Toch een boekenweekgeschenk

Raas (Asics)

Stakkers. Analoge stumperds. Klanten van Polare. Ze hebben het niet makkelijk. Staan ze eerst voor een gesloten deur wegens wel, geen, of toch wel en toch maar weer geen faillissement, krijgen ze nu voor straf ineens geen boekenweekgeschenk. Want daar is geen geld voor. Een betere manier om het laatste restje van je harde kern klandizie van de kaart te vegen kan ik niet bedenken. Sowieso zou Polare toch een vernieuwend concept worden? Het enige wat ik heb zien veranderen is het naambordje boven de ingang. Daar stond inderdaad 'Polare'. Maar verder was het gewoon dezelfde stoffige oersaaie winkel waar bejaarde boekenwormen zich langzaam maar gestaag door de materie knagen.

Het is vreselijk zonde, de teloorgang van de boekenwinkel. Uiteraard hebben we die allemaal van mijlenver zien aankomen, de muziek- en filmindustrie is een sprekend voorbeeld geweest. Of heeft geen enkele boekenwinkel zich achter de oren gekrabd, toen het pand van de buren ineens leegstond, terwijl daar voorheen een florerende Free Record Shop huisde. Tijd genoeg om pro-actief te anticiperen op wijzigende marktomstandigheden, zou je zeggen. Er zijn geen problemen, er zijn enkel uitdagingen. Zoiets. Ik denk even hardop na en noem maar wat opties om de mensen zover te krijgen dat ze toch naar je boekenwinkel komen, in plaats van iets online te bestellen. Open een koffiebar in je winkel waar mensen niet alleen de krant kunnen lezen maar ook een boek. De bezoekers van die koffiebar zou je heel specifiek kunnen 'targeten' met allerlei aanbiedingen. Geef je klanten een goede reden om naar je winkel te komen, deel bijvoorbeeld een gratis e-book uit bij iedere aankoop boven de 25 euro. Of begin ook met online verkoop en open een Polare afhaalpunt bij de Appie, of alle tankstations. Maak unieke deals zodat je iets aanbiedt wat niemand anders te koop heeft. Open een boekenplank in de kampwinkels van alle grote Europese campings.

Speciaal om Polare een eindje op weg te helpen ben ik deze actie gestart: toch een boekenweekgeschenk. Iedereen die in de boekenweek een boek bij Polare koopt en mijn boek online koopt, maakt een kans van één op zes om het aankoopbedrag terug te krijgen. Jawel, u leest het goed, iedere zesde aankoop van mijn boek tijdens de boekenweek krijgt zijn centen terug. Helemaal gratis en voor niets. Dat is geen geld.

Wat moet je doen?

1. Koop een boek bij Polare tijdens de boekenweek.

2. Koop mijn boek online tijdens de boekenweek.

3. Stuur je aankoopbewijzen van beide boeken in via dit formulier. Vermeld meteen je naam en IBAN nummer.

4. Wacht het antwoord af, als je een van de gelukkigen bent, zul je je 17,95 voor mijn boek teruggestort krijgen.

Mocht je nou pech hebben en niet tot de uitverkorenen behoren, dan is er nog geen man overboord. Dan heb je voor nog geen achttien eurootjes een stikleuk boek in huis. Ik kan het weten, want ik heb het zelf geschreven. Een mooie jonge vrouw is er niks bij. Ik zweer het je. Al eerder kreeg ik complimenten voor mijn werk van niemand minder dan Doutzen Kroes: 'Met andere woorden wat ik bedoelde te zeggen. Heel goed en bedankt!' Ook schrijver Kluun heeft zich niet onbetuigd gelaten over mijn latere werk: 'Topcolumn! Moest erg lachen toen ik de clou doorkreeg.'

Uiteraard doe ik dit alles uit louter altruïstische motieven. Ieder zesde boek betaal ik met de winst van vijf eerder verkochte boeken. Maar mocht ik er ineens honderdduizend verkopen, dan spring ik wel een gat in de lucht.