Wii U launch-event

ROFLOL (Patrick)

Aankomende vrijdag zijn de meeste winkels overspoeld met een aardige voorraad aan Wii U-consoles. De zesde console van Nintendo beschikt opnieuw over een opvallend controller, de gamepad. Reden genoeg om de aankomende launch te vieren met een event vol met gamepers en bekende Nederlanders…

Ik ben niet iemand die vaak interesse heeft in Nintendo en de games. Ondanks dat ik ben opgegroeid met Mario op SNES en onder andere Nintendo 64, Gameboy, GameCube, Nintendo DS en Wii in huis heb, heeft Nintendo me nooit echt vast kunnen houden. Mario, Zelda, Metroid Prime en Donky Kong zijn natuurlijk geweldige iconen en de kwaliteit van de games zijn zeer hoog. Toch blijft het gewoon niet mijn ding. Alles over de Wii U is dan ook volledig langs me heengegaan.

Om de launch te vieren werd er voor Undercurrent, een gebouw aan het IJ in Amsterdam gekozen. Terwijl het buiten al behoorlijk koud was en de wind het alleen maar erger maakte was het extra hard om te wachten om naar binnen te mogen. De sfeer was in ieder geval al meteen positief met veel blauwe verlichting rondom het gebouw. Een schijnwerper was daarnaast vanaf het centraal station te zien in de skyline van Amsterdam. Voor de volgende keer zou Nintendo eens een gezicht van Mario ervoor moeten plaatsen zodat onze loodgieter eindelijk echt tussen de sterren te zien is.

Een classy en overtuigende avond is wat Nintendo uiteindelijk gebracht heeft. Een klein maar verzorgde locatie met voldoende medewerkers en genoeg consoles. Drank, opmerkelijke hapjes en vrolijke meiden in strakke blauwe outfits. Geen loodgieter of aap te bekennen, alleen maar beter. Terwijl de drank al achterover geslagen was kon het dan eindelijk echt beginnen. En wat doe je dan als eerst? Rayman Legends met Ben Saunders en Mimoun Radi spelen, hoera!

Juist ja, terwijl Fajah Lourens als dj optrad was het de bedoeling om op het geluid van Rayman te letten. In de game kun je in sommige gedeeltes namelijk platformacties uitvoeren als je op het ritme van de muziek let. Natuurlijk lukt dat niet, dus is het gewoon rennen, springen en slaan met zijn drieën. Rayman Origins was een van de meest sfeervolle en verfrissende games van 2011 en Rayman Legends blijft wat mij betreft voorlopig de titel die het meest indruk maakt voor Wii U. Stiekem moet ik van binnen dan ook een beetje huilen dat de game exclusief voor Wii U verkrijgbaar is.

Maar naast Rayman Legends waren onder andere Zombi U, Darksiders II, Pikmin 3, Mario Bros. U, Nintendoland, Rabbids Land, en Assassin’s Creed III aanwezig. Als je er toch bent, dan is het best handig om de games toch eens uit te proberen. Terwijl hapjes zoals bitterballen in een doorzichtige Pokémon bal langs bleven komen was het toch ook belangrijk om mijn handen te gebruiken voor de gamepad in plaats van het aannemen van hapjes en drankjes.

Zombi U, een grote titel tijdens de launch van Wii U was een van de titels die mij wel aansprak en heb kunnen testen. Na vijf minuten de controls doornemen, rondlopen, mijn zaklamp twintig keer aan en uit doen en het zoeken van een code kon ik eindelijk een deur openen. Mijn verwachting was dat er een zombie tevoorschijn zou komen, maar helaas bleek er alleen een wapen te zijn. Na een paar minuten doelloos rondgelopen te hebben kwam ik dan eindelijk een zombie tegen. Wat volgde was een grote explosie, game over. De zombie droeg blijkbaar een gasfles die explodeerde als je hem neerschoot. Zuur, en mijn motivatie was dus meteen al verdwenen.

Nintendo is van plan om met Wii U ook de hardcore gamer te verleiden met een aantal games. Helaas voor je moeder en overige familie is het dus ook de bedoeling dat je onder andere Call Of Duty en Batman kunt gaan spelen. Geen Cooking Mama meer dus de hele dag, de vrouwen moeten terug naar de keuken om echt eten te maken terwijl de mannen weer als zombies gaan gamen. Met Darksiders II, Batman Arkham City, Black Ops II en Assassin’s Creed III heeft Nintendo een aardige line-up aan hardcore games. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik hier niet echt overtuigd van ben. Tijdens het spelen van Assassin’s Creed III kwam ik er namelijk achter dat ik toch liever de game op mijn Xbox 360 speel.

Het is afwachten wat Nintendo in de toekomst gaat doen, waarbij het enorm van belang is dat grote games ook meteen beschikbaar zijn voor Wii U. Daarnaast is het natuurlijk afwachten wat Microsoft en Sony gaan doen in de toekomst. Hierbij is het van belang dat de games voor Wii U dan niet outdated moeten zijn vergeleken met de nieuwe consoles. Dat Nintendo met Mario en consorten weer gaat knallen is duidelijk. En ook op het gebied van party-games is Nintendo gewoon weer goed bezig, tikkertje spelen met zijn vijven in Nintendoland is namelijk geniaal ondanks de simpelheid.

Nintendo mag in ieder geval tevreden terugkijken op een geslaagde avond. De nieuwe console zal net zoals zijn voorganger ongetwijfeld een succes worden, dat is duidelijk. Voor een echte gamer is het nu vooral nog afwachten wat de toekomst gaat brengen. De volgende generatie aan consoles begint in ieder geval met Nintendo. Het is nu een kwestie van tijd tot Microsoft en Sony bekendmaken wat de toekomst gaat brengen. De volgende generatie draait in ieder geval zeker niet alleen om het technische aspect, dat is wel duidelijk met Wii U en de toekomstplannen van Microsoft en Nintendo met Kinect en Move. De Sint en de kerstman gaan dure tijden tegemoet want iedereen heeft natuurlijk een Wii U op zijn verlanglijstje. Ik ga voorlopig wel verder met Wii Fit om de bitterballen weer weg te krijgen…