Pre-review Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked

Roy

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked is een opgepoetste 2009 Nintendo DS-game die in maart 2013 voor Nintendo 3DS verscheen. Waarom we er nu dan pas over schrijven? Omdat de game recent in de Nintendo eShop verscheen en het stiekem best een erg gave game is, ook al hoor je er niemand over.

Normaal gesproken schrijven we een review van games die net verschenen zijn en we gespeeld hebben. Er wordt dan enigszins een vast patroon gevolgd met daarin wat over het verhaal, iets over de gameplay, de graphics en misschien nog een woordgrapje als we in een grappige bui zijn.

Bij Overclocked volgen we een keer een iets andere opzet. Op moment van schrijven heb ik de game slechts een paar uur gespeeld omdat de reviews van Professor Layton en de Erfenis van de Azran (3DS) en Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen: Sotsji 2014 (Wii U) er ook alweer aankomen. Tevens heb ik het gevoel dat Overclocked een ongepolijste diamant is waarvan ik slechts het topje van de ijsberg heb gezien.

Je drie Starters: Water, vuur en gras 

Iedereen die bekend is met de Shin Megami Tensei-spellenreeks (onder andere Persona en Nocturne komen uit dezelfde reeks) weet wat hij of zij kan verwachten. Het is een erg Japans georiënteerde reeks met anime-achtige figuren en bizarre verhaallijnen. In Devil Survivor is dit niet anders.

Op een gewone dag in Tokyo ontdekken drie schoolvrienden dat er een demoneninvasie aan de gang is en wordt Tokyo hermetisch afgesloten. Ze krijgen via een kennis een speciale communicator (die toevallig verdacht veel lijkt op een 3DS) waarmee ze zelf ook demonen kunnen oproepen. Deze demonen vechten tijdens de gevechten zij aan zij met jou en doordat je ze traint en kunt laten fuseren heeft Overclocked wat demonen betreft wel wat weg van Pokémon.

Tijdens de gevechten verandert de omgeving in een grid dat we kennen van turn-based strategiegames; je kunt een aantal vlakken lopen en elke aanval heeft een bepaald aantal vlakken bereik. Ieder personage dat meedoet aan het gevecht komt om de beurt aan zet. Wat die opzet betreft heeft Overclocked wel wat weg van Advance Wars.

Tot slot heeft de game nog wat weg van Dragon Quest op het moment dat je de aanval opent op een bepaalde vijand. Het gezichtsveld verandert naar een eerstepersoonsaanzicht en je kunt uit verschillende aanvalsopties kiezen om de vijanden te verslaan.

 

Zo op het eerste oog zou ik Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked dus willen omschrijven als een kruising tussen Advance Wars, Dragon Quest en Pokémon. Drie ijzersterke titels die uitstekend geschikt zijn voor handheld gaming. Dat is dus een groot compliment voor Overclocked!

Opvallend is wel dat de game totaal geen 3D-graphics kent. De graphics zijn wel wat opgepoetst volgens Atlus, maar blijven 2D. De port moet het vooral hebben van extra content. Naast meer demonen is er een complete extra dag toegevoegd aan het verhaal. Waar het origineel ophoudt na dag zeven kun je in Overclocked ook dag acht spelen. Het ontbreken van 3D-graphics is voor mij persoonlijk geen probleem omdat ik altijd met 3D uit speel en extra content is voor een remake cq. port sowieso een pluspunt dus wat dat betreft is er geen vuiltje aan de lucht.

Zoals gezegd heb ik de game nog niet uitgespeeld, en ken ik de originele DS-versie niet, dus kan ik nog niet met volle overtuiging zeggen of het écht de moeite waard is. Vooralsnog ben ik echter zeker geïntrigeerd door de game en kijk ik uit naar het moment dat ik er eens goed voor kan gaan zitten. De game pakt in ieder geval de goede elementen uit een aantal klassiekers en geeft hier een compleet eigen twist aan.

Hmm, nu heb ik toch de drie standaardelementen verhaal, graphics en gameplay besproken, maar net als de game wil ik hier veel dieper op ingaan. Over een tijdje volgt dus een definitief oordeel over Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked, tot die tijd slechts de mededeling dat dit een potentieel pareltje is dat je vele uren zal gaan kosten. In dit drukke jaar voor Nintendo 3DS-games zal het niet snel een titel zijn waar je aan denkt, maar geef het een kans.