Junk ... en er blij mee

Thako (Okaht)

Tja. Waarom kan ik het eigenlijk niet laten om me met letterlijk iedere discussie op internet te bemoeien? En waarom doe ik daar nog graag een schepje bovenop door met columns nieuwe discussies te starten? Alsof de wereld zit te wachten op mijn mening!

Misschien wel. Waarschijnlijk niet. Maar ik vind het wel verrekte leuk!

En ik weet het: ik scheld nogal eens op al dat geouwehoer op internet, als vervanging voor werkelijke contacten. Daarme dwing ik mezelf nu natuurlijk ook meteen om te overwegen of ik zelf niet godsgruwelijk te veel op internet rond hang.

Nou ja. Best wel dus. Mijn excuus? Ik zit nu al eventjes zonder baan. Tijd zat! Hoewel ik mijn tijd aardig in weet te vullen, blijft er nog aardig wat tijd over om op FOK!, Twitter en Facebook rond te neuzen en me dus overal tegenaan te bemoeien. Zelfs stevig solliciteren is tenslotte geen volle baan van veertig uur per week. En met dat pokkenweer blijf je natuurlijk geen rondjes wandelen.

Een volgende vraag kan zijn of al dat digitaal debatteren mij iets oplevert. Nou, nee. In ieder geval niet meer dan voor ieder ander die zich digitaal druk maakt over van alles en nog wat. Tijdverdrijf is dan ook wel de belangrijkste motivatie. Overtuigen doe je maar zelden met al dat geouwehoer. Mensen die het met je eens zijn, hadden al dezelfde mening. Anderen blijven je dezelfde lul vinden. En die hoogst zeldzame keer dat ik iemand van mening verander, komt er nog steeds geen eurocent bij op mijn rekening.

Zou ik mijn columns schrijven, als ik ze nog door een stencilmachine zou moeten zwengelen en op straat uit moest delen? Gratis? Waarschijnlijk niet. Te veel moeite en te weinig opbrengsten. De daklozenkrant levert meer op en dan zou het me geen reet interesseren wat een ander over de inhoud denkt.

Zo ga ik natuurlijk ook niet ieder moment van de dag met willekeurige en volstrekt onbekende passanten discussies aan. Op internet wel. Dagelijks zelfs! En dan het liefst nog met vreemdelingen die het volstrekt oneens met me zijn! Op straat loop je dan betrekkelijk snel tegen een klap voor je muil aan. Op internet niet.

Misschien zit daar ook wel een beetje verklaring in. Zonder al te veel risico kun je virtueel heel wat discussies uitvechten. Je 'wint' dan wel geen enkel debat, maar met een blauw oog kun je ook niet echt spreken van een magistrale overwinning. Als ik mag kiezen ga ik liever voor RSI dan voor een dikke lip.

Dus nee. Ik schiet er geen reet mee op. Het verdient geen drol. Ik word er niet beter op. Ik verander geen levens. Maar als we op internet alleen nog maar poezen- en tietenfoto's uit gaan wisselen, wordt het helemaal een oppervlakkig zooitje.

En serieus: ik vind het écht wel verrekte leuk.