Teutje Kreukel gaat sporten deel 1

Jan (Bakoenin)

'Aloysius, die nieuwe weegschaal is niet goed, hoor. Op de oude woog ik twee kilo minder.' Teutjes stem sloeg bijna over van schrik en de woorden van haar man waren niet echt bemoedigend. 'Kom Teutje. Niet zo naïef. Waarom dacht je dat ik een nieuwe heb gekocht?'
'Ja, maar ik was al tien kilo te zwaar en dat zijn er nu ineens twaalf. Nu moet ik plotseling nog meer gaan afvallen dan ik al van plan was.' Het huilen stond Teutje nader dan het lachen.
'Dan moet je maar snel beginnen, Teutje, want zo langzamerhand heb je een scheerspiegel nodig om de ingang van de grot begaanbaar te houden', grapte Aloysius.
'Nou, Aloysius, die hoeft helemaal niet begaanbaar te zijn, want jouw spelonkoloog is toch al lang met pensioen.'

Aloysius kon wel een heel paard opeten, zo'n honger had hij. Hij had de lunch moeten overslaan, omdat er een spoedklus was geweest op de zaak. Dus had hij nu extra grote trek en kon niet wachten om met het eten te beginnen, nadat hij de voordeur achter zich had dichtgetrokken. De tafel was gelukkig al gedekt en Teutje was bezig met koken.
'Ga maar vast zitten, Aloysius. Ik ben bijna klaar.' Dat liet Aloysius zich geen tweemaal zeggen. Hij ging bijna naast zijn stoel zitten, zoveel haast had hij om aan tafel te gaan. Maar toen Teutje met het eten kwam, kreeg hij de schrik van zijn leven.
'What the fuck is dat, Teutje?' Aloysius keek met grote ogen naar de schaal die Teutje op tafel zette.
'Dit is een Groene Spinazie Smoothie, Aloysius. Het zijn mango, bananen, jonge spinazie en water en dat alles in de blender gemixt.' Teutje keek met een trotse blik naar haar man.
'Het lijkt godverdomme meer op een schaal snot van een baviaan, Teutje. Dat ga ik echt niet vreten. En waar is het vlees?'
'Vlees is niet goed voor de mens, Aloysius. Voortaan eten we volgens de principes van Natural Hygiëne. Dat is wat de dieren in het wild ook eten. Die eten wat de natuur ze voorschrijft en die dieren worden niet te dik en hebben geen te hoog cholesterolgehalte.' Aloysius liep rood aan. Zijn hoofd leek wel een gezonde tomaat.
'De dieren in het wild eten geen vlees, omdat ze anders te dik worden en een te hoog cholesterolgehalte krijgen? Heb je wel eens een dikke poema gezien dan? Of een dikke leeuw? Of, wat dichter bij huis, een dikke vos? De olifant en neushoorn eten inderdaad geen vlees en die zijn dan ook lekker mager. Kom op, Teutje. Lul normaal. Die beesten weten niet hoe je vuur moet maken, hebben geen gas en zeker geen inductie, muts. Anders zouden ze echt wel koken en bakken.' Teutje kon er niet veel tegen inbrengen.
'Maar Aloysius. Ik heb al veel geprobeerd in het verleden. En die XL-S Medical van de reclame vertrouw ik niet, want de vrouwen die het presenteren zijn nog steeds volslank.' Nu moest Aloysius lachen.
'Ja, maar dat is een goede reclame, Teutje. De meeste mensen denken daarbij dat ze zo'n postuur ook wel snel kunnen krijgen en kopen het middel. Zeer geraffineerd.' Teutje schudde meteen haar hoofd. 'Geraffineerd? Dat mag ik nou juist niet hebben, Aloysius. Dat is niet goed voor de lijn.' Aloysius werd weer kwaad. 'Dus dan ga je fruit en noten eten? Straks ga je nog aan het gras en dan lijk je nog meer op een dikke koe met enorme uiers. Misschien ga je ook melk geven.' Aloysius was weer zeer complimenteus, maar Teutje was die beledigingen van haar man wel gewend en liet het er niet bij zitten. 'Nou, wat zou dat? In melk zitten onverzadigde vetten en die zijn goed voor hart en bloedvaten, Aloysius.' Zo, die zat, vond Teutje.
'Je bent zelf een onverzadigd stuk vet, Teutje.' Aloysius was woedend. Hij wilde een lekkere stevige maaltijd.
'Ja Aloysius, en als jij zo doorgaat gaat al die Hertog Jan in je dikke bierbuik gisten en krijg je schuim om je mond. Waar ga je trouwens heen?' Ze zag dat haar man zijn schoenen aan deed en naar de deur liep.
'Naar de Burger King voor een enorme hamburger, trut. Ik ben nou eenmaal een leeuw en wil hebben wat de natuur me voorschrijft. Ga jij maar lekker naar de sportschool voortaan en kom me niet meer lastigvallen met fruit en noten.'

'Als u even de sokken uitdoet en op de weegschaal gaat staan, dan gaan we uw gewicht, vetpercentage en buikomvang meten.' Roel, de sportinstructeur, keek Teutje glimlachend aan. Ze voelde zich meteen op haar gemak. Bovendien was het een lekker strak ding, vond ze.
'Dus ik hoef me niet helemaal uit te kleden?' vroeg ze met een lichte teleurstelling in haar stem.
'Nee hoor, mevrouw Kreukel. Dat is niet nodig.' Roel glimlachte haar weer toe. Even later was wel duidelijk dat Teutje flink aan de slag moest. 'We gaan een programmaatje voor u maken. Dat moet u dan iedere keer dat u komt volgen. Dan gaan we over vier weken kijken of u vorderingen hebt gemaakt en eventueel het programma aanpassen. Ik denk dat we het beste kunnen beginnen met een beetje infietsen.' Op dat moment onderbrak Teutje hem.
'Mag ik ook op die trapauto met grote trappers?' Ze wees op een apparaat.
'De crosstrainer? Die is inderdaad wel goed voor de vetverbranding. Waarom wilt u zo graag op die trainer?' vroeg Roel nieuwsgierig.
'Nou, hij heeft twee stangen die rechtop staan en ik heb al erg lang geen rechtopstaande stang meer in mijn handen gehad. Laat staan twee.' Roel begreep het, maar hield verder wijselijk zijn mond.

'En Teutje? Hoe was het op de sportschool?' Aloysius was benieuwd wat voor avonturen zijn vrouw had beleefd.
'Oh, wel leuk, hoor. Ik heb allerlei apparaten uitgeprobeerd en veel stijve stangen in mijn handen gehad.' Aloysius moest lachen om die opmerking. 'Heb je verder ook nog iets met die stangen gedaan dan, Teutje? Je loopt zo moeilijk.'
'Oh dat? Dat kwam omdat ik tien minuten moest gaan lopen op zo'n apparaat, maar toen ik er eenmaal opstond en de sleutel in het gat had gestoken, ging de bodem ineens bewegen en flikkerde ik van het apparaat. Gelukkig heeft Roel mijn blauwe plekken en bloeduitstortingen lekker gemasseerd en nu gaat het al iets beter. Voortaan is hij mijn personal coach. Morgen ga ik weer naar de sportschool.' Teutje keek een beetje verlekkerd voor zich uit. Aloysius vroeg zich af of hij toch niet beter voor het fruit en de noten had kunnen kiezen. Hoe zou dit gaan aflopen?