Er staat echt een paard in de gang

Jan (Bakoenin)

Als God had gewild dat dieren in een huis wonen, dan waren er nu geen mensen geweest.

Ik had al niet zo'n hoge hoed op van Sharon Dijksma, maar nu kan ik met de pet niet meer bij haar beleid ten aanzien van dierenwelzijn.
Het lijkt natuurlijk allemaal heel mooi; men is al twintig jaar bezig om tot een huisdierenlijst te komen en nu is er eentje. Dat heeft Sharon toch maar mooi voor elkaar. Er is zelfs een lijst met zoogdieren die vanaf 1 april 2015 niet meer als huisdier mogen worden gehouden, tenzij je dat dier al had. Dat is geen aprilgrap volgens Sharon.

Op de lijst die vanaf 1 februari 2015 geldt, staan alleen zoogdieren. Natuurlijk honden en katten. Die dieren zijn al niet meer uit de huizen weg te denken. Wat moet een Nederlander zonder zijn of haar dagelijkse rondje met de hond? Het is vaak de enige beweging die men nog heeft en dan geldt dus: een rondje met de hond, dat is voor elk gezond.

Er staan echter ook landbouwhuisdieren en productiehuisdieren op de lijst. Dat vind ik vreemde woorden. Je bent een landbouwdier of een huisdier, maar niet een landbouwhuisdier.
André van Duin zong: er staat een paard in de gang, maar dat is toch niet een veelvoorkomend verschijnsel. Misschien dat sommige mannen wel een koe in huis hebben, maar die heet dan Truus of Teutje en kan koffie zetten en hutspot bereiden.

Ik heb die lijsten eens bekeken en vind een paar dingen nogal opmerkelijk. Sharon wil paal en perk stellen aan het aantal zoogdiersoorten dat wel in Nederland wordt gehouden, maar eigenlijk niet geschikt is om als huisdier, landbouwhuisdier of productiehuisdier te worden gehouden. Stichting AAP is daar blij mee. Maar op de lijst van huisdieren die wel mogen worden gehouden, staan bijvoorbeeld de bezoargeit en de kaukasische toer. Dat zijn bedreigde en kwetsbare diersoorten. Wat moet je daar in godsnaam mee als huisdier?
'Jan, laat jij nog even de toer uit voor je naar bed gaat? En maak ook nog even zijn bak schoon.' Ik zie het voor me. En zo'n beest in je bed is alleen fijn als je pervers bent.

De Wageningen Universiteit heeft in een wetenschappelijk onderzoek vastgesteld welke zoogdieren wel op de toegestane lijst mogen en welke niet. Ik ben toch wel benieuwd naar dat onderzoek. Wat kan de wetenschappelijke reden zijn dat je gewoon thuis een kaukasische toer mag houden? Fokken mag niet meer volgens Sharon, dus wat moet je dan met zo'n beest? En, nog belangrijker, wat moet zo'n beest met jou?
Als we die toer willen helpen dan kunnen we er beter voor zorgen dat de redenen waardoor hij wordt bedreigd met uitsterven worden weggenomen of verbeterd. Het zal wel met het leefgebied te maken hebben. Vergroot dat dan. Maar dat zal wel een hele toer zijn en dan begint men er maar niet aan.

Waarom mag je straks geen Indische muntjak kopen, maar wel een swarthy gerbil? Die laatste had ik zelfs nog nooit van gehoord. Er zijn trouwens heel veel soorten gerbillen, maar er staan er maar vier op de lijst van toegestane huisdieren. Wat is er dan mis met die andere billen van Ger?

De lijst begint nog normaal. De huishond en de huiskat zijn de eerste twee. Die zijn ook volledig gedomesticeerd. Maar meteen daarna krijg je de witbuikegel. De witbuikegel wordt om dezelfde reden gehouden als de cavia en de goudhamster. Ze zijn grappig. Er is een filmpje op Facebook waarin hamsters en een witbuikegeltje feesthoedjes ophebben en lekker snoepen van cupcakejes.
Witbuikegels leven normaal gesproken in steppes en aan de rand van een woestijn. Daar zijn geen cupcakejes. Ze stellen bovendien specifieke eisen aan hun verblijf en willen diverse voeding. Ook daar komen geen cupcakejes in voor. Mensen, kap nou toch eens met dit soort onzin!

Maar de lijst is nog om een andere reden onacceptabel: in een eerdere column over dat wilde dieren uit het circus moesten, maar bio-industrie gewoon door mocht gaan van Sharon, heb ik al aangegeven dat dat mens kilo's boter op haar hoofd heeft en dat is ook nu weer het geval. Natuurlijk staan op de toegestane lijst het rund, het paard, de geit en het varken. Maar de nerts staat er ook op.

De lijst met toegestane huisdieren is samengesteld op basis van de algemene huisvestings- en verzorgingsnormen. Bij de huisvestingsnormen is belangrijk dat het dier zijn 'normale' gedrag in voldoende mate kan uitvoeren. De wijze van uitvoering mag geen aanleiding zijn tot stress of beschadigd stereotype gedrag.

Op basis van deze normen moet de bio-industrie dus eigenlijk verboden worden, maar kippen zijn bijvoorbeeld geen zoogdieren en staan dus niet op deze lijst. Nertsen zijn het wel en zijn ook nog huisdieren volgens de lijst. Een gemiddelde nertsenkooi is 70cm lang, 40cm breed en 45cm hoog.
Nertsen leven normaal gesproken aan de oevers van rivieren, plassen en meren, vlakbij bossen en ze zijn ook in rietvelden te vinden. In de fokkerijen krijgen ze echter geen lichaamsbeweging en geen toegang tot zwemwater. Dat veroorzaakt onder meer stress. Wat kan dan de reden zijn dat de Universiteit Wageningen toch heeft besloten dat aan de huisvesting- en voedingsnormen is voldaan? Wat dacht je van geld?