Van ruilen komt geen huilen

Michiel (Deterugverdiener)

Eeuwen geleden was er altijd al sprake geweest van ruilhandel. Hierbij speelde geld absoluut geen rol. Sterker nog, geld bestond toen nog niet eens. De boer had een koe en de bakker had brood, dus na een partijtje handjeklap kwam men tot een deal. De waarde van het aangeboden product of dienst stond toen nog niet vast, dat is pas veel later gekomen. Wellicht moest de bakker meer broden bakken voor een stuk vlees, maar daar kwamen ze altijd wel uit. De buurtschappen of dorpen waren toen veel meer afhankelijk van elkaar. Zodra de bakker van een buurtschap kwam te overlijden moest er ijlings gezocht worden naar een plaatsvervanger. De kans is groot dat de warme bakker een compagnon of een medewerker in loondienst heeft die het werk overneemt.

Tegenwoordig zijn voor veel mensen de leefomstandigheden een stuk beter geworden. De huidige samenleving is zo goed als geglobaliseerd en alles is zo gestructureerd dat we langzaam naar een verenigde wereldmaatschappij toe gaan. Er zit echter wel een keerzijde aan namelijk, de armoede neemt hand over hand toe. Ze kunnen de dagelijkse boodschappen niet of nauwelijks meer betalen, omdat de vaste lasten naar verhouding te hoog zijn. Deels is dit op te vangen door op een slimme manier met de financiën om te gaan, maar voor velen is dat uitgesloten. Ze hebben een schamel inkomen of een bijstandsuitkering, waardoor ze creatief met geld moeten omgaan.
Ruilhandel zou voor deze mensen een oplossing kunnen zijn. Overbodige producten kan voor een ander weer uitkomst bieden. Tweedehands producten krijgen op zo’n manier weer een nieuw leven en het levert voor beide partijen voordeel op. Op internet zijn er diverse websites te vinden die op een of andere manier een product en/of dienst aanbieden.

Voorbeelden van websites zijn:

www.ruilen.nl

www.diensten.ruilen.nl

www.ruilhandel.nl

www.ruihandelmarkt.nl

Men kan zonder dat er geld aan te pas hoeft te komen, goederen of diensten van elkaar afnemen. Deze vorm van handel zou op lokaal niveau veel meer gestimuleerd moeten worden, zodat mensen met een smalle beurs voordeliger kan aan producten kan komen.

Ruilen voor voeding
Ruilen voor voeding zou in de toekomst een nieuwe trend kunnen worden. Hierbij moet men denken aan groenten die afkomstig zijn uit een moestuin. Veel groenten die in de supermarkt of de markt te koop zijn hebben een te hoge concentratie bestrijdingsmiddelen. Dit zou een gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid. Voor groenten uit de moestuin is controle op de houdbaarheid van voedingswaar niet meer te overzien, waardoor er vrij gemakkelijk bedorven etenswaar aan de man wordt gebracht. Er zou dan een keuringsdienst voor moestuinen moeten worden opgericht die hier toezicht ophoudt.

Ruilen en/of lenen zou een veel grotere rol in onze samenleving moeten spelen. Dit is een manier om de wereld veel duurzamer te maken. Waarom het huisraad jaren lang laten liggen, terwijl men er iemand anders een groot plezier mee kan doen. Uitlenen van gereedschappen is hier een goed voorbeeld van. Bij mij in de buurt heeft vrijwel iedereen een hogedruk reiniger om het terras of oprit schoon te spuiten. Het apparaat wordt een of twee keer per jaar gebruikt en voor de rest van het jaar staat het in de schuur. Wanneer men vooraf afspraken maakt over het aankopen en gebruiken van dit soort artikelen kan er een hoop geld worden bespaard. Op internet zijn er een aantal websites te vinden die het lenen promoten,zoals:

www.peerby.nl

www.spullendelen.nl

www.geldloos.nl

www.hurenvanburen.nl

Goederen en eventueel het verrichten van diensten kan voor veel mensen een uitkomst bieden. In Nederland kopen we liever de producten dan het te ruilen of te lenen. Is dit een bepaalde vorm van schaamte? Of heeft materialisme toch de overhand?