Politiek versus insecten

RedactieColumns

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Petertjeprik, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag, echter, een gastoptreden van DJMO.

Ik heb een hekel aan insecten. Vooral de vliegende. Ze prikken, steken, zijn letterlijk bloedzuigers en bezorgen je alleen maar overlast. Neem nou wepsen (zoals m'n oudste zoontje ze noemt). Ze zijn agressief zonder reden, steken zonder aanleiding, en ze hebben geen enkel nut. Of muggen. Ondingen zijn het: letterlijk bloedzuigers en hun beten jeuken als de pest.

Politici zijn net zulke ondingen. Het enige wat ze kunnen is ruziemaken met elkaar over wie de grootste heeft (partij dus, voor u rare dingen gaat denken). En als ze geen ruzie met elkaar maken, dan bedenken ze dingen die de burger alleen maar benadelen. Oh nee, ze benadelen ons niet, maar ze bevoordelen zichzelf. Dat was het.

Als mensen in mijn verleden gaan graven zullen ze ongetwijfeld dingen vinden over mij en mijn voormalige politieke voorkeur, en nee dat zijn geen mooie dingen. Onlangs kwam ik op Facebook een treffende uitspraak tegen: “Don't look at my past, I don't live there anymore”. Dat gaat voor heel veel mensen op. Zo ook voor mij. Ik heb niets meer met politiek. De meeste politici zijn in mijn ogen overbodig, net als insecten.

Oh, ik snap wel dat het land bestuurd moet worden, maar het lijkt erop dat Nederland figurant is in een politieke slapstick act waarin insecten de hoofdrol spelen. Van mij mag de politiek op de schop, en grondig ook. Wellicht dat ik me er dan weer eens voor ga interesseren. Voorlopig vind ik elke keer die vervroegde verkiezingen net zo vervelend als die irritante vlieg die nu weer op m'n beeldscherm zit.

Als was het maar, omdat dat stemmen ook niet altijd wil lukken. Woensdag:

Laten we heel democratisch onze burgerplicht vervullen en gaan stemmen vandaag. Ja, het klinkt mooi, maar dat hele democratische stemmen is gewoon bureaucratische bullshit. Ik zou willen dat ik KON stemmen! Door bureaucratisch gezeik kan ik dus niet stemmen. Omdat ik één dag te laat verhuisd ben (gba-technisch) is mijn stempas naar mijn oude adres gestuurd, iets waar ik pas de eerste week van september achter kwam. En de deadline om de pas schriftelijk om te laten zetten in een kiezerspas was, jawel, 29 augustus. En ik kan met twee jonge kinderen niet 'even' 120 km heen en terug reizen om m'n stempas in persoon om te laten zetten. 

Zelfs bellen met de overheid, het ministerie van Algemene Zaken en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft niets opgeleverd. Er kon nog net een sorry voor het ongemak van af. Meer niet. De gemeente waar ik vandaan kwam zette me ontzettend bot in de hoek: “Mevrouw: u kunt kiezen (  ) of u kunt hier in de gemeente stemmen, of u komt in persoon uw pas omzetten.” Dat ik daar ruim 120 kilometer voor moet reizen interesseert ze niet, en dat een retourtje daarnaartoe me ruim 20 euro kost (met korting) maakt ze ook niet uit. Ik moet dus onevenredig veel tijd én geld verspillen om van mijn recht gebruik te mogen maken. En dat verdom ik ten enenmale. Ik hoop dat dit kabinet binnen twee maanden valt, zodat ik bij de volgende stembusgang kan stemmen op een partij die dit soort bureaucratisch gezeik wil uitbannen. 

Ik pleit ervoor om voortaan geen stempassen meer uit te geven, maar iedereen standaard te voorzien van een kiezerspas, zodat men geen moeite meer hoeft te doen om te mogen stemmen waar men wil. Nog een alternatief zou zijn om met je DigiD te stemmen. Nog beter, hoef ik helemaal de deur niet meer uit.. Ik ben en blijf een FOK!ker natuurlijk...