De verbouwde kut van Anouk

Thako (Okaht)

Iedere zondagmorgen deel ik als Het Zondags Orakel mijn gedachtekronkels over een column of columns van de afgelopen week. Voor de goede orde: ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening.

Vandaag over de verbouwde kut van Linda de Mol.

Ik wil geraakt worden – Jigzoz
Ik begrijp wat Jigzoz bedoelt. Nieuws lijkt nog maar zelden mensen te raken. Terwijl triviaal geneuzel over BN'ers en non-discussies het hele land op z'n kop zetten. Met Jigzoz onderschrijf ik ook wel dat cynisme hier een belangrijke oorzaak van is. Maar is dat het enige?

Op zich is het niets nieuws. Vanaf het eerste moment dat mensen verhalen vertellen. Zolang er kranten verschijnen. Ook in de vroegste tijden van radio en televisie. De meest bijzondere verhalen deden het altijd beter. Verhalen over de elite – in vroeger tijden de adel – werden altijd al verslonden. En op zich schaamden velen zich er amper voor om de boel nog lekker aan te dikken ook. De gemiddelde verhalenverteller in de middeleeuwen deed niet onder voor relnicht Albert Verlinde.

In die context is het niet zo vreemd dat nieuws in de moderne media op dezelfde wijze wordt gebracht en geconsumeerd. Een belangrijk verschil: het is verschrikkelijk veel!

Als een paar eeuwen terug, om de zoveel maanden eens een spannend verhaal kon worden verteld, bleven persoonlijke drama's bij de buren – groot en klein – ook nieuws. Tegenwoordig moet 'écht nieuws' concurreren met een veelvoud aan berichten van buren, die iedere menstruatie die dwars zit al publiceren. Met mongolen, die zonder schroom hun meest gestoorde hobby's op video vastleggen. Tegenwoordig wordt nieuws 24/7 door een oneindige reeks aan debielen met een smartphone gebracht. Daar komt vervolgens bij dat 'écht nieuws' ook 24/7 binnenkomt.

We moeten wel filteren. Je wordt gek als je ieder stukje nieuws, drama, zin en onzin, dood, oorlog en natuurrampen binnen laat komen.

Probeer het maar eens. Googel eerst op 'executie' en vervolgens op 'lekkere wijven' (of afhankelijk van persoonlijke voorkeur op 'lekkere kerels'). Klik dan bij ieder onderwerp een uur lang op iedere link die tevoorschijn komt. Ik garandeer je dat je in het eerste geval na een uurtje kotsmisselijk je laptop dichtklapt. In het tweede geval kan dat uurtje best wel eens wat langer gaan duren.

Is het dan cynisme of zelfbehoud? Voor een deel zal het toch vooral het laatste zijn. Maar dan wel met cynisme als vervelend gevolg. Ik bedoel maar: iedereen is het ermee eens dat het niet helemaal klopt dat we de verbouwde kut van Anouk belangrijker vinden dan honderdduizend doden in Syrië.

Kun je die stroom aan informatie, nieuws en ellende ooit stoppen? Echt wel. Vrij simpel zelfs. Als ik een bloedmooie dame met mijn onweerstaanbare charmes probeer in te palmen, kan al die informatie mij geen reet meer schelen. En als het me nog lukt ook, heb ik de volgende weken geen nieuws of internet meer nodig.

Ik schat voorzichtig in dat het dan nog zeker drie weken duurt voor ik weer googel op 'blote tieten'.