[Tour] Zweten en zwoegen op de Port de Balès

Jan (Bakoenin)

Voeckler wilde deze rit
Gautier hielp hem waar hij kon
Maar die twee zagen nog net
Hoe Rogers met een buiging won

Één slokje wijn in de Avondetappe en het sloeg meteen in de benen van Mollema. Ten Dam is nou eenmaal meer gewend aan alcohol.

Toen de uitzending vandaag begon was er een kopgroep met Slagter. Ook Bakelants reed weer eens in de kopgroep. Eigenlijk denk je dan dat het niets kan worden. Het was echter een grote kopgroep en ze hadden een behoorlijke voorsprong, dus dat was wel weer geruststellend voor Slagter. Majka had intussen stiekem een puntje voor het bergklassement gejat en reed nu dus virtueel in de bolletjestrui. Ruiz Costa had de Tour verlaten.

Het leek er dus op dat de winnaar van de etappe uit de grote kopgroep zou komen. In die kopgroep ook Kwiatkowski en die kan goed tijdrijden. Die zou dus op deze manier weer in de top tien kunnen komen, misschien wel ten koste van Bau en Lau. Nibali kon het niets schelen, want die liet zijn ploeg rustig aan doen.
We zagen ook weer Jack Bauer, maar nu achter het peloton. Hij nam het zekere voor het onzekere, want hij wilde niet nog eens vlak voor de finish voorbij worden gereden.

De beklimming van de Porte d'Aspet leverde niet veel verrassing op. Ik zat te wachten tot Valverde Nibali ging isoleren, maar er gebeurde niets. Namen de renners van het klassement nog een rustdag? De voorsprong van de kopgroep liep naar de twaalf minuten. De Belgische commentatoren hadden het over vroeger toen ze met het hele peloton op slaapzalen moesten slapen. Mijn ogen vielen bijna dicht. Er gebeurde gewoon helemaal niets. Maar de echte klim moest natuurlijk nog komen. Ik had echter Valverde op de rustdag horen zeggen dat de Pyreneeën juist geschikt waren om Nibali te isoleren. Maar met Astana op kop van het peloton met een vaartje van tien kilometer per uur lukt dat niet natuurlijk.

Op de beklimming van de Ares vormde zich een enorme bus en die heette peloton. In de kopgroep had lange tijd ook niemand zin om aan te vallen, maar ineens ging daar de koers beginnen. Op 34 kilometer van de streep. Roy kon zich niet meer bedwingen. Die wilde alvast weg zijn voor de echte klim ging beginnen. Het lukte echter niet.
Het peloton nam vanaf dat moment ook kleine hapjes van de voorsprong. Er losten dan ook meteen een aantal renners uit het peloton. NetApp kwam Astana maar wat helpen, want het schoot nog niet echt op. In de kopgroep was de oorlog nu echt begonnen.

Eindelijk kwam Movistar ook maar eens meehelpen op kop van het peloton. Er werden meteen grotere stukken van de voorsprong van de kopgroep opgegeten.
Vooraan hing Slagter er nog een beetje aan, maar toen Rogers aanzette, werd duidelijk dat meer dan tweehonderd kilometer met een aantal klimmen erin nog wat te veel van het goede is voor Slagter. Dat komt nog wel. Hij is het soort renner zoals Gilbert en die heeft er ook lang over gedaan om die afstand aan te kunnen. Voeckler deed nog een Voecklertje, maar dat stelde alweer niet veel voor.

Het viel niet meer stil in de kopgroep. De een na de ander probeerde het. Kiryienka met een rode kop was na Voeckler de volgende. Gautier probeerde het. Op dat moment dacht ik: als ze Van Avermaet niet verder lossen dan wint hij de rit. Hij was verreweg de beste sprinter van het stel. Maar ze losten hem en toen was eigenlijk Voeckler de sterkste sprinter van het stel.

De klassementsrenners gingen ook behoorlijk versnellen. Eindelijk begon ook daar de strijd en Van Garderen was meteen de dupe. Goed nieuws voor de jonge Fransen, want van Garderen is de betere tijdrijder. Mollema moest er echter ook af, maar kon nog een redelijk tempo blijven rijden.
Pinot wilde duidelijk ver voor Bardet aan de afdaling beginnen, want eerder had Bardet hem in zo'n afdaling bijna het ravijn in laten rijden door hem onder druk te zetten. Nu zou dat niet lukken, want Bardet brak

Al dat getreuzel van eerder in de etappe was ze ineens vergeven. Er was strijd! Vlak bij de top moest zelfs Nibali Pinot even laten gaan. Het werd een slachtveld onder de brandende zon. En er gebeurde nog meer, want ineens was er een auto in de afdaling tussen Pinot en Nibali. En we zagen even een fantastische afdaling van Mollema, maar die verloor toch nog veel tijd en zag Lau haasje over springen met hem.

Wat zal Voeckler de pest in hebben gehad toen zijn ploegmaat Gautier wegreed met Rogers. Gautier maakte een foutje en weg was Rogers. Twee Europcarretjes in de kopgroep en Rogers ging er vandoor en won.

Pechvogel van de dag: Zubeldia reed in de laatste afdaling lek toen hij samen met Ten Dam naar de groep met Nibali wilde rijden.

Leukste tweet van de dag: Eric Booij - Men zegt vaak dat het OV in Nederland beroerd is, maar in Frankrijk is het ook niet best. Daar doen mensen 240 km nog liever op de fiets.

De rit van morgen.

Na de langste etappe van deze Tour de France komt morgen de kortste etappe. Slechts 125 kilometer. Maar dat wil niet zeggen dat het een makkie wordt. Drie bergen van de eerste categorie en de finish op eentje van de buitencategorie. Alle bekende kuitenbijters van de Pyreneeën zitten erin. De Portillon, de Peyresourde en als laatste Pla d'Adet.
Tijdens deze rit komen de renners door het stadje Saint-Béat. Vorig jaar was de route door het stadje een heel bijzondere. De Fransen noemden het l'étape de la solidarité sur la Tour de France. Wat was er aan de hand?

Eind juni 2013 stond alles daar onder water. In heel Frankrijk waren overstromingen en zeker in de Pyreneeën was het heel erg. Hele dorpen waren dagenlang afgesloten van de buitenwereld. Er was daar een combinatie van overvloedige regenval en snel smeltende sneeuw. Saint-Béat kwam daardoor geheel onder water te staan en de schade was zeer groot. Daarom hebben vorig jaar de renners tijdens de rit door het stadje op 7 juli hun premies aan het rampenfonds geschonken.
Het is niet te hopen zoiets gebeurt tijdens een rit. Hele bruggen zijn weggeslagen vorig jaar en er zijn doden gevallen. En Saint-Béat is juist zo'n leuk stadje. Het marmer voor Versailles komt er vandaan en er staat een heel mooi kasteel.
Laten de renners de premies dit jaar maar op zak houden. Ze hebben het al zwaar genoeg met die beklimmingen.