Nelson Mandela overleden

Driek (DriekOplopers)

Even met de Bijlmer gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Mevrouw Eckhardt in de buurt?”

De griffier vroeg mij een ogenblik geduld. De stadsdeelraadsvoorzitter had wat moeite met het aan de telefoon komen na de storm van kritiek die was opgestoken over haar blunder. Ik toonde geen begrip en eiste op hoge toon de falende politica aan de lijn. Aan die wens werd gehoor gegeven. Met een klein stemmetje vroeg Mala wat ik van haar wilde. “Niets. Helemaal niets. Ik wil slechts mijn bewonderinmg voor je uitspreken. Je hebt het prachtig voor mekaar! Je bent hoe dan ook de eerste die officieel heeft stilgestaan bij het overlijden van Nelson Mandela. Mooi gedaan.” Snotterend vertelde Mala Eckhardt dat haar griffier haar had verzekerd dat de  Zuid-Afrikaanse oud-leider echt dood was. De griffier had immers de woorden ‘breaking news’ en ‘it’s official’ op Twitter gezien, dus dan was het waar. Ik schoot in de lach: “Nee, iets is pas waar als het werkelijk zo is. Iets is niet alvast waar, wanneer een achterlijke raadsgriffier in de baas zijn tijd maar wat zit te knoeien op Twitter. Maar ik vind een ding wel opvallend. Die griffier heeft voor mekaar gekregen dat die stadsdeelraad van je een minuut stilte in acht heeft genomen. Slim. Wéér een minuut dat die griffier niets hoeft te doen. Dat is de ware Bijlmermeermentaliteit: met zo weinig mogelijk inspanning je salaris binnenharken. Dat is van oudsher immers het criterium waarop het  personeel wordt geselecteerd.” Verbaasd vroeg deelraadsvoorzitter Eckhardt wat ik daar in vredesnaam mee bedoelde. Dus ik legde uit: “Al sinds de jaren-80 zijn blanken niet welkom als ambtenaar in de Bijlmer. Men heeft besloten dat negers voorrang krijgen om de etniciteit van de wijk in het personeelsbestand af te spiegelen. Zo schattig. En het is perfect gelukt: de Bijlmer wordt nu niet alleen bewoond door nogal wat incompetente fraudenegers, maar ook bestuurd door nogal wat incompetente fraudenegers en beheerd door nogal wat incompetente fraudenegers. Wel grappig trowuens, dat jullie eindelijk iets te vroeg doen. Meestal zijn die negers juist te laat!” Witheet riposteerde de voorzitter dat mijn aantijgingen een belediging waren voor het zwarte volksdeel in de Bijlmer.

Geamuseerd vroeg ik haar, hoe het nu zat met het ledental van de voetbalclub in het stadsdeel. Eerst waren het er 500, nu nog maar 300. De rest was wegens wanbetaling eruit getrapt. En nu wil clubvoorzitter Esajas met het stadsdeel praten over de enorme huurschuld die de club heeft voor het voetbalveld en de kantine. Grappig. Meneer Esajas, komt uit die beroemde familie, die we ook kennen van die andere meneer Esajas. Van dat failliete Kwakoe-festival. Die meneer Esajas die vond dat het festival wel door blanken mocht worden betaald, maar dat de blanken geen invloed mochten hebben omdat de blanken de afro-cultuur nu eenmaal niet door hun aderen hadden vloeien of iets in die geest.

Arme Nelson Mandela. Voor zijn dood reeds herdacht in de deelraad die wordt bevolkt door een onvoorstelbare collectie tuig van de richel. Een ergere belediging is welhaast ondenkbaar. En wij Nederlanders pissen wel vaker op het gedachtegoed van Mandela. Ruud Gullit. Had ooit een hitje, waarin hij Mandela steunde.  En samen met Mandela op de foto. U kent dat wel, dat soort ijdeltuiterij. Later werd Gullit trainer van het voetbalteam dat toebehoorde aan de president van een of andere voormalige Sovjet-republiek. Een dictator waar De Klerk en Botha nog watjes bij waren. Echt, iedere Nelson Mandelastraat, -brug of -weg in Nederland is een regelrechte gotspe. Het enige wat ons nog past is diepe, heel erg diepe excuses aan de zwarte Zuid-Afrikaan.

Ook zijn excuses op hun plaats in Overijssel. In Kloosterhaar werd een berg vertrouwelijke informatie over beslagleggingen door de belastingdienst gevonden. In een paar tweedehands kasten. Toen de eerlijke vinders van die papierwinkel de Belastingdienst belden, kregen ze het verzoek of ze de dossiers zelf even wilden vernietigen. Inderdaad een prima reden om de krant even te bellen. Leuker konden ze het niet maken. En terecht. Respect voor degenen die de zaak in de openbaarheid brachten. Terecht aan de kaak gesteld dat de fiscus volkomen maling heeft aan zorgvuldige omgang met de privacy van belastingplichtigen.

Ook respect trouwens voor Eric van ’t Zelfde. Hij is directeur van de Hugo de Grootschool. Die school is in de onmiddellijke nabijheid van het Ibn Haatbaarden College gevestigd. U weet wel, die Rotterdamse school van die examenfraude, dat beroerde onderwijs en die clandestiene reisjes naar Mekka. Die Ibn Akbarschool gaat mogelijk dicht, en Van ’t Zelfde is niet bereid, ex-leerlingen zomaar op zijn school toe te laten. Hij heeft de afgelopen jaren juist zijn school ontdaan van slechte leerkrachten en agressieve, oerstomme leerlingen, veelal van Antilliaanse afkomst. Volkomen terecht dat hij het  verdomt om nu dan een stortvloed moslimcriminelen tot zijn school toe te laten. Van ‘t Zelfde wil alleen voor gemotiveerde leerlingen van het Ibn Ghaldoun een uitzondering maken, mits zij een schone lei hebben bij de leerplichtambtenaar én bereid zijn om IQ-, taal- en Cito-toetsen af te leggen. En dan wordt het toch een beetje lastig, je inschrijven in klas 5VWO met een IQ van 84.

Maar dat betekent gelukkig nog niet, dat je met een IQ van 84 geen uitzicht hebt op een mooie carrière. Je kan dan immers altijd nog stadsdeelraadsvoorzitter in de Bijlmer worden.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns