Talenten van de toekomst

Robert (Sdivad)

“Bekijk de talenten van de toekomst.” Dat was vanmiddag op de reclameborden te lezen bij de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle. Dat is een aardige verwijzing naar het trainings-/opleidingscomplex van Ajax, maar ook niet meer dan dat. Ja, de talenten van de Deense toekomst, want Fischer en Eriksen hebben veruit het meeste potentieel. Maar jongens als Daley Blind en Siem de Jong kunnen daar toch niet mee bedoeld worden. Ze zitten dan wel in de voorselectie van Oranje, maar zijn zeker niet de echte talenten van de toekomst. Die stonden vanmiddag in Kerkrade op het veld.

Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena, dat zijn de namen. De talentvolle jongens van nu, de mannen van de toekomst. Niet voor niets zitten ze nu al in de voorselectie van het Nederlands Elftal, na slechts een paar maanden in de Eredivisie en één wedstrijd in Jong Oranje. Feyenoord is zelfs hofleverancier van die selectie, en dan zit vaste waarde Bruno Martins Indi er nog niet eens bij. Als Ajacied maak ik me daar toch wel een beetje zorgen om. De derde titel op rij lijkt steeds dichter bij te komen, maar de toekomst lijkt gunstiger voor Feyenoord.

Aan de andere kant gun ik het Feyenoord ook wel. Als Ajax geen kampioen wordt, laat het dan maar Feyenoord zijn. Alles beter dan PSV. Hoe heerlijk is het leedvermaak als die miljoeneninvesteringen in Eindhoven niets opleveren? Dan maar Feyenoord, zonder geld, maar met jonge talenten. De Ajax-manier zou ik dat noemen als ik een arrogante Ajacied was geweest. Maar die derde titel van Frank de Boer, die moet er dit seizoen nog wel kunnen komen. Dan is daarna de beurt wel aan Feyenoord. Althans, als die talentvolle spelers blijven.

Laat deze talenten alsjeblieft nog gewoon een paar jaar bij Feyenoord voetballen. Dat ze niet als een Royston Drenthe of Luc Castaignos al snel kiezen voor een grote Europese club, om daar vervolgens op de bank of zelfs de tribune te belanden. Want wat hebben Drenthe en Castaignos daarna bereikt? Drenthe zit inmiddels ergens in een uithoek van Rusland, en Castaignos is inmiddels terug in Nederland, maar werd vandaag buiten de basis gehouden door Bulykin. Bij Feyenoord hadden ze dan waarschijnlijk toch meer minuten gemaakt.

Dus, hopelijk zijn Vilhena en Boëtius verstandig genoeg om nog even in Rotterdam te blijven. Daar kunnen ze nog meer uitgroeien tot bepalende spelers, vaste waardes worden in het Nederlands Elftal én zorgen voor een feest op de Coolsingel. Maar laat dat laatste nog maar even een jaartje wachten. Het zijn niet voor niets talenten van de toekomst.