Alle boeren lijken op elkaar

Neuskleuter

De aftrap is weer geweest. Welke boeren mogen ons vanaf januari meenemen tijdens hun zelf in te vullen Romance dans la campagne? Henk, Kees, Geert, Willem en Truus nemen ons straks mee in hun wereld met de alom bekende tegeltjeswijsheden zoals: ‘Je huilde ook niet toen de kip gisteren op jouw barbecue lag’, ‘ze hoeft niet van koeien te houden, als ze maar een beetje van mij houdt’, ‘vrouwen komen niet door de brievenbus’ en ‘doe mij maar een Willy.’ Dit seizoen is Boer Zoekt Vrouw weer terug op Nederlandse bodem. Er is dus werkelijk niets nieuw. Behalve de hond van Yvon, Tommy. Tommy is uniek voor het programma, omdat het de enige in Nederland is die tijdens een interview rustig wegloopt om te pissen.

Als je het programma ziet, is het net of het nooit is weggeweest. Misschien is het ook wel een herhaling van seizoen 2. Weten wij veel. De eenzame boeren zijn het beu om ’s avonds na het werk in een stil en koud huis te komen. Johan heeft geen zin meer in zijn ingevroren Tafeltje Dekje en zoekt een Ingrid. Wim heeft een oude woning en zoekt een binnenhuisarchitect om de boel een beetje te moderniseren. Bij het zien van Aletta, Agnes en Annemarie juicht heel Nederland, omdat ze er eindelijk achter is dat ze gewoon een lekker wijf zoekt, net als al die andere boeren. Gijs is ingezet als de hedendaagse hipsterhunk. En Jos heeft sinds het vorige seizoen zijn Frankrijk weer omgeruild voor de mooiste achtertuin van Nederland. Gewoon in Texel.

Ook de boerenbotte uitspraken waren weer om van te smullen. Die scriptschrijvers van de soapredactie zijn werkelijk geniaal en bieden sprankelende hoop voor verontwaardigde vrouwspersonen op de set. Willem: “Vrouwen hebben dan wel een gleuf, ze komen niet door de brievenbus.” Geert: “Het leven kan zeker wel mooi worden na je 65e,” zei hij, terwijl hij met zijn volledige arm suggestieve schuurbewegingen maakt op de houten tuintafel. Theo, bij het idee dat er een vrouw in zijn huis kan komen: “Dat mis je wel. Die stilte.” Tom: “Ik draag liever klompen, want zelfs mijn schoenen hebben bindingsangst.” Gert-Jan de waterskiman in zijn wetsuit: “Ik ging wel met jongens en meiden uit, samen naar de film en zo”, terwijl de muziek hem ondersteunt in het veelbelovende “Go little bad girl”.

De spraakmakendste boer van dit nieuwe seizoen is waarschijnlijk wel Willem. Boer Willem is gecast als de nieuwe Marcel, die in zijn onderbroek pareerde op de slaapkamers van de meiden. Willem heeft er even over nagedacht voor hij Yvon terug zou bellen. Hij heeft een goed gesprek gehad met zichzelf en belooft akkoord te gaan met de uitzending én wil er een tandje bijzetten. Hij geeft zichzelf een schop onder de kont en hoopt de rol van Marcel 2.0 waar te maken: “Een vrouw moet goed verzorgd zijn”, roept hij onder het scheren van een koeienkut. Staart. Koeienstaart. “Dat is wel zo hygiënisch”. Dat belooft nog veel spannende gesprekken op de slaapkamer.

Verder is er weinig nieuws onder de zon. Zelfs hond Tommy, die even een leuk fris element leek te zijn, vermomde zich plotseling tussen de schapen in de stal van Jan de eilandboer. Pas toen hij per ongeluk gemolken was, werd Tommy herkend en snel terug in de auto gezet. Hoewel dit seizoen werkelijk niets nieuws te bieden heeft, is het honderd procent zeker weer een daverend succes. En terecht. Gestuntel in de liefde is het aandoenlijkste amusement op tv. Net zoals teleurgestelde boeren. Tante Rikkerdien zit al gespannen voor de tv en hoopt op lieve brieven voor haar neef Janko, op wie ze zeer gesteld is. Als dat maar geen droog koekje wordt.