Verkeerd geneukt

Thako (Okaht)

Doorgaans is men nogal huiverig voor inbraak in ons digitale leven. Persoonlijk kan me dat echt geen reet schelen. Niet zozeer omdat ik 'niets te verbergen heb'. Zelf schiet ik eigenlijk vooral meteen in de lach als ik denk aan al die verspilde tijd en energie van een Amerikaan, die achter mijn slappe geouwehoer een terroristisch complot probeert te ontdekken.

In principe berokkenen individuele internetgebruikers veel meer schade. Vaak aan hun eigen imago. Die maffe Amerikaan moet verrekte diep gaan om je voor terrorist uit te maken. Als je echter iedere ochtend meldt dat je in 'een dipje' zit, weet je complete omgeving vrij snel dat je een zeikende eikel ben.

Wat je op je facebookpagina ook schrijft: een kleine honderd 'vrienden' zien je gezever langskomen en trekken al snel hun conclusies. Een goede 95% is één enkel berichtje vrij snel weer vergeten, maar oeverloos gezever is nu eenmaal niet te negeren. Het 'ontvrienden' blijkt geen geliefde actie, dus word jij al snel die ene zeverzak die nu eenmaal in ieders vriendenlijst wel staat. Persoonlijk acht ik 'zeverzak' nog steeds niet een door mij gewenste kwalificatie.

Buiten gezeik en gezever, zijn foto's en video's een stevige valkuil. Niets staat publiekelijk zo lullig als jijzelf, kotsend in een bloembak. Een dame die haar doos langs een barkruk schurkt. Een kerel die met bezopen kop Abba zingt in een karaokebar. Of jij in een innige omhelzing met een partner, die feitelijk je partner niet is.

Hier overschrijden we meteen de grens van het aandeel dat je zelf hebt en van wat anderen voor je kunnen verzieken. Je kunt zelf domme foto's plaatsen, maar als je onder invloed van een paar lijntjes speed een politiebusje in wordt gemept, kunnen volstrekt onbekenden je ook met je kop op internet pleuren. Die woeste blik in je ogen poets je niet even weg hoor! Ook niet voor een HR-medewerker, die naar aanleiding van je cv je naam even googelt.

Je imago kan ook bewust worden verkloot. Tienermeisjes zijn daar meesterlijk in. 'Best Friends Forever' kunnen elkaar naar aanleiding van een verkeerde opmerking over lipgloss zo totaal haten, dat complete oorlogen op facebookpagina's worden uitgevochten. Tegen zo veel verbaal tienergeweld kunnen alle poezenfoto's ter wereld niet meer op. Die paar foto's verdwijnen vanzelf tussen alle kreten als 'kuthoer', 'slettebak' en 'kankerslet'.

Dat zegt nog niet dat wij volwassenen veilig zijn hoor. Bedrogen exen (m/v) kunnen er ook wat van! Ook al is het allemaal gelogen: als je een paar pagina's aan valse beschuldigingen op je profiel hebt staan, wordt het voor de onpartijdige omstander verrekte lastig om er niet toch een beeld bij te krijgen. Je bloedeigen moeder zou soms nog aan je gaan twijfelen! En dat dan enkel en alleen omdat je met de verkeerde hebt aangepapt.

Of je nu zelf een foto maakt met een dildo in je reet, of dat je simpelweg de verkeerde dame hebt geneukt. Als het op Facebook verschijnt, ben jij de lul. De NSA kan nog niet half zo veel schade aanrichten.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns