Knollen voor citroenen verkopen

Martin (Martin7sloten)

Vanaf 1 januari 2015 zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) levensmiddelenproducenten verplichten ingrediënten op de verpakking te vermelden die er níét in zitten. De maatregel zal stapsgewijs worden ingevoerd.

"We hebben dit idee overgenomen uit de voedingsmiddelenindustrie", vertelt Tjitte Mastenbroek, woordvoerder van de NVWA. "Zo lezen we tegenwoordig steeds vaker op diverse pakken sinaasappelsap de vermelding 'zonder toegevoegde suikers' en op pakken zuivel zien we regelmatig '0% vet' staan."

We hebben dat uiteraard onderworpen aan een grondig onderzoek en er blijkt inderdaad geen suiker aan de bewuste pakken sinaasappelsap te zijn toegevoegd. Ook pakken drinkyoghurt met de vermelding '0% vet' hebben we onder de loep genomen. We hebben er geen vet in aangetroffen. Dat is handig voor de consument. We zien echter een wildgroei aan non-informatie. We willen daar graag een lijn in trekken."

De NVWA heeft een lijst bekendgemaakt met deze zogenaamde non-ingrediënten die op de verpakking vermeld moeten worden. Zo moet vanaf 1 oktober op de verpakking van alle levensmiddelen waar geen vet in zit, dat ook als zodanig zijn aangegeven. 'Bevat geen suiker' volgt op 1 november en als laatste volgt 'zonder kleur-, geur- en smaakstoffen'.

De nu nog verplichte vermeldingen als 'geproduceerd in een omgeving waar ook (bijvoorbeeld) pinda's verwerkt worden' en 'kan sporen bevatten van melkeiwit en lactose' zullen tegelijk met de invoer van deze maatregel worden geschrapt.

"Het heeft geen enkele meerwaarde en is alleen maar verwarrend. Vergelijk het met de autoindustrie", legt een anonieme bron (die mij uitdrukkelijk meldde dat ze niets, maar dan ook niets met het Voedingscentrum te maken heeft) uit. "In de papieren van een Citroën C1 staat toch ook niet dat deze geproduceerd is in een omgeving waar ook Peugeots (107, red.) en Toyota's (Aygo, red.) worden geproduceerd? Ook al ben je als fervent Citroënrijder nog zo allergisch voor Toyota.

"Veel van onze verpakkingen zijn al ver van tevoren gedrukt. We zien ons genoodzaakt met speciale stickertjes aan te geven dat er in onze koffie geen suiker aanwezig is", aldus Michel Cup, COO D.E Master Blenders 1753. Hoewel het aanbrengen van een stickertje een kleine drie cent extra per pondsverpakking zal kosten, belooft Cup dit niet door te berekenen aan de consument.

"Stickers op de verpakking zullen we in eerste instantie nog gedogen. Het is echter de bedoeling dat de vermelding van de non-ingrediënten een vaste plek krijgen op de verpakking, direct onder het kader met de voedingswaardeinformatie. Ultimo juli 2015 zal de gehele markt voorzien zijn van de informatie op de daarvoor aangewezen plek." De NVWA biedt fabrikanten een alternatief. Ze kunnen onder de maatregel uit door minimaal 1% van deze non-ingrediënten toe te voegen aan hun product.

Het besluit is in eerste instantie alleen van kracht voor verpakte producten. Wanneer de maatregel aanslaat, zal deze ook gaan gelden voor verse producten.