Bijbelfeitjes

Robert (Sdivad)

“Hoe heette de oudere broer van Mozes?” “Wie was de vader van Sem, Cham en Jafet?” Mocht u het zelf niet weten, zijn dit de respectievelijke antwoorden: Aäron en Noach. Met dergelijke vragen scoor ik punten bij de wekelijkse kroegquiz, dankzij zo’n twintig jaar christelijke opvoeding. Ik ga al een aantal jaar niet meer naar de kerk, en geloof ook niet, maar de bijbelfeiten zijn blijven hangen.

Vroeger, op de basisschool, hoorden we dagelijks een verhaal uit de Bijbel. Spannende verhalen, maar helaas wel ieder jaar weer dezelfde. Thuis en in de kerk hoorde ik diezelfde verhalen ook nog eens, waardoor ik sommige verhalen in enkel die basisschoolperiode wel vijfentwintig keer gehoord zal hebben. En ja, dan onthou je nog wel eens wat. Daar komt dan nog enkele jaren catechisatie en een christelijke middelbare school bij, waardoor ik die feitjes volgens mij echt nooit meer ga vergeten. Maar, ik heb er nu eindelijk profijt van, in de pubquiz. Heb ik er toch nog iets aan gehad.

In groep 5 tot en met 8 van de basisschool werden we wekelijks overhoord over die feitjes uit de Bijbel. Dat vond ik erg leuk, want ik wist veel, en toen er in groep 6 ook nog een competitie-element bijkwam, kon ik mijn geluk niet op: iedere week won ik, welk thema er ook centraal stond. Bij de grote quiz aan het eind van het jaar, met maar liefst honderd vragen, verpulverde ik de concurrentie. Leuk voor mij, maar natuurlijk van nul waarde. Het zit me overigens nog dwars dat een antwoord van mij toen onterecht werd afgekeurd: de ‘n’ in Gosen leek in mijn handschrift volgens de nakijker te veel op een ‘r’. Alsof ik zou denken dat de Israëlieten in een gebied met de naam Goser hebben gewoond. Maar goed, 96/100 in plaats van 97/100 was ook voldoende voor de winst.

Op een bepaalde manier was die wekelijkse quiz een opmaat voor de wekelijkse pubquiz waar ik nu aan deelneem. Het is heerlijk om te kunnen laten zien dat je dingen weet die anderen niet weten. Aäron en Noach zijn eigenlijk zelfs nog redelijk bekende namen uit de Bijbel. Wat mij betreft mogen ze er nog wel wat moeilijker vragen over de Bijbel in stoppen. Ik hoop bij de quiz ooit nog eens Gosen op te mogen schrijven, wat ik dan natuurlijk uiterst nauwkeurig zal doen.

Maar ondanks al die kennis en het feit dat ik trots ben op het kennen van die Bijbelfeitjes, ga ik dus niet meer naar de kerk en geloof ik niet. Laat ik het zo zeggen: voor mij ontbreken er wat dat betreft nog een paar andere feitjes.