Koninklijke kut

Neuskleuter

Groot-Brittannië staat op zijn kop. Burgermeisje Kate Middleton was in het ziekenhuis, waar ze net als veel andere vrouwen is bevallen van een kind. Omdat haar prins op het witte paard ‘m er op het juiste moment in heeft gehangen, en zij met haar aangetrouwde koninklijke beentjes wijd lag te vloeken, kermen en kreunen, is het nieuws. Groot nieuws. Want dit is de geboorte van een kroonopvolger.

En de Britten zijn betrokken! Ze gokken op alles wat los en vast zit. Wie op maandag 22 juli heeft gegokt op een zoon, kan zich iets rijker rekenen. Wat wordt de naam van de jongen? Hoe heet het eerste vriendje of vriendinnetje? Wordt hij homo of hetero? Zal hij echt van William zijn, of is er nu al een minnaar in het spel? Wat wordt de lievelingskleur van het ventje? Zal hij vijf of zes tenen aan iedere voet krijgen? Wanneer krijgt hij zijn eerste wormpjes van de zandbak? Wanneer zal het eerste ijsje in het openbaar van het stokje vallen? Wanneer komt het eerste broertje of zusje? Wat zal het eerste publieke scheldwoord van de kleine ondeugd worden? Van welk merk zal zijn eerste auto zijn? Wanneer gaat zijn overgrootmoeder dood? De Britten wedden op alles.

Het is te hopen dat het jongetje zo gezond wordt als de media-aandacht ziek te noemen is. Al weken lagen journalisten, fans van het koninklijk huis en andere idioten voor het ziekenhuis waar het kind geboren is. Als je dat bij een normaal mens zou doen, ik noem maar een ex, een geheime liefde of een Nederlands politicus, dan heb je gelijk een gebiedsverbod op je naam. Uit onderzoek is gebleken dat wie langer dan zes weken stalkt, zelfs als potentieel geweldspleger of zelfs moordenaar gezien wordt. Exen genoeg die het niet kunnen navertellen. Maar voor een koninklijk kind is gestoordheid ineens acceptabel.

Tegelijk is dat nog steeds een zeer gevoelig punt voor de Britten. Niemand kan Lady Di ooit vergeten. Haar zoons wel het minst. Die nacht met Dodi al-Fayed. Die tunnel. Opgejaagd door de paperazzi. Althans, dat was het verhaal van het leven van Lady Di. Gezien het keukentrappetjesspektakel van de pers zal het met dit kind opnieuw een strijd worden om zo normaal mogelijk op te groeien. Nou ja, normaal. Laten we eerlijk zijn: de prins komt in een bijzondere positie, waardoor het geen Kate Middleton zal worden. Hoewel? Het burgermeisje heeft genoeg kostscholen genoten om bij de elite te horen. Burgermeisje, mijn reet. Dat zal deze jongen ook overkomen.

Nee, normaal wordt de eerste zoon niet. Het is vooral te hopen dat hij zo veel mogelijk paperazzi-vrij kan opgroeien. Verdient het kleine kruimeltje ook alle aandacht? Waarschijnlijk wel. Hij zal in ieder geval een rol spelen in de geschiedenis van Groot-Brittannië. Welke rol dat wordt, dat gaan we vanzelf meemaken. De Britten wedden, feesten en zuipen zich al lam. Een baby! Een baby! Of is het toch een doodgewoon kind uit een koninklijke kut? Als hij maar gezond is.