RPG Zomer: Rogue Galaxy

David (D-vide)

Voor de mensen die altijd al piraat in de ruimte hebben willen spelen, is Rogue Galaxy de ideale game. Op verschillende planeten voer jij verschillende missies uit. Denk Mass Effect, Anime en prachtige graphics. En dan zijn we er nog niet helemaal.

Leader

Als kind droomde jij, als de hoofdpersoon Jaster Rogue, er al van om het heelal te ontdekken. Op een willekeurige dag verschijnt er een groot monster in de stad die je moet verslaan. Een paar introducties, mysterieuze stukjes en een wilde ontsnapping uit de klauwen van een nog groter zandmonster later, ben jij aan boord van een heus ruimteschip en laat je jouw geboorteplaneet Rosa al snel achter je. Dit is immers waar je al jaren van droomde. Met deze opzet neemt Rogue Galaxy ons netjes aan de hand mee langs allerlei verschillende planeten en de wezens die ze bevolken.

Rogue Galaxy

Het valt meteen op dat deze RPG er nog steeds prachtig uitziet. De omgeving zijn kunstig in beeld gebracht en de anime-tussenstukjes zijn een eerbetoon aan wat je van de game kunt verwachten. Van woestijnachtige planeten tot planeten waar complete oerwouden de planeetkorst bedekken of zelfs een technologisch zeer geavanceerde stad. Elke keer dat je met het ruimteschip in een nieuw gebied komt, neem je even de tijd om alles in je op te nemen.

Het gevechtssysteem is voor RPG-liefhebbers misschien wat onwennig. Zodra je wordt aangevallen, verandert de interface en kun je over het strijdveld heen en weer lopen om aanvallen te doen. De vijanden zijn hier ook op aangepast, dus sommige vijanden hebben zwakke plekken aan weerszijden van hun lichaam. Sommige grote bazen moeten ook à la Shadow of the Colossus beklommen worden door met een geweer platforms te maken. De actie van het gevechtssysteem houdt de game fris en zorgt dat elke battle weer iets anders uitspeelt.

Rogue Galaxy

Het spel blieft veel diepgang door de 'Factory', een plek waar je zelf een machine in elkaar moet zetten, compleet met stroomkabels, machines en lopende banden, om bepaalde voorwerpen aan elkaar te koppelen, smelten of verbinden. Hier ontstaan dan weer nieuwe voorwerpen uit die op verschillende manieren te gebruiken zijn. Zo kun je ook nieuwe machines voor de factory maken in de factory. Ook het ontwikkelen van je eigen karakter of je eigen wapens is op een vooral hele leuke manier gedaan, waardoor de game je snel vangt.

Er zijn wel wat minpuntjes aan de game. Als je bijvoorbeeld Dark Chronicle hebt gespeeld van dezelfde maker, zul je sommige systemen herkennen en merken dat ze hier wat simpeler zijn gemaakt. Ook vergen de dungeons soms heel wat toewijding wat betreft tijd, omdat ze erg lang en langdradig kunnen zijn. In je vrije tijd zul je je hier echter niet zo snel druk om maken, want de game is simpelweg leuk om te spelen.

Rogue Galaxy

Ik heb zelf in elk geval een briljante tijd met deze game gehad. Je raakt snel verrast over hoe goed de systemen in elkaar zitten en werken. Zelfs met het gevechtssysteem is elk gevecht weer fris en vraagt het je actief mee te doen. Daarnaast kun je nog heel wat uren je wapens ugraden, de factory aan het werk zetten en aan het einde van het spel komen er nog geheime gebieden bij. Sony PlayStation 2 had echt een paar toffe RPG's. Waar zijn ze toch gebleven?