Netwerkloosheid

Raas (Asics)

Met zijn meesterwerk over netwerken zette mijn gewaardeerde collega Martin Zevensloten me vorige week aan het denken. Hoewel ik al jaren van plan ben om mijn netwerk eens te formaliseren, blijkt het keer op keer een klus die ik, indien puntje bij paaltje komt, met het grootste gemak naar de dag van morgen uitstel.

Ik weet het, wie netwerkt, die vergroot zijn kansen. Kansen op perspectief in je carrière. Maar ook de kans op een nieuwe baan, mocht je je huidige verliezen. Met een groot netwerk toets je heel makkelijk de wijze waarop collega’s in de industrie hun problemen aanpakken. Zonder netwerk kan dit allemaal niet.

Indien ik klusjes herhaaldelijk naar de volgende dag uitstel, wil dat zeggen dat ik er eigenlijk helemaal geen zin in heb. Ik beschik over grote zelfkennis. Maar waarom dan toch? Waarschijnlijk heb ik het veel te goed. Een leukere baan met zoveel voldoening bestaat niet. Ik hoef nooit in de file aan te schuiven want het is zo dichtbij dat ik sneller ben met de fiets. Die fiets is overigens een feitje waar mijn collega´s ´across the pond´ hartelijk om schatergiechelen.

Laatst moest ik op zoek naar een ‘industry lead’ uit een vorig leven. Ze was mijn allerlaatste hoop bij een ingewikkeld vraagstuk. Uiteindelijk heb ik haar teruggevonden, maar wat heb ik lopen balen van mijzelf. Waarom toch die stijfkoppigheid. Waarom geen netwerk?

Er is nog iets anders. Wie op internet zoekt naar mijn naam, vindt helemaal niets. Tuurlijk, 'Raas Kal' levert aardig wat hits op. Maar dat is een pseudoniem. Die anonimiteit is een gegeven waarvoor ik me hard heb ingezet en waar ik trots op ben. Noem me maar ouderwets, analoog of idioot. Ik vind het een prestatie van wereldformaat, die niet zomaar iedereen mij nadoet. Retrospectief zeker niet.

Maar ik loop mezelf dus inmiddels behoorlijk in de vingers te snijden. Zonder Facebook, LinkedIn of Tumblr ben je aardig ‘out of the loop’. Als ik niet snel mijn principes laat varen, dan komt er een dag dat ik echt gruwelijk spijt krijg van mijn netwerkloosheid. Dat weet ik zeker. Dus overboord die principes. Morgen, dan ga ik...