1970-2000

Bert (superworm)

Via een comment op een NRC-artikel kwam ik dit weekeinde op de BBC-docu “Electric Dreams” uit 2009. De NRC-user raadde het aan en daar heeft hij volledig gelijk in gehad. Zelden heb ik een zo leuke mix van verschillende stijlen tv-programma's gezien. Home-makeover, documentaire en nostalgische terugblik inéén, dat is het verhaal van “Electric Dreams.”

In drie afleveringen van elk een uur worden de technologische vernieuwingen in het tijdperk van 1970 t/m 2000 behandeld. Zoals u waarschijnlijk al vermoedt is het per decennium één aflevering. Het idee is om een compleet aan moderne media en games verslaafde familie los te rukken uit het stramien van 24 uur per dag overal informatie op computerschermpjes, en in een seventieswereld te gooien waarin de beste technologie zwart-wit-tv is.

Het experiment duurt een maand en elke dag gaat er één jaar voorbij. Een ludiek technisch team brengt elke dag een nieuw snufje, van magnetrons en diepvriezen tot thuiscomputers en Pong. Stapje bij beetje gaat de familie vanuit de postmoderne prehistorie richting het nieuwe millennium. De verandering heeft interessant genoeg enorme implicaties in het gezinsleven.

Plots zitten de gezinsleden veel vaker met z'n allen bij elkaar om de tafel. De kinderen spelen veel meer buiten, voelen zich vrijer, de ouders geven aan dat ze graag de tijd zouden willen stilzetten in de jaren zeventig om te voorkomen dat het individualistische vermaak via tv, Gameboys en wat niet al weer terugkomt. Die verandering is in de jaren tachtig direct merkbaar: het is terug naar als een zombie jezelf vermaken in plaats van gezamenlijke familie-activiteiten ontplooien.

Tegelijkertijd is niet alles je van het. De tv gaat vaak stuk, er is grote delen van de dag geen programmering, er is in het begin nog geen centrale verwarming, de seventies-auto is een vreselijk misbaksel, de moeder des huizes staat voor 't eerst in d'r leven de hele godganselijke dag in de keuken, alleen een wasje draaien is al urenlange, intensieve arbeid en boodschappen moeten wegens het gebrek aan een vriezer dagelijks gedaan worden.

Toch levert de docu een mooi inzicht in de decennia die nog zo recentelijk onder ons weggleden: voor degenen die ze niet meemaakten informatief en voor degenen die ze wel meemaakten uiterst nostalgisch. Daarom ook deze schaamteloze advertentiecolumn: de docu is te vinden op YouTube en wordt bij dezen warm aangeraden. Is het niet om de tech-nostalgie, dan wel om het home-makeover-aspect, of om de uitstekende muziekkeuze vol Kraftwerk, Bowie en synthpop.

Deel 1 
Deel 2 
Deel 3