Nederland plat! Revolutie!

Jan (Bakoenin)

7 maart 2014

Jerry wordt wakker en kijkt op de wekker die net was afgegaan. Het is half acht. Hij moet opstaan. vandaag is de grote dag. De dag van de revolutie. De dag waarover men in Nederland nog lang zal spreken. Hij heeft er zin in. Jerry is wel wat zenuwachtig. Zal het allemaal lukken? Doet iedereen mee die heeft aangegeven dat hij meedoet? Als dat zo is, dan wordt dit een prachtige dag. Voor hem, voor zijn maten en voor heel Nederland.

Niet veel later zit Jerry aan zijn zeven bruine boterhammen. Ze moeten op, want hij moet niet met een lege maag gaan strijden, maar eigenlijk krijgt hij van de zenuwen geen hap door de keel. Hij zet echter door. Voor alle zekerheid maakt hij nog zeven boterhammen voor later. Hij heeft namelijk geen idee wat er allemaal precies zal gaan gebeuren. Om twee uur zal hij vertrekken vanuit zijn woonplaats en hij zal niet alleen op pad gaan. Zijn vertrek is het sein voor de oorlog tegen Den Haag en Brussel. Maar hoe zal de strijd gaan verlopen? De politie had goedkeuring gegeven voor een langzaamaanactie, maar toen dat bekend werd, kregen de organistoren van de actiedag nogal wat scheldpartijen op Facebook over zich heen. Blijkbaar staat het water niet alleen Jerry tot aan de lippen.

Truckers zijn het zat om krom te liggen om normaal te kunnen leven. Sinds de grenzen in Europa open zijn, krijgen ze klap na klap vanuit de lagelonenlanden. De kosten voor levensonderhoud in Nederland zijn bovendien veel te hoog. Die moeten omlaag. Bij deze twee zaken staan de truckers deze dag letterlijk en figuurlijk stil.

'Dit is het nieuws van vijf uur. Al vanaf drie uur is het een chaos op de Nederlandse snelwegen. Alle belangrijke snelwegen zijn afgesloten. Rijen vrachtagens staan stil en blokkeren de wegen. Geen automobilist komt er meer door. De vrachtwagens staan rijendik. Als u niet de weg op hoeft, blijf dan thuis. Er zijn nu al kilometers stilstaand verkeer. Eerder probeerden nog truckers om alleen langzaam te rijden, maar zij werden bedreigd door hun collega´s. Langzaam rijden maakt geen indruk op Den Haag, aldus een van de woordvoerders van de truckers. De automobilisten die door de actie zijn getroffen reageren verdeeld. Veel automobilisten hebben zich aangesloten bij de actie. Anderen zijn woedend. Zij willen naar huis. Er zijn al vechtpartijen geweest op de snelwegen A4, A12 en A2. In Den Haag is in allerijl een crisiscentrum ingericht. Minister Opstelten vergadert met de top van de politie over de stappen die moeten worden genomen. We houden u op de hoogte. Nu eerst weer muziek. Een toepasselijk nummertje. Hier zijn the Beatles met Revolution.'

Jerry is tevreden. De actie verloopt zoals gehoopt. De boel ligt plat. In heel veel steden wordt bovendien gedemonstreerd. Op de Dam in Amsterdam ziet het al zwart van de mensen die het beleid van deze regering ook zat zijn.
Jerry schrikt op uit zijn gedachten. Er wordt op de ruit van de cabine getikt. Het blijkt Omroep Gelderland. Ze willen weten waarom Jerry en zijn collega´s de A50 hebben geblokkeerd. Jerry stapt uit en begint.
´Wij willen een andere regering met een ander beleid. Wat ze in Oekraïne kunnen, kunnen wij ook in Nederland. We zijn dit beleid zat! We hebben daarom een aantal eisen en voor die zijn ingewilligd, gaan we niet meer weg. Ook de steden zullen worden geblokkeerd.' Jerry raakt al aardig opgewonden.
'Wat zijn jullie eisen dan?' vraagt de reporter nieuwsgierig.
'Ons loon staat niet meer in verhouding tot de kosten van levensonderhoud. De regering geeft miljarden aan het buitenland en wij moeten concurreren met lagelonenlanden die het geld van onze regering krijgen. Nederland uit Europa en de grenzen weer dicht is dus een eerste eis. Dan de zorg. Ouderen worden straks gescheiden omdat er geen geld meer is om ze samen in een verzorgingshuis te plaatsen. En de werkloosheid is gigantisch. Mensen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen en komen in de schuldsanering en bij de voedselbank. De accijns op brandstof is veel en veel te hoog. En wat te denken van 21% BTW? De algemene kosten van levensonderhoud in Nederland moeten drastisch omlaag. We hebben het lang aangezien, maar nu is de maat vol. Wij zullen doorgaan tot het gaatje.'

'Sinds gisteren zijn de grote snelwegen geblokkeerd door actievoerende truckers. Vele automobilisten hebben de nacht noodgedwongen in hun auto moeten doorbrengen. Vannacht is er op veel plaatsen gevochten. De regering heeft de actievoerders tot vanmiddag twee uur de tijd gegeven om de actie te beëindigen of anders zal men maatregelen nemen. Welke maatregelen is niet bekend.'

Jerry zit zachtjes te grinniken. Maatregelen? Hij kijkt eens naast zich naar het gasmasker dat daar ligt. Zijn collega's en hij zijn erop voorbereid. Traangas zal ze niet uit hun trucks krijgen. En hoe zou de politie hun trucks van de weg af moeten krijgen? Nee, hij is niet bang voor die zogenaamde maatregelen. Hij had van zijn collega's in Amsterdam doorgekregen dat de actie op de Dam een enorm succes is. Ook in Den Haag zijn honderdduizenden mensen op de been.

'Er zijn nieuwe ontwikkelingen op de snelwegen gaande. Onze verslaggever Gertjan Eikel is bij het Prins Clausplein bij Den Haag aanwezig. Kom er maar in, Gertjan. Wat is er gaande?'
'Er is hier van alles gaande. De regering heeft het leger ingezet. Tanks zijn door de barricaden van personenauto's gebroken en rijden nu richting de stilstaande trucks. Er vliegen meerdere legerhelikopters boven de trucks. De chauffeurs zijn gesommeerd om zich over te geven, maar tot nu toe heeft niemand dat gedaan. De sfeer is grimmig en ieder moment kan het geweld losbarsten.

Op het moment dat Jerry te horen krijgt dat er op de A4 een vrachtwagen is beschoten door een tank, rijden op de Utrechtsebaan in Den Haag vijf 19-tonners richting de binnenstad. En op het moment dat ME waterkanonnen inzet op de Dam en de betogers met de wapenstok probeert uit elkaar te slaan, rammen de 19-tonners een poortje van het Binnenhof. Hun lading bestaat uit tot aan de tanden bewapende truckers die niet van plan zijn om netjes te vragen of ze naar binnen mogen.