder deed Richard Virenque dat. Dat was in 1995, maar die rit werd overschaduwd door de dood van Fabio Casartelli.