Tour du Dopage

Robert (Sdivad)

“Mesdames et messieurs, geef hem une grande ovation: tweevoudig winnaar, maar eigenlijk gewoon drievoudig natuurlijk, Alberto ‘zero zero zero’ Contador!” El Pistolero komt het podium op, zet zijn handtekening op de startlijst, en zwaait even naar het publiek. De Franse speaker deed zijn uiterste best het publiek enthousiast te krijgen, maar of dat de reden voor het massale gejuich is, is niet duidelijk. De wielerfans lijken namelijk, net als hun helden, alles te slikken.

Want daar is de volgende al. Mister Prodent. Of tegenwoordig ook wel Mister Epo, Mister Cortisonen of Mister Bloedtransfusies. “Mesdames et messieurs, onze nieuwste aanwinst, tweevoudig etappewinnaar, vainqueur van de Amstel Gold Race et Paris-Nice, le meilleur coureur des Pays Bas van de afgelopen twintig jaar: Michael Boogerd!” Neerlands ‘trots’ komt wat onwennig het podium op, maar lacht zoals altijd wel zijn tanden bloot. Het gejuich van het publiek geeft hem duidelijk een boost, zoals in zijn beste jaren andere middelen daarvoor zorgden.

Aan de andere kant van het podium, waar de renners het trappetje afdalen om richting fiets en start te gaan, staan de internationale journalisten. Sporza is uiteraard van de partij, maar ook de Duitsers en de NOS zijn gewoon aanwezig om vragen te stellen. Vragen waar zonder met de ogen te knipperen, op de automatische piloot, met leugens op geantwoord zal worden. Renners die niet in de aanval zeggen te gaan, die kunnen we straks in de aanval verwachten. Renners die zeggen niet te gebruiken of niets van doping te weten, die kunnen we over enkele jaren in de biecht verwachten.

Zoals de twee mannen die nu na elkaar het podium op worden geroepen. De eerste zonder grootse aankondiging van de speaker, want een noemenswaardige overwinning is er in dit geval niet. Het doet je haast afvragen wat hij hier überhaupt doet, deze Steven de Jongh. Heeft die gebruikt? Waarom? Dat de renner na hem, uitgefloten door het Franse publiek, meedeed met het systeem en het systeem zelfs perfectioneerde, dat heeft in ieder geval wat opgeleverd. “Sept maillots jaunes!”, roept de speaker richting het publiek. “Le Boss: Lance Armstrong!”

Daarna volgen onder anderen nog Michael Rasmussen, Alexander Vinokourov, Fränk Schleck en Danny Nelissen die ook hun handtekening op de startlijst zetten. Op die lijst, wellicht beter bekend als de verboden lijst, is nog ruimte voor meer renners. “En dan wachten we nu op de volgende coureur in deze Tour du Dopage: Erik Dekkùùùr!” Er verschijnt niemand aan de zijkant van het podium en de speaker probeert het nog een keer. “Viervoudig etappewinnaar, Erik Dekkùùùr!” Opnieuw niets. “Erik...? Où est-tu? Doe je mee?”