Dikke Theo

RedactieColumns

Onze redactie ontving van Cas Meijboom deze bijdrage:

Dikke Theo is terug naar Vitesse en ik als Ajax-supporter vind dat jammer. Dikke Theo heeft namelijk een fantastisch linkerbeen, spelinzicht, duelkracht (hij heet niet voor niets Dikke Theo) en een grote bek. En laat ik nou houden van spelers met een grote bek en een bepaalde uitstraling. Niet voor niets is mijn favoriete speler van het moment Zlatan Ibrahimovic, ben ik fan van Suarez en vroeger van Edgar Davids en Japie Stam. Ook wel van Bergkamp hoor, want als je technisch zo goed bent en zulke mooie dingen doet hoef je geen mening of uitstraling te hebben, maar dat is niet heel relevant voor deze column.

De afgelopen periode is maar weer eens duidelijk geworden dat in de voetballerij alleen je laatste wedstrijd telt en dat men verdomde snel vergeet hoe bepaalde zaken er een jaar geleden voor stonden; Theo was net benoemd tot beste voetballer van Nederland en kwam naar Ajax, die de derde ster pakte en daarmee het kampioenschap afpakte van Theo en zijn Twente. Theo was zo teleurgesteld in zijn medespelers, die het naar zijn mening lieten afweten dat hij dacht ‘’fuck deze shit, ik zuip een kratje Amstel leeg, kampioen of niet, en vertrek naar Ajax’’, en zo geschiedde.

Theo ging naar Ajax waar hij voor de verdediging moest gaan spelen om het voetbal van Ajax van achteruit vorm te gaan geven. Een beslissing van Frank de Boer die ik overigens nooit heb begrepen. Het werd zo namelijk moeilijker voor Vertonghen om in te schuiven en zich te bemoeien met de opbouw. Buiten dat miste Ajax een controleur om het elftal bij elkaar te houden, iets wat Anita prima had gedaan het seizoen ervoor en zo Ajax mede kampioen had gemaakt. Maar goed, achteraf is dat makkelijk praten.

Het liep niet met Theo voor de verdediging. Iedereen zag het, en Kenneth Perez liet het zien bij Eredivisie Live. Positioneel stond Theo niet altijd goed; was niet altijd aanspeelbaar, maar werd ook overgeslagen door medespelers. Kortom het elftal leek niet klaar voor een voetballer voor de verdediging. (Tegen NEC een week terug leek dit beter te gaan. Schöne stond er officieel, maar ik heb Janssen en Eriksen er ook gezien.) Frank, koppig als 'ie is, had daar schijt aan en liet hem staan. Later gaf hij schuldbewust aan dat het niet werkte. Theo kwam weer te spelen als linkermiddenvelder en deed dat niet onverdienstelijk. Anita ging weer voor de verdediging spelen en Siem De Jong ging naar de spits. Ajax zette een reeks neer van 14 gewonnen wedstrijden op rij en werd voor de 31e keer kampioen.  Je zou denken dat Frankie niet weer een domme fout zou gaan maken, maar Frankie is koppig en deelt Theo mee dat hij niet in zijn eerste elftal staat wanneer iedereen fit is. Dan kiest Frankie namelijk voor Christian Eriksen en Siem de Jong.  

De zomerstop is dan bezig. Ajax bereidt zich voor op een zwaar seizoen met competitie, beker en Champions League en doet een rits spelers weg (waaronder Vertonghen en Anita) en haalt daar voor terug ‘’modelprof Moisander’’ en ‘’op en top sportman Poulsen’’ die weg moest bij Liverpool omdat hij niet kon voetballen. Andere aankopen zijn jong talent Boccara en Sana ‘’wat ben ik blij dat ik voor Ajax mag uitkomen’’. En toen kwam het binnen. Frank de Boer is in alles een tweede Louis van Gaal.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben hartstikke blij met Frank de Boer want er wordt weer van achteruit opgebouwd, goed positiespel gespeeld, druk gezet en voor jeugd gekozen, dus dat is allemaal prima. Maar wil Frank ooit de echt grote coach worden zal hij moeten leren omgaan met het feit dat niet iedereen hetzelfde is als hij en er een andere mening op na kan houden en dat 'ie dus een groep moet managen waarbij iedereen anders is, maar hij hen wel tevreden moet houden om tot de beste resultaten te komen. Van Gaal is daarin niet geslaagd getuige problemen bij Barcelona, het Nederlands elftal en Bayern München.

Want meningen die hebben ze momenteel niet bij Ajax. Moisander gaf al aan verbaasd te zijn dat er bij een grote positiespeloefening er niemand coachte bij Ajax. En die komt van AZ waar Verbeek de trainer is en het etiket schoolmeester heeft. Maar die laat spelers in ieder geval praten. Frank maakt Siem de Jong "ik heb geen mening" aanvoerder.

Van vervelende spelers met een mening houdt 'ie dus niet van en zo werd eerder El Hamdaoui al weggedaan en was het nu het beste dat Theo wegging, waarbij Frank de Boer nog even toevoegde het jammer te vinden dat Theo niet wilde vechten voor zijn plaats. Maar ik snap dikke Theo heel goed. Dikke Theo komt binnen als de beste voetballer van Nederland. Een seizoen later met een mislukt experiment en een heel behoorlijke tweede seizoenshelft met een kampioenschap als gevolg en Theo kan er niets meer van en fans zijn blij dat hij weg is, want we hebben een dwerg uit Zuid-Afrika die zo klein is dat hij beter Calimero kan heten in plaats van Serero en het hele afgelopen seizoen geblesseerd is geweest en zodoende alleen gespeeld heeft tegen de amateurs van Elinkwijk in de voorbereiding. Dan is daar verderop zijn positie transfervrije Schöne die ondanks dat hij aanbiedingen van Man Utd. en Real Madrid op zak had voor Ajax koos, en de volgende Wesley Sneijder in de persoon van Davy Klaassen…

De eerste wedstrijd van de competitie is daar en Ajax speelt thuis tegen AZ. Het wordt  2-2 en Theo doet 10 minuten mee, nadat Klaassen is ingevallen, Serero in de basis stond evenals Schone en Siem De jong, en dat terwijl Eriksen er nog niet bij was. Ik zag Theo zitten op de bank verbaasd om zich heen kijkend en die moet toch iets als het volgende hebben gedacht: ‘’wat is er godverdomme gebeurg? Heb ik te veel gezopen? Ben ik out geweest? En zo ja, hoe lang dan?’’. In een jaar tijd ben ik  van beste speler van de competitie naar dikke Theo die in de pikorde achter ‘’aanvoerder zonder mening’’ Siem de Jong en supertalent Christian ‘’maar dat komt er nog niet helemaal uit’’ Eriksen is beland en de concurrentie moet aangaan met spelers  die in een Ajax-shirt nog niets hebben gepresteerd. Wat is er verdomme gebeurd? Ik snap het niet. Als De Jong en Eriksen een goed seizoen hadden gedraaid had ik het allemaal prima gevonden, maar wat niemand door lijkt te hebben is dat sinds Frank de Boer trainer is van Ajax er aanvallend gezien niemand heeft uitgeblonken. Alleen Vertonghen en Anita hebben goed gepresteerd.  De Jong, Eriksen en Janssen waren degelijk, Ebecilio en Özbiliz ondermaats, Boerrigter na een goede start geblesseerd evenals Sightorsson en Sulejmani…tja Sulejmani. Die maakt een doelpunt uit boosheid omdat 'ie terecht wordt uitgefloten. Als iets duidelijk zou moeten zijn is dat de afgelopen twee kampioenschappen de kampioenschappen zijn geweest van het collectief, met iedere week een andere assistgever of doelpuntenmaker mede door blessures.

Waarom is Dikke Theo daar het slachtoffer van? Enkel omdat 'ie een biertje drinkt en een peuk rookt? Want een betere reden kan ik niet verzinnen.

Ik ben er heilig van overtuigd dat wanneer Frank de Boer Theo belangrijk had gemaakt, hij had kunnen uitblinken bij dit Ajax. Met Eriksen naast hem en Siem de Jong in de spits of op de bank. Want laten we eerlijk zijn: wanneer je Siem vertelt dat hij op de bank zit en hij vraagt waarom en je zegt vervolgens "omdat", dan vindt Siem dat prima, want hij heeft geen mening. Had mij een veel betere oplossing geleken. Heb je een ideale twaalfde man op de bank en kan je Theo en Christian laten uitblinken op het middenveld.

En dat is het moeras van Ajax. Waar sommigen oneindig krediet hebben en sommigen kapot worden gemaakt voordat ze er überhaupt zijn. Theo was vanaf het begin kansloos in het Ajax-shirt. Vorig jaar 8 doelpunten gemaakt in de competitie en bij flink wat doelpunten betrokken geweest, maar er is niets meer van hem over dan Dikke Theo. En dat vind ik zonde. Ik gun Theo van harte nog een paar fantastische seisoenen bij Vitesse en wat mij betreft speel je je beste wedstrijden tegen Ajax in de ArenA. Als je maar niet wint, dikke.