Moszkowicz en Zanger Rinus

Luc (LvanLier)

Die Bram...

Stel. Je koopt kaartjes voor een concert van Caro Emerald. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Vol verwachting begeef je je naar de schouwburg. Het begint. Wie staat er op het podium een liedje te zingen? Zanger Rinus. Kijk, dan ben je dus besodemieterd.

Stel. Je huurt Bram Moszkowicz om jouw juridisch belang voor de rechtbank te behartigen. Kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Met lood in de schoenen begeef je je naar het gerechtsgebouw. Het begint. Wie spreekt namens jou de rechter toe? De stagiaire. Kijk, dan ben je dus besodemieterd.

En dat is misschien nog wel de belangrijkste reden waarom Bram nooit meer als advocaat aan de slag mag. Enorme bedragen vragen, beloven om in persoon op te treden en de zaak vervolgens niet zelf behandelen. Dan deug je niet.

Ook niet fris. Twee gangsters die elkaar eerder te vuur en te zwaard hebben bestreden allebei verdedigen.  Dan ben je geen eerzaam strafpleiter, maar een smerige zakkenvuller.

Allerlei zaken doen tegen contante betalingen van tienduizenden euro’s. En je dan niet houden aan de meldingsplicht. Dan is dat geld zo zwart als je toga. En zeer waarschijnlijk verdiend met criminele zaken.

Die Bram. Levenslang uit de rechtszaal verbannen. Althans, als advocaat. Ik sluit niet uit dat hij daar heus nog wel een keer als verdachte zal staan. Aan hem kleven veel te veel louche zaakjes. Wel leuk als Bram nog eens een geheel eigen invulling geeft aan het begrip ‘zittende magistratuur’: in de bak.

Moszkowicz is nu het mikpunt van spot en hoon. Dat is natuurlijk zijn eigen schuld. Vrij regelmatig worden in ons land mensen definitief uit hun ambt gezet. Niet alleen advocaten, maar ook bijvoorbeeld accountants of artsen. Hoogstens een klein nieuwsberichtje en dat was het dan. Voor Bram geen luwte. Bram wordt belachelijk gemaakt door het hele land. Is dat zielig? Nee. Moszkowicz heeft altijd de media gezocht. Door aan te schuiven in flauwekulprogramma’s, door mee te doen aan een wedstrijd waar op de televisie iemand een stageplaats op zijn kantoor kon winnen (en waarbij de strijd uiteindelijk werd beslist op grond van de vraag, welke charmante kandidate als eerste met Bram de koffer indook). Tot vervelens toe recepties en premières aflopen met dat blonde nieuwsmeisje aan zijn zijde, totdat mevrouw de golddigger hem aan de kant zette. Kijk, dan plaats je jezelf wel in het middelpunt van de belangstelling. Dan moet je dus ook niet klagen dat jou ook de nodige aandacht ten deel valt als het misgaat. Icarus Moszkowicz. Lak aan alle waarschuwingen over zijn modus operandi.

Bram hoopte een definitief schrappen van het tableau te voorkomen door luidkeels te beweren dat hij nu zijn administratie wél in orde zou maken. Dat hij zich zou laten bijscholen. Dat hij klanten die veel te veel hadden betaald, dat teveel betaalde bedrag zou teruggeven. Dat hij zijn gedrag in en om de rechtszaal zou verbeteren. Wat blijkt: zijn administratie is nog steeds een puinhoop. Zijn klanten hebben nog steeds het teveel betaalde niet terug. Geen enkele reden dus om aan te nemen dat Bram zich wel aan zijn bijscholingsplicht zal houden of zijn leven zal beteren.

Volkomen terecht heeft het Hof van Discipline daarom in hoger beroep de levenslange schorsing van penose-pleiter Bram Moszkowicz bevestigd. Nooit meer advocaat.

De juistheid van de uitspraak wil niet goed landen in dat brein vol zelfoverschatting. In een reactie na afloop van de zitting beklaagde Bram zich over het gebrek aan stijl. De leden van het Hof hadden Bram niet aangekeken en ook niet vriendelijk gegroet. Bram klaagt over stijl. Bram vindt dat de zitting niet stijlvol is verlopen. De gotspe van de maand.

Misschien kan Bram even uiteggen, wat er dan wel stijlvol was aan het verdedigen van een lange rij moordenaars, afpersers en ander tuig, veelal tegen de regels in betaald met contant geld dat afkomstig was van gewelddadige bedreigingen en meer van dat fraais?

Bram hoopt nu op een televisieloopbaan. Ik hoop echt dat dat niet zal doorgaan. Zelden zo’n slaapverwekkende spreker gehoord. Maar Bram zou prima passen in het rijtje van diplomafraudeur Charles Schwietert, beursoplichter Geert Schaaij en liegjournalist Thomas Lepeltak. Ik zal niet verbaasd zijn als Bram binnenkort opduikt in het programma van fraudemakelaar Harry Mens. Naast de beurstips van Geert, voortaan de juridische wegwijzer van Bram. “Neem ook een abonnement op rechtsgenoten. En word lid.”