Heren analytici

Robert (Sdivad)

Geachte heren Van Halst, Van Marwijk, Mulder en Van der Sar,

U, analytici bij het voetbal bij de NOS, staan hoog in mijn achting vanwege uw grote voetbalverleden. Althans, de meesten van u. De heer Van Halst herinnert mij vooral aan het Ajax van pakweg tien jaar geleden, en u weet net zo goed als ik dat die tijd niet best was.

Als analyticus doet de heer Van Halst het mijns inziens al een stuk beter. Hij heeft duidelijk zijn roeping gevonden. Lijntjes trekken, rondjes tekenen en op play en replay drukken. Knap. Nee, zonder gekheid: ik waardeer u allen in uw rol bij de NOS en zie u graag mijn Champions League-avonden aanvullen.

Al jarenlang accepteer ik de colleges, of basisschooluitleg, van de heer Van Halst. Dat ik op kinderlijke toon word toegesproken en door middel van kleurtjes en vormpjes word onderwezen, dat neem ik voor lief. Dat de heer Van Marwijk in de WK-finale van 2010 ene Edson Braafheid speeltijd gunde, dat doet pijn, maar accepteer ik ook. Dat doe ik op basis van zijn verdere getoonde kunde in de voetbalwereld. Ondanks de Braafheid-affaire vertrouw ik de heer Van Marwijk dan ook als analyticus bij het voetbal.

Dat de heer Van der Sar niets spectaculairs of opvallends zegt tijdens zijn diensten naast Jack, Tom of Toine, dat vind ik logisch. Immers, hij stond als keeper niet voor niets bekend als een ijskonijn. Nu kun je dat als keeper prima zijn en als analyticus wat minder, maar ik heb door de jaren heen alle respect voor de heer Van der Sar gekregen dat ik dit minpuntje wel kan hebben.

Echter, na de uitzendingen van afgelopen week weet ik niet of ik dat allemaal nog wel vind. Of ik u als analytici nog wel serieus kan nemen. U heeft afgelopen dinsdag en woensdag namelijk collectief gefaald. U werd gevraagd naar een voorspelling voor Ajax - Real Madrid, en wat zei u? “Gelijkspelletje”, “2-2” en “Ajax kan hier winnen”. De kampioen van de Eredivisie, tegen de ploeg die FC Barcelona vorig seizoen achter zich hield. Daley Blind en Tobias Sana tegenover Cristiano Ronaldo en Sergio Ramos. “Gelijkspelletje”? “Ajax kan hier winnen”? Natuurlijk niet. Dat weet u ook wel. Zeg dat dan ook gewoon.

Heren Van Halst, Van Marwijk, Mulder en Van der Sar, kunt u mij alstublieft toezeggen vanaf heden uw leven als analyticus te beteren? Over zestien dagen gaat de Champions League weer verder. Ik hoop, en verwacht eigenlijk ook, dat u weer zinnige dingen gaat zeggen. Hoe moeilijk dat ook is naast Jack, Tom of Toine.

Dank u.