Smart-tv's, het einde van consoles?

Roy

Op de CES in Las Vegas deze week zijn verschillende smart-tv's aangekondigd met uiteenlopende besturingssystemen. De tv's zijn steeds geavanceerder en komen dit jaar al met quadcore processors. Hiermee naderen ze steeds sneller de graphics op consoles en zouden ze weleens het einde van de videogameconsole zoals wij die kennen kunnen betekenen.

Vandaag werd bekendgemaakt dat Philips hun smart-tv's gaat uitrusten met Android en ook concurrenten LG (WebOS) en Panasonic (FireFox OS) kiezen voor een besturingssysteem dat we al kennen uit de mobiele markt voor smartphones en tablets. Bovendien krijgen de tv's allemaal specificaties die niet zouden misstaan in de krachtigste tablets van dit moment.

De smart-tv's van de nabije toekomst zijn daarmee in staat om heel veel meer te bieden dan enkel beeld voor je tv. De ontwikkelingen gaan zo hard, en het aanbod apps en games is (zeker op Android) zo groot dat dit een serieuze bedreiging kan zijn. Op dit moment biedt LG zelfs al de mogelijkheid om Skylanders te spelen op bepaalde tv's. Waarom zouden ouders dan nog een console kopen?


Een LG-tv met Skylanders en Magic Remote (Beeld: LG)

Nu is deze discussie wel vaker geweest en steeds is de conclusie voor gamers dat tablets en smartphones geen écht alternatief zijn vanwege het gebrek aan knoppen. Een tv-fabrikant kan echter zonder problemen een controller meeleveren. Ook hier loopt LG voorop met een soort Wii-afstandsbediening voor hun tv's. Niets weerhoudt ze er bovendien van om volledige controllers te ondersteunen. En trouwens, met Android kun je gewoon je Dual Shock of Wii Mote zelf koppelen...

De kwaliteit van de games voor mobiele besturingssystemen wordt ook steeds beter als je ziet dat verschillende media Papers Please noemen tussen The Last of Us, GTA V en Mario 3D World in de lijsten voor beste games van 2013. Games voor mobiele besturingssystemen worden steeds serieuzer en binnenkort zijn ze dus ook direct op je tv te spelen. 

De grote uitgevers als EA en Activision zie ik ook wel instappen als smart-tv's meer gemeengoed zijn en ze FIFA en Call of Duty ook daarvoor beschikbaar kunnen maken. Zij hebben geen consoles nodig om hun games te verkopen. Het enige grote probleem dat ik op dit moment zie is de verspintering. Drie verschillende fabrikanten kiezen voor drie verschillende besturingssystemen en dat worden er alleen maar meer denk ik.

Voorlopig laat ik mijn Wii U en PlayStation 4 gewoon lekker staan, maar ik hou de ontwikkelingen wel in de gaten. Wie weet is de PlayStation 5 gewoon een tv...