Edith Schippers vermoordt patiënten

Driek (DriekOplopers)

In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

Als ik onze Nationale Ombudsman Brenninkmeijer mag geloven, is ons land, de politiek in het bijzonder, doordesemd met onversneden discriminatie. Ik vind dat hij zijn prioriteiten verkeerd legt. Ons land is doordesemd van leugenachtigheid. Om te beginnen op en rond het Binnenhof.

Kijk maar. Die sneue redders van het afbraakkabinet-Rutte II, die met droge ogen op een persconferentie stonden te vertellen dat er vele tienduizenden banen zouden worden gecreëerd. Maar dan niet zeggen dat dat pas in 2040 zo zal zijn. Of die Edith Schippers, die zo blij is dat het torenhoge eigen risico in de zorg betekent dat mensen gaan “nadenken over de vraag of ze wel echt naar de dokter moeten”. Dat heel wat mensen in Nederland noodzakelijke medische zorg of medicijnen noodgedwongen maar laten zitten, daar hoor je niets over. Dat mijden van medische zorg werkt mortaliteit in de hand. Armlastigen worden het graf in bezuinigd, dus. Iets dat wordt verkocht als “fijn dat de mensen nu nadenken over de noodzaak van doktersbezoek” is natuurlijk gewoon een ordinaire bezuiniging. Dat bezuinigen, dat mag. Dat is het gevolg van ons democratisch systeem. Maar wees dan wel eerlijk!

We worden als volk, en vooral als kiezer, dus gewoon glashard voorgelogen. Maar dáár hoor ik meneer Brenninkmeijer niet over. Nee, die vermeend racistische tendensen in onze samenleving en in onze politiek: dáár wordt over gejammerd in politiek-correcte programma’s als Buitenhof. En allerlei brave columnisten gaan er ook nog in mee. Ook die vinden het een schande dat er een Polenmeldpunt kwam. Maar waarom zouden we geen punt mogen maken van Oost-Europeanen die bonafide werknemers en bedrijven verdringen met hun beunhazerij? Die wereldvreemde stukjesschrijvers vinden het een schande dat Marokkaantjes of Antilliaantjes bij sommige uitgaansgelegenheden niet welkom zijn. Maar waarom mag een ondernemer zijn klanten niet beschermen tegen het intimiderende en agressieve wangedrag van steeds dezelfde types uit de naburige achterstandswijk?

Waar ligt de grens tussen gezond verstand en je de kaas niet van het brood laten eten, en discriminatie of racisme? Volgens mij zijn we in ons land, uitwassen daargelaten, geen racisten, maar realisten. Afgezien van al dat gelieg, dan. Als die Brenninkmeijer ook maar een béétje ballen heeft, loopt hij te hoop tegen de lawine van leugens en halve waarheden die door politiek en opiniemakers over ons wordt uitgestort. Dat is een veel groter probleem dan het steeds maar weer trekken van de racisme-kaart als individuen of groepen worden aangesproken op hun gedrag.