Verbied betaald voetbal

Luc (LvanLier)

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Er wordt weleens gezegd dat van die kickboksgala’s een gevaar vormen voor de openbare orde. Volgens mij ten onrechte. De ene criminele bezoeker schiet de andere dood. Prima. En buiten het gebouw waar het mishandelingstournooi wordt gehouden, heeft niemand daar last van.

Bij het betaalde voetbal ligt het anders. Hordes supporters richten niet alleen in het voetbalstadion vernielingen aan. Nee, grote aantallen bushokjes worden vernield, winkels geplunderd en kroegen gesloopt. Met name de AJAX-aanhang schijnt in dit opzicht de kroon te spannen. En die voetbalclubs maar janken, wanneer namens de samenleving gevraagd wordt om een financiële bijdrage om het wangedrag van de hooligans te beteugelen. De Amsterdamse burgemeester Van der Laan wil paal en perk stellen aan deze narigheid. Door een meldplicht.

Fout.

In het belang van de openbare orde, ter bescherming van infrabeheerders, winkeliers en cafébazen is er slechts één aanvaardbare oplossing.

Een verbod op het gehele betaalde voetbal. Ingewikkelder is het niet.