Xbox One, maar niet for all

WesleyB (Wesley Akkerman)

Microsoft heeft gisteren de Xbox One getoond. Met een visie die breder is dan gamen alleen, zette Microsoft zichzelf gisteren in een moeilijke positie.

Ik ben meestal iemand die niet meteen negatief is over nieuwe ontwikkelingen. Mijn motto is: wacht nou maar totdat dat ding uit is, oordeel dan. Als je kijkt naar het doel van de persconferentie, dan kan ik niets anders dan concluderen dat-ie geslaagd is. Microsoft toonde zijn nieuwe console met al zijn functies en iedereen is daar nu van op de hoogte. Blijkbaar ligt de visie op meer dan games - het is niet zo dat we dat niet zagen aankomen - en dat is prima, als Microsoft dat prima vindt.

Toch zijn er voor mij nu al wat dingen waar ik minder enthousiast over ben. De controller bijvoorbeeld: dat ding lijkt op een dikke liefdesbaby tussen de Xbox- en Xbox 360-controller, met minder ruimte aan de boven- en onderkant. Voor mij geldt dat de 360-controller de perfecte controller is, dus ik had voor mezelf geen argument klaarstaan om een nieuw design te verwachten. Kijk ik naar die magere Sixaxis-controller, dan denk ik: ja, hier is ruimte voor verbetering.

En dan de games. Forza 5 is aangekondigd. Maar wat kunnen ze nou nog verzinnen dat ik ook dat spel wil spelen? Forza 4 naderde perfectie al en voelde al aan als uitbreiding van het derde deel. PGR5 is nog niet getoond en Call of Duty interesseert me gewoon niet. Ook niet met kekke hond. Maar goed, vanwege de aard van de conferentie kan ik nog begrijpen waarom er zo weinig spellen getoond zijn, dus daar heb ik al snel vrede mee. Over een paar weken gaan we ongetwijfeld meer zien, zodra de E3 in Los Angeles van start gaat. Kom maar op met de nieuwe Conker..! Ja. Dus.

En dan die multimediafeatures. Xbox TV dit, Xbox TV dat. Nou en? Als je kijkt naar het aanbod en de op Noord-Amerika gerichte aanpak, dan kun je er nu al vergif op innemen dat Europeanen hier geen gebruik van kunnen maken. Ook niet wanneer de console zich mengt in je normale tv-aanbod, ik geloof er niet in dat het in Europa gebruikt wordt. Welke Europese telecomaanbieder gaat er samenwerken met Microsoft? Waarschijnlijk geen enkele, omdat het gros daarvan zelf al zo'n hypermodern alles-in-één-kastje heeft en de rest het niet waard is om mee samen te werken.

Ook die nadruk op sport is iets wat me niet aanstaat. Als ik al sport kijk, is het voetbal en zelfs dat is alleen wanneer het Nederlands elftal een belangrijke wedstrijd speelt. Basketbal, rugby... Het interesseert me geen zak. Maar het nadeel is: je betaalt straks wel voor al die ontwikkelde features. Al dat onderzoek dat is gaan zitten in televisie- en sportintegratie moeten we allemaal gaan terugbetalen, zonder dat we daar straks gebruik van gaan maken. Komt de console er desondanks gewoon in bij mij? Denk het wel. Alhoewel...

Dan hebben we die tweedehands bullshit nog. Ik snap dat die markt een probleem is voor ontwikkelaars en uitgevers en dat die kopje onder gaan wanneer niemand hun spellen koopt. Maar daar is een oplossing voor: maak je spellen beter of verlaag de prijs vanaf dag één. Maar ga niet doen waar het nu op lijkt: mensen altijd de volle mep laten betalen, want daarmee raak je enkel mensen kwijt op langere termijn. Een deel van mijn collectie is tweedehands, omdat het me minstens vijftig euro scheelt per spel. Dat vind ik nogal een verschil. Maar zo blijft gamen ook leuk. En betaalbaar.

Hopelijk maken ze de spelcomputer niet duurder dan 350 euro trouwens. Dat kostte de 360 immers ook bij launch en die verkocht als een trein. Wanneer de One uitkomt is nog niet bekend, maar één ding is zeker: de Xbox One is niet for all.